LNB aicina izdevējus piedalīties grāmatu iepirkumu programmā Latvijas publiskajām bibliotēkām

LETA

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina izdevējus piedalīties grāmatu iepirkumu programmā Latvijas publiskajām bibliotēkām, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā (KM).

KM piešķīrusi finansējumu projekta “Grāmatu iepirkums, grāmatu starta un lasīšanas veicināšanas programma” īstenošanai. Kopumā grāmatu iepirkuma programmai 2022.gadā Latvijas publiskajām bibliotēkām atvēlēti 200 000 eiro.

KM norāda, ka programmas mērķis ir atbalstīt grāmatniecības nozari un pastarpināti grāmatu autorus, tulkotājus un ilustratorus, kvalitatīvi papildināt Latvijas publisko bibliotēku krājumus ar pēdējo gadu izdevumiem un nodrošināt tiem plašāku Latvijas iedzīvotāju pieejamību, veicinot lasītprasmi.

Ņemot vērā nepieciešamību gan atbalstīt grāmatniecības nozari un pastarpināti gan grāmatu autorus un ilustratorus, programmā plānots iegādāties izdevumus, lai kvalitatīvi papildinātu Latvijas publisko bibliotēku krājumus. Lai veiktu kvalitatīvu atlasi, ir izveidota kompetenta ekspertu komisija un noteikti stingri atlases kritēriji.
Noteikts, ka izdevumam jābūt izdotam no 2022.gada februāra līdz augustam, turklāt izdevējam jāspēj piedāvāt vismaz 46 eksemplārus. Tāpat tām ir jābūt starptautiska un nacionāla līmeņa literatūras un grāmatu mākslas konkursos nominētas un apbalvotām grāmatām.
Tāpat programmā plānots atbalstīt latviešu oriģinālliteratūru, kā arī augstvērtīgus, kultūrvēsturiski nozīmīgus daiļliteratūras un nozaru literatūras tulkojumus, tostarp starptautiska līmeņa literatūras balvas ieguvušus vai nominētus izdevumus. Paredzēts arī atbalstīt ekspertu komisijas ieteiktu izdevumu, kā arī iepriekšējā periodā izdotu augstvērtīgu papildinātu vai atkārtotu izdevumu.

Programmā netiek iepirkti iepriekš noteiktajiem kritērijiem neatbilstoši izdevumi. Netiek iepirktas grāmatas, kas bibliotēkās iegādātas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”. Tāpat netiek iepirkti saturiski specifiski, šauri nozares vai zinātniskās literatūras izdevumi.
Izdevēji aicināti izvērtēt un iesūtīt savu piedāvāto izdevumu sarakstu grāmatu iepirkumam publiskajām bibliotēkām, aizpildot izdevumu pieteikuma veidlapu un līdz 25.augustam to nosūtīt uz LNB e-pasta adresi “gramatu.iepirkums@lnb.lv”.