Ļaus pagarināt projektus programmā ar mērķi sekmēt mazo un vidējo komersantu darbību

Ministru kabinets otrdien, 5. oktobrī, pieņemot grozījumus noteikumos “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa “Sekmēt mazo un vidējo komersantu (MVK) izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs“, apstiprinājis, ka konkrētajā programmā noteiktiem projektiem tiks ļauts pagarināt to īstenošanas termiņu.

Iepriekš spēkā esošie noteikumi paredzēja, ka saimnieciskās darbības veicējiem maksimālais termiņš projektu realizācijai ir 2022.gada 31.decembris. Tomēr, ņemot vērā Covid-19 izraisītās ekonomiskās sekas, ir uzņēmumi, kuri patlaban identificējuši, ka noteiktajā termiņā nespēs realizēt iesāktos projektus.

Tādējādi, ja, izvērtējot grozījumu lietderību, pamatotību un nepieciešamību projekta sākotnējā mērķa sasniegšanai, termiņa pagarinājums tiks uzskatīts par pamatotu, to atļaus pagarināt par laiku, kas pārsniedz sešu mēnešu termiņu.

Ekonomikas ministrija (EM) grozījumu anotācijā norāda, ka pašlaik jau identificēts, ka pagarinājums ir nepieciešams vismaz pieciem kokapstrādes, metālapstrādes un plastmasas izstrādājumu ražošanas nozarē strādājošo uzņēmumu realizējamiem projektiem jeb 26% no īstenošanā esošajiem 19 projektiem, kā rezultātā, ja netiek pieļauta projektu īstenošanas pagarināšana, reģionos nenonāktu investīcijas gandrīz deviņu miljonu eiro apmērā, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) investīciju ieguldījumi piecu miljonu eiro apmērā.

Kā būtiskākos iemeslus, kuru dēļ ir apdraudēta projektu realizācija, projektu iesniedzēji norāda Covid-19 pandēmijas ietekmē radušās – būvdarbu kavēšanās, būvniecības izmaksu straujo pieaugumu, izejmateriālu trūkumu un iepirkumu un loģistikas problēmas.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *