Iepirkums ir. Realizācija var nebūt

Iepirkumu lietās, izrādās, ir prakse, ka iepirkumu izsludina, konkurss notiek, uzvarētājs ir zināms, taču naudas, lai veiktu pasūtījumu, nav. Nauda būs kaut kad, ja iesniegtais projekts tiks apstiprināts finansējuma saņemšanai no Lauku atbalsta dienesta administrētajām programmām. Ja tas tiks noraidīts, visa iepirkuma procedūra bijusi veltīga un uzvarētājam cerētās peļņas vietā pienāksies vien pieklājīgs paldies.

Uzņēmēji piekrīt

Šā gada maijā Balvu novada pašvaldība izsludināja iepirkumu Tūrisma norādes zīmju un informatīvo karšu stendu izgatavošana un uzstādīšana Balvu novadā. Pieteicās trīs pretendenti. Uzvarētājs – SIA Signum no Jelgavas, kam ceļa zīmju ražošanā ir pieredze kopš 1961. gada. Balvēniešus apmierinājusi arī Signum piedāvātā cena – Ls 5290 bez PVN.

Iepirkums ticis veikts projekta Tūrisma infrastruktūras attīstība Balvu novadā ietvaros, kas savukārt iesniegts Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam pasākuma Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā. Visnotaļ pozitīvs lēmums, arī darbu izpilde vērtīs novadu skaistāku, nevajadzēs maldīties un meklēt iecerēto vietu, taču samulsināja iepirkuma nolikumā tāda kā būt vai nebūt piebilde. Iepirkuma līgums, izrādās, ar Signum tiks slēgts varbūt novembrī, varbūt agrāk vai vēlāk vien tādā gadījumā, ja savukārt Balvu pašvaldības projekts tiks apstiprināts finansējuma saņemšanai Lauku atbalsta dienestā augšminētajā programmā. Ja netiks apstiprināts, cerības vējā. Visticamāk, domes speciālisti, protams, meklēs atkal jaunas iespējas startēt kādā no programmām, atkal izsludinās iepirkuma procedūru, jo norādes zīmes novadam ir vitāli svarīgas.

Ko šāda nenoteiktība nozīmē uzņēmumam, kas ir uzvarējis iepirkuma konkursā? SIA Signum sekretāre Baiba Vucēna paskaidroja, ka pēdējā laikā tāda prakse ir: „Ja nolikumā jau ir tāda atsauce, mēs rēķināmies, ka darbs var arī nesanākt. Protams, patīkami nav, taču saprotam arī pašvaldības. Liekas naudas nav, bet, rakstot projektus, finansējumu var dabūt.”

Arī Balvu novada domē atzīst, ka budžetā līdzekļi konkrētajam mērķim nav paredzēti. Tādēļ gan šim iepirkumam, gan arī citiem konkursus izsludina, uzvarētājus atzīst, bet bieži līgumus ar viņiem slēdz vien tad, ja pašvaldība vai kāda aģentūra, vai nodibinājums savukārt uzvar valstī izsludināto atbalsta aktivitāšu konkursā.

Signum – ar vēsturi

Vikipēdijā ir informācija, ka Signum bijusi pirmā atstarojošo ceļa zīmju rūpnīca kādreizējā Padomju Savienībā. Patlaban uzņēmums piedāvā arī metālisko barjeru atstarotājus, ceļa signālstabiņus, LED mirgojošās bultas, satiksmes spoguļus, vizuālās reklāmas izgatavošanu, pulverkrāsošanas tehnoloģiju, kas nodrošina metāla izstrādājumu kvalitāti Eiropas standartu līmenī un daudz ko citu.

Balvu novadā līdz nākamā gada maijam firmas speciālisti plāno tūrisma norādes zīmju un informatīvo karšu stendu izgatavošanu un uzstādīšanu. Tūrisma norādes zīmēm pamatne būs no cinkota tērauda, bet informācija uz brūnas krāsas fona no atstarojoša materiāla. Tiks nodrošināta arī lakošana pulverkrāsošanas tehnikā aizsardzībai no apkārtējās vides apstākļu nelabvēlīgas ietekmes.

Informatīvo karšu stendus Balvos izvēlējušies 2100 mm x 1400 mm lielus no karsti cinkota metāla karkasa, pie kura piestiprināta alumīnija kompozītmateriāla plāksne, uz kuras savukārt uzlīmēta ar visu nepieciešamo informāciju apdrukāta līmplēve, kas pārklāta ar antigrafiti aizsargpārklājumu.

Iepirkuma uzvarētājs veic arī visu stendu montāžu un nostiprināšanu zemē.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *