Igaunija izsludina lielāko atjaunīgās elektrības iepirkuma konkursu

Igaunija ceturtdien izsludinājusi valsts vēsturē lielāko publisko iepirkuma konkursu no atjaunīgiem resursiem ražotas elektrības iegādei.
Plānots, ka konkursa rezultātā Igaunijas elektrības tirgū ieplūdīs elektrība no atjaunīgiem resursiem, ar kuru gadu varētu apgādāt gandrīz 150 000 mājsaimniecību.
“Augstā elektrības cena visā Eiropā pierāda, ka joprojām esam ļoti atkarīgi no fosilā kurināmā. Tādēļ ir svarīgi tirgū nodrošināt arvien vairāk ierīču, kas ražo elektrību no atjaunīgiem resursiem, kas būtu ieguldījums ne tikai vides ilgtspējā, bet arī elektrības cenu samazinājumā,” norādīja Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss.
“Ar šo iepirkumu mēs vēlamies Igaunijas energosistēmā iekļaut lielu daudzumu – 450 gigavatstundas (GWh) – no atjaunīgiem resursiem ražotas elektrības,” ministrs pauda, piebilstot, ka tāds daudzums atbilst gandrīz 150 000 mājsaimniecību gada patēriņam.
Igaunija ir apņēmusies līdz 2030.gadam panākt, ka 40% patērētās elektroenerģijas tiek ražota no atjaunīgiem resursiem. Salīdzinājumā ar 1990.gadu Igaunija savu ogļskābās gāzes izmešu daudzumu ir samazinājusi par 70%, kas ir labākais sniegums Eiropas Savienībā, norādīja ministrijā.
Siltuma ražošanā puse no patērētās enerģijas iegūta no atjaunīgiem resursiem, bet elektrības ražošanā – tikai ceturtā daļa, tādējādi jaunais iepirkums būtiski samazinās izmešu daudzumu.
Āss arī atgādināja par pētījumu kompānijas “Emor” aptaujā gūto pārliecību, ka Igaunijas iedzīvotāji atbalsta atjaunīgo energoresursu izmantošanu. Saules enerģijas izmantošanu atbalstīja 84% aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju, bet vēja enerģijas izmantošanu – 79%.
Konkursa pieteikumus pieņem līdz 2022.gada 1.janvarīm. Konkursa uzvarētājam elektrības ražošana jāsāk ne vēlāk kā 2026.gada 1.janvārī. Iepirkumu organizē pārvades sistēmu operators “Elering”.
Dalībniekiem elektrība no atjaunīgiem resursiem jāražo ar jaunu aprīkojumu vai uz jau iepriekš lietota aprīkojuma jāizvieto jaunas elektroražošanas iekārtas.
Lai nodrošinātu labāko cenu patērētājiem, uzvarētājiem izmaksātās subsīdijas summa tiks noteikta konkursa dalībnieku savstarpējā konkurencē.
Iepirkumā atjaunīgās enerģijas ražotāji noteiks cenu, ar kādu viņi varētu pelnīt elektrības tirgū. Ja tirgus cena nokritīsies zem uzvarētāju rosinātās garantētās cenas, Igaunijas valsts maksās starpību starp garantēto cenu un tirgus cenu.
Nākamais publiskais iepirkumu konkurss 650 GWh atjaunīgās elektrības piegādei Igaunijā notiks 2023.gadā.