14. Saeimas paveikto korupcijas mazināšanā raksturo “mērķtiecīga stagnācija”

in
Autors: “Sabiedrība par atklātību – Delna”
Pirmavots: delna.lv

Ko 14. Saeima kopš savu pilnvaru sākuma ir paveikusi pretkorupcijas un labas pārvaldības jomā? Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) 2023. gadā nosūtīja Saeimas deputātiem sarakstu ar 36 darāmajiem darbiem 9 jomās. 2024. gada septembrī, veicot izvērtējumu, Delna secina, ka neviena no 36 rekomendācijām nav pilnībā izpildīta, tikai 5 ir daļēji izpildītas, 31 nav nekāda progresa. Tādēļ Delna 14. Saeimas progresu pretkorupcijas darbā vērtē kā “mērķtiecīgu stagnāciju”. 

Šī “mērķtiecīgā stagnācija” korupcijas mazināšanā liek apšaubīt 14. Saeimas deputātu vēlmi veicināt politisko un privātā sektora godaprātu, kā arī rūpes par to, lai publiskie līdzekļi netiek izšķērdēti. Delnas direktore Inese Tauriņa norāda: “Daļu no darāmajiem darbiem būtu iespējams paveikt, veicot grozījumus jau esošajos normatīvajos tiesību aktos. Piemēram, paplašinot Iepirkumu uzraudzības biroja kompetenci, nosakot pienākumu izskatīt arī trešo pušu iesniegumus par iespējamu negodprātību publiskajos iepirkumos.  Ir arī tādi darbi, kuru īstenošanai ir nepieciešama politiskā iniciatīva un griba. Piemēram, pilnvaru piešķiršana Valsts kontrolei veikt Saeimas budžeta publisku revīziju, grozījumu veikšana Saeimas kārtības rullī, lai veicinātu atklātību par Saeimas darbību un pieņemtajiem lēmumiem. Politiskās gribas un rīcības trūkums deputātu vidū kavē Latvijas cīņu pret korupciju.”

Darāmos darbus Delna iedala 9 tēmās: informācijas atklātības uzlabošana, naudas ietekmes politikā mazināšana, godprātība un ētika publiskajā sektorā, pārdomāta un konsekventa valsts personālpolitika, publisko iepirkumu sistēmas uzlabojumi, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības problēmu novēršana, institucionāli risinājumi cīņai pret korupciju, atbalsts kvalitatīvāku lēmumu pieņemšanai publiskajā sektorā un sabiedriskajai kontrolei pār publisko sektoru, trauksmes cēlēju nozīmes stiprināšana. Veicot uzlabojumus šajās jomās ir iespēja uzlabot Latvijas pretkorupcijas vidi, mazināt sabiedrības toleranci pret korupciju un veicināt trauksmes celšanas kultūru, kas ir vitāli svarīgi, lai uzlabotu Latvijas rādītāju Korupcijas uztveres indeksā (KUI). Latvijas 2023. gada rādītājs KUI ir 60 punkti no 100, kas norāda uz izplatītu korupciju un negodprātību. Latvija turpina atpalikt no daļas Eiropas Savienības un OECD valstu, zaudējot iespēju, ka izdosies pietuvoties Nacionālajā attīstības plāna (2021-2027) noteiktajam mērķim – 2024. gada rezultātā sasniegt – 64 punktus, 2027. gadā – 67 punktus.

Pilns izvērtējums saraksts ar Delnas izstrādātajiem darbiem korupcijas mazināšanā skatāms mājaslapā šeit ->.