Namu apsaimniekošanas uzņēmums Civinity pauž aizdomas par korupciju Rīgas namu pārvaldnieka iepirkuma komisijā

Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) šī gada augusta beigās noslēdza iepirkumu par liftu tehnisko apkalpošanu, plānoto un avārijas remontdarbu veikšanu. Iepirkuma rezultāti raisa aizdomas par iespējamo korupciju atbildīgajā RNP iepirkuma komisijā, tādējādi Civinity aicina Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) uzdot RNP veikt atkārtotu iepirkuma rezultātu izvērtēšanu.


Civinity septembra sākumā iesniedza sūdzību IUB ar prasību izvērtēt iepirkuma rezultātus. Pretēji rīdzinieku interesēm, RNP noraidīja ekonomiski visizdevīgāko piedāvājumu, uzskatot to par apzinātu dempingu, tomēr pēc cenu salīdzināšanas vienā no sešām iepirkuma daļām, cenu atšķirības izejas materiālu un liftu apkopes sadaļās ir pietiekami nebūtiskas, lai tās dēvētu par dempingu, savukārt pietiekami nozīmīgas, lai rīdzinieki par saņemtajiem pakalpojumiem spētu ietaupīt vismaz divus miljonus eiro.


Atbilstoši RNP pieprasījumam iepirkuma procedūras ietvaros, Civinity iesniedza visu tās rīcībā esošo informāciju, norādot cenu izveides metodoloģiju, tādējādi atbildot uz iepirkuma komisijas potenciālajām bažām.


“Lielu pārsteigumu mums izraisīja RNP 30.augusta lēmums, kurā Civinity piedāvājums tika noraidīts, pasūtītājam uzskatot to par apzinātu dempingu, taču nesniedzot sīkāku pamatojumu piedāvājuma noraidīšanai. Paskaidrojuma neesamība un papildu informācijas nepieprasīšana, lai kliedētu bažas, neatbilst ierastajai iepirkuma norises praksei, tādējādi tas rada šaubas par komisijas objektivitāti, izvērtējot piedāvājumus,” pauž Civinity izpilddirektors Andrius Bakštonas.


Iepirkuma ietvaros Civinity iesniedza piedāvājumu visās sešās RNP iepirkuma daļās, taču neskatoties uz ekonomiski visizdevīgāko piedāvājumu ar zemāko piedāvāto līgumcenu, visās sešās daļās piedāvājums tika noraidīts. Civinity uzskata, ka lēmuma argumentācijas trūkums met aizdomu ēnu uz apzinātu izvēli nepieprasīt informāciju, kas varētu attaisnot iemeslus, lai noraidītu Civinity piedāvājumu, tādējādi liekot domāt par personīgām interesēm un RNP darbinieku iespējamo iesaisti koruptīvos nodarījumos.


Civinity nesaskata, ka konkrētais iepirkums ir veikts pēc labākas publisko iepirkumu prakses, tieši pretēji, šis iepirkums norāda, ka nav svarīgi iepirkuma ietvaros noteiktie kritēriji, kā tehniskie parametri un kvalitātes rādītāji, lai iegūtu līguma slēgšanas tiesības. Civinity ir pamatotas bažas, ka iepirkuma uzvarētāji kritērijus, kas ir noteikti, lai varētu piedalīties iepirkumā, nespētu izpildīt praksē.


Civinity izpilddirektors Andrius Bakštonas norāda, ka “mēs esam neizpratnē, kāpēc kāda interesēs ir noraidīt labāko piedāvājumu, kas ir atbilstošs tirgum un uzņēmuma iespējām, balstoties uz neobjektīvu lēmumu, tādējādi tīši kaitējot rīdzinieku interesēm”.


Ņemot vērā iepriekš minēto, Civinity aicina IUB un atbildīgās puses pievērst uzmanību RNP rīkotajam iepirkumam un uzdot RNP veikt atkārtotu iepirkuma rezultātu izvērtēšanu. Ir nepieciešams nodrošināt iepirkuma procesa caurskatāmību un atbilstību labās prakses principiem, tādējādi izvairoties no iespējamiem korupcijas riskiem iepirkuma komisijā un personīgu interešu virzīšanu uz nodokļu maksātāju rēķina.

Informāciju sagatavoja Līga Purmale, Civinity komunikācijas projektu vadītāja.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *