Valsts autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā piešķirs 55 miljonus eiro

Valsts autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā piešķirs 55 miljonus eiro no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, ceturtdien nolēma valdība.


Satiksmes ministrija (SM) skaidroja, ka līdzekļus piešķirt pašlaik nepieciešams, ņemot vērā ārkārtējo situāciju valstī Covid-19 izplatības dēļ, un svarīgi šādos apstākļos nepieļaut ekonomikas atdzišanu, stimulēt ekonomikas izaugsmi un uzņēmējdarbību.


SM pauž, ka ekonomikas lejupslīdes apstākļos līdzekļi tradicionāli pastiprināti tiek ieguldīti tādos publiskās infrastruktūras attīstības projektos kā autoceļu un tiltu būvniecība, kas veicina būvniecības un citu saistīto nozaru attīstību, nodrošina darba vietas un nodokļu ienākumus valsts budžetā.


Finansējuma apmēru SM pamato ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) informatīvo ziņojumu par investīciju programmas valsts autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā īstenošanu, kurā identificēti valsts reģionālie un vietējie autoceļi, kuru būvniecība nepieciešama veiksmīgas administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai.


Ministrija atzīmē, ka valsts autoceļu stāvoklis pašlaik ir kritiskā stāvoklī. 2020.gadā kopumā par sliktu un ļoti sliktu uzskatāmi 31% autoceļu ar asfalta segumu un 56% autoceļu ar grants segumu. Valsts autoceļu tīklā paredzētajā laikā neveiktie darbi ir 3,22 miljardu eiro apmērā. Šāda situācija katru gadu tautsaimniecībai saskaņā ar VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) aprēķiniem rada 555 miljonu eiro zaudējumus.


Pagājušajā gadā 15,6% jeb 1542 kilometri autoceļu ar melno segumu bija klasificējami kā sabrukuši un tiem bija nepieciešama segas pārbūve. Tāpat 55,9% jeb 5926 kilometri autoceļu ar grants segumu ir klasificējami kā sabrukuši un tiem ir nepieciešama segas pārbūve.


SM atzīmē, ka detalizētus aprēķinus sadalījumā pa realizējamiem projektiem būs iespējams veikt, kad būs noslēgušies iepirkumu konkursi un būs zināmas pretendentu iesniegto pieteikumu izmaksas – jo lētākas būs darbu izmaksas, jo darbus būs iespējams veikt lielākā apjomā.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *