Ministre Inga Bērziņa Vācijas Digitālajā samitā diskutē par mākslīgā intelekta risinājumos balstītu inovāciju ieviešanu Latvijā

in ,
Autors: Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija
Pirmavots: www.varam.gov.lv

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa Digitālajā samitā “Digital-Gipfel” kopā ar Vācijas digitālo lietu un transporta ministru Volkeru Vīsingu (Volker Wissing) un biznesa sektora pārstāvi no Somijas Pēteri Sarlinu (Peter Sarlin) diskutē par globālo digitālo nākotni, tostarp mākslīgā intelekta radītajiem izaicinājumiem, kiberdrošību, infrastruktūras attīstību un digitālo inovāciju veicināšanu.

Ministre Inga Bērziņa: “Vācijas – Baltijas Inovāciju klubs ir veiksmīgs formāts, kurā varam dalīties pieredzē un veidot  jaunus sadarbības projektus gan valsts, gan privātajā sektorā. Latvijas pieredze mākslīgā intelekta un citu inovatīvu digitālu risinājumu izmantošana  valsts pārvaldes pakalpojumu digitalizācijā, kā arī Latvijas uzņēmumu piedāvātie IT risinājumi var būt noderīgi Vācijas pusei.”

Latvija sekmīgi izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas. Ir radīti automātiskie tulkošanas, runas atpazīšanas un transkribēšanas rīki. Valsts pārvaldes virtuālie asistenti tiek uzturēti  koplietošanas mašīntulkošanas platformā. Elektroniskās deklarēšanas sistēma nodrošina iespējas ātri un ērti risināt jautājumus ar Valsts ieņēmumu dienestu, nekustamā īpašuma jautājumus risinām Valsts zemes dienesta portālā “Kadastrs.lv”, Diginotārs ir virtuāls notāra kabinets, droša digitālā vide, kurā tikties visām darījuma pusēm, lai noslēgt drošu darījumu.

Starp valsts mākslīgā intelekta prioritātēm ir attīstīt valsts valodas modeļus un nodrošināt valsts valodas datu kopu publisku pieejamību, kā arī veicināt mazo valodu un kultūru pārstāvību pasaules valodu modeļos.

Valdības līmenī plānotas dažāda līmeņa aktivitātes, lai veicinātu MI risinājumos balstītu inovāciju ieviešanu. Tai skaitā, nodrošināt MI spēju un kompetenču attīstību visos līmeņos, sekmēt nozaru produktivitāti, jaunu produktu un pakalpojumu attīstību, pielietojot MI iespējas, kā arī nodrošināt valsts pārvaldes modernizāciju. Ir izveidotas mācību programmas par MI un datu pārvaldību publiskās pārvaldes darbiniekiem, lai paaugstinātu publiskās pārvaldes efektivitāti.

Latvija ir ceļā uz elastīgas vides radīšanu MI lietotņu izstrādei, aprobācijai un ieviešanai. Tas ļaus celt pakalpojumu kvalitāti, produktivitāti un veicinās inovācijas. Šāda vide ļaus arī stiprināt valsts spējas pārvaldīt ar MI saistītos riskus, tostarp kiberdrošības riskus, aizsargāt cilvēktiesības un atbalstīt demokrātiskos procesus.

Paneļdiskusijā “Kopīgi veidojam globālo digitālo nākotni Eiropā un ārpus tās robežām” ministre ar sarunas partneriem apsprieda digitālās politikas izaicinājumus ar kuriem saskaras ES un pasaule un vērsa uzmanību uz Vācijas – Baltijas Inovāciju Kluba ieteikumiem digitālās politikas veidošanā jaunajam Eiropas Komisijas sastāvam.

Vācijas pārstāvji augsti vērtē Baltijas valstu, t.sk. Latvijas sasniegto pārvaldes modernizācijā un digitalizācijā, kas paver iespējas gan pieredzes apmaiņai, gan stratēģiskai sadarbībai. Ministre Inga Bērziņa kopā ar Vācijas, Lietuvas un Igaunijas kolēģiem ir izveidojuši Inovāciju Klubu digitālā vienotā tirgus izveides atbalstam, vienlaikus aicinot izmantot pragmatiskākas un efektīvākas pieejas, lai to panāktu.

Vācijas Digitālā samita tēma ir “Digitālā Vācija – inovatīva. Suverēna. Internacionāla”, tas notiek no 21. līdz 22. oktobrim Frankfurtē. Samitā tiekas vairāk kā 1500 dalībnieki, to skaitā uzņēmēji, akadēmiskās vides, pilsoniskās sabiedrības un valdību pārstāvji.