Eiropas Savienības informācijas sniedzēju forumā iezīmē ES aktualitātes 2022. gadā

in ,
Autors: Ārlietu ministrija

2021. gada 13. decembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica atklāja Eiropas Savienības (ES) informācijas sniedzēju forumu, kurā pulcējās vairāk nekā 100 dalībnieku no visiem Latvijas reģioniem. Foruma diskusijas šogad veltītas drošības un ekonomikas jautājumiem, kā arī plānotajai Eiropas Jaunatnes gada nozīmei un norisei.

“ES dienaskārtībā arī 2022. gadā liela uzmanība tiks veltīta klimata un digitālās transformācijas jautājumiem. Vienlaikus, turpinoties darbam, lai pārvarētu Covid-19 pandēmijas radīto krīzi, tiek veidots pamats, lai nākotnē ES spētu ātri un koordinēti reaģēt uz iespējamām krīzes situācijām. Īpaša uzmanība pievēršama vērtību un tiesiskuma stiprināšanai, tostarp saskaroties ar izaicinājumiem, ko rada dezinformācija un hibrīduzbrukumi, kuru mērķis ir vājināt ES,” akcentēja parlamentārā sekretāre.

Z. Kalniņa-Lukaševica pārrunāja arī ES ārējās drošības jautājumu, kas aktualizējies Baltkrievijas režīma radītā hibrīduzbrukuma ES ārējām robežām rezultātā. Drošības, vērtību un tiesiskuma jautājumu aktualitāte akcentēta arī šonedēļ prezentētajā pētījumā “Eiropas nākotne – Latvijas skatījums”. Pētījums un Eiropas nākotnes konferences norises laikā Latvijas iedzīvotāju paustie viedokļi tiks izmantoti, formulējot Latvijas nostāju par aktuālajiem ES darba jautājumiem. “Lai arī konference ES līmenī nenorit atbilstoši gaidītajam, jau šobrīd varam novērtēt Latvijas sabiedrības iesaisti un gatavību iesaistīties sarunā par ES darba aktualitātēm,” pauda parlamentārā sekretāre.

Tāpat 2022. gadā dalībvalstis turpinās saņemt un izmantot tām pieejamo ES finansējumu un investīcijas ekonomikas atveseļošanai, kā arī zaļās un digitālās transformācijas veicināšanai. “Lai stiprinātu Latvijas konkurētspēju digitālās transformācijas laikmetā, ir svarīgi investēt Latvijas iedzīvotāju digitālo prasmju attīstībā,” uzsvēra Zanda Kalniņa-Lukaševica.