Pavasaris atmodina ceļotprieku

Pavasari sagaidām līdz ar putnu dziesmām, saules stariem un pirmajiem ziediem, kas izplaukst mūsu dārzos vai uz balkoniem un palodzēm. Līdz ar pavasara iestāšanos un pāreju uz vasaras laiku, garās dienas sniedz arī vairāk laika izklaidēm brīvā dabā un ceļojot.

Izbrauciens ar velosipēdu ļaus ieraudzīt vairāk

Garās dienas dod iespēju pavadīt vairāk laika ārpus mājām. Varbūt šis būs īstais pavasaris, kad atsākt braukt ar velosipēdu? Pat ja ceļā dodaties viens, visticamāk, satiksiet citus riteņbraucējus. Ja fiziskā forma nav regulāri trenēta, ieteicams sākt ar tuvējās apkārtnes izlūkošanu. Būsiet pārsteigts, ka mājas, dārzi, tuvējā upe – viss izskatās pavisam citādi, nekā ikdienā braucot garām ar automašīnu. Turklāt Latvijā pastāvīgi tiek uzlabota veloceliņu infrastruktūra, ko vērts izpētīt. Pieredze liecina, ka brīvdienā kopā ar ģimeni bez pārpūles var nobraukt vidēji 30 kilometru – kāds spēs nedaudz vairāk, cits – mazāk. Ja neesat pārliecināti par savām spējām pārvarēt lielus attālumus, velosipēdus varat ievietot automašīnā (vai uz tās) un veloceļojumu uzsākt, piemēram, Kuldīgā, Valmierā, Siguldā vai citviet, kur apkārtne ir pateicīga riteņbraukšanai. Pirms brauciena, lai tas būtu komfortabls un drošs, ieteicams pārliecināties, ka darbojas velosipēda zvaniņš, esat bruņojies ar atstarotājiem un aizsargķiveri. Lai cik šīs lietas neizklausītos nestilīgas, prakse rāda, ka pat neliela sadursme vai kritiens var būt sāpīgs. Turklāt kas tāds var atgadīties pat pašiem labākajiem braucējiem, piemēram, automašīnu, citu velosipēdistu vai pat pēkšņi priekšā izskrējuša suņa dēļ. Tāpat ieteicams paņemt līdzi dzeramo ūdeni un kādu uzkodu, lai pietiktu spēka pabeigt velobraucienu.

Gatavojies Latvijas simtgadei, apceļojot to

Tiem, kas laikus norūdījušies un peldas visu cauru gadu, tā var būt ikdienišķā pelde kādā jaunā peldvietā. Citiem – nūjošana vai skriešana kādā novadā vai pagastā, kurā iepriekš vēl neesat bijuši. Painteresējieties, vai jūsu pašvaldība organizē kādas bezmaksas sporta un vingrošanas nodarbības brīvā dabā – tā ir lieliska iespēja ne tikai pasportot kvalificēta trenera vadībā, bet iepazīt arī tuvējās apkārtnes kaimiņus. Ja esat domubiedru grupa, protams, varat rīkot pludmales volejbola, futbola turnīrus, braukt ar laivām. Protams, līdz ar pavasara iestāšanos, arvien biežāk notiek dažādi brīvdabas kultūras un sporta pasākumi, kuros varat piedalīties kā dalībnieks vai vienkārši atbalstītājs.

Latvijai šogad aprit jau 100 gadu, bet noteikti vēl neesat apmeklējuši visas ievērojamās vietas, turklāt tās nemitīgi mainās un attīstās. Varbūt vērts sagatavot nelielu plānu, cik nedēļas nogaļu un cik atvaļinājuma dienu varēsiet veltīt Latvijas apceļošanai un mērķtiecīgi doties ceļā? Ir iespēja izvēlēties tematiskus ceļojumus, piemēram, izzinot Latgales vai Kurzemes kulināro mantojumu, apmeklējot tikai pilis un muižas, pēc izvēles atrast noteiktu skaitu dižkoku vai citu ievērības cienīgu dabas objektu, doties pa daudzajām dabas takām, apmeklēt bākas, mini zoodārzus u.c.

Ceļojumi Baltijas valstīs un arī tālāk

Pavasaris allaž iezīmē aktīvās tūrisma sezonas sākumu, kas savu virsotni sasniegs vasarā. Ja vēlaties, varat aizbraukt pie kaimiņiem uz Igauniju – daudz iespēju paveras Tartu, Pērnavā, Tallinā, popularitāti nezaudē arī turienes ūdenskritumu apskate. Nidas apmeklējums Lietuvā noteikti patiks tiem, kuri meklē klusāku atpūtu, savukārt Palangā aizvien sagaida nebeidzama ballīte. Tallina izceļas ar kvalitatīviem restorāniem, bet zinātāji teic, ka pa kādam atveras arī Viļņā. Ja liela daļa ārzemju tūristu apsver, ka labāk ceļot pa mierīgajām Baltijas valstīm, kādēļ gan mums nedarīt tāpat?

Ja plānojat doties tālākā ceļojumā, patlaban ir pēdējais brīdis izvēlēties lidmašīnu biļetes un rezervēt viesnīcu vai apartamentus! Ceļojumu aģentūras un tūroperatori jau kopš gada sākuma vēsta, cik pieprasīti ir ceļojumi vasarā. Uz pēdējā brīža piedāvājumu vairs paļauties nevar, jo tā var nākties samierināties ar ceļojumu uz galamērķiem, kur neviens cits nav vēlējies doties, nevis kur pats esat kārojis nokļūt.

Saulainu un enerģijas pilnu pavasari, un lai izdodas laicīgi sagatavoties atvaļinājumu sezonai!


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *