Skaļākie iepirkumi februārī

1. DAIMLER

Par Rīgas domes sabiedrisko transportu, tostarp zili baltajiem Mercedes Benz autobusiem, ārvalstu kompānijas no 2002.gada līdz 2006.gadam kukuļos amatpersonām samaksājušas vairāk nekā 5,26 miljoni eiro vērtu kukuli.
Ģenerālprokuratūra Vācijas autobūves koncerna Daimler kukuļošanas lietā uzrādījusi apsūdzību Zviedrijas un Latvijas pilsonim Raimondam Krastiņam un bijušajam SIA Rīgas satiksme padomes priekšsēdētāja vietniekam, kādreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomniekam Leonardam Tenim.
KNAB uzskata, ka šajā lietā kukuļi ir izspiesti no četriem uzņēmumiem.

2. DAUGAVPILS SILTUMTĪKLI

Aizdomās par kukuļdošanu tiek turēts SIA Batergo un vairāku citu Daugavpils siltumtīklu konkursos uzvarējušo uzņēmumu īpašnieks Jānis Sprinovskis un valdes loceklis Gints Sorokins. Savukārt par aizdomās turamajiem kukuļņemšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā ir atzīti Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovs un Daugavpils siltumtīklu nu jau bijušais valdes loceklis Māris Laudiņš. KNAB darbinieki veica 26 kratīšanas vairākās vietās. Pierādījumi liecina, ka kukulis ir dots ne mazāk kā 120 000 eiro apmērā.

3. JAUNI VILCIENI

Stokholmā risinās mediācijas jeb konflikta risināšanas process sarunu ceļā starp akciju sabiedrību Pasažieru vilciens (PV) un Spānijas kompāniju CAF. Ja tas beigsies veiksmīgi, plānoto finansējumu iepirkumam neatņemšot. Latvijas valdība ir vairākkārt atlikusi lemšanu par vilcienu iepirkuma projekta turpināšanu vai finansējuma pārdali citiem projektiem.
Satiksmes ministrija jau janvārī vērsās prokuratūrā, lūdzot izvērtēt PV bijušās valdes darbību saistībā ar vērienīgo jaunu vilcienu iepirkumu. Pašlaik prokuratūrā tiek analizēti un skatīti lietas materiāli.

4. NENOTIKUŠIE IEPIRKUMI

Rīgas Brīvostas valde februāra vidū saņēma Valsts kontroles jaunākās revīzijas melnrakstu, kurā konstatēti vairāki pārkāpumi. Viens no tiem  bez iepirkuma procedūras par 11 miljoniem latu slēgts līgums par Kundziņsalas dzelzceļa būvēšanu un par 10,7 miljoniem latu pirkti kuģu ceļa padziļināšanas darbi.

5. NAKTS REDZAMĪBAS IEKĀRTAS

Raidījums Nekā personīga vēsta, ka Latvijas karavīriem Afganistānā vajadzēja optiskās ierīces nakts operācijām un Nacionālie bruņotie spēki izsludināja konkursu, kurā uzvarēja šūšanas firma Neja & Co ar lētāko piedāvājumu – 400 iekārtas par 4000 latu gabalā. Taču izrādījās, ka iekārtas ir vismaz divus gadus vecas, smagākas nekā pieļaujams un pilnas ar beigtām mušiņām  tātad nederīgas lietošanai.
Šā gada februārī pēc piecu gadu tiesvedības Nacionālie bruņotie spēki slēdz mierizlīgumu par nederīgajām nakts redzamības iekārtām. Firmas Neja & Co padomes priekšsēdētājs ir bijušais Drošības policijas priekšnieks policijas ģenerālis Jānis Apelis. Par iekārtām tika iemaksāti 305 000 latu, kurus diez vai valstij izdosies atgūt.

Sagatavoja Zane Snirke


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *