Lai 2019. gads nes jaunus mērķus un to piepildījumu!

Gada plānošanai un mērķu izvirzīšanai derēs gan skaists ādas plānotājs, gan balta lapa, gan dators. Galvenais, lai izdotos izvirzīt lielākus mērķus, ko katru mēnesi papildināt ar darāmajiem darbiem, lai mērķi piepildītos.

Katrā ziņā galvā vien diez vai izdosies visu gada plānu atcerēties. Ja šodien par to šaubāties, tad nākamā gada decembrī apskatiet 2019. gada plānu, ko būsiet uzrakstījuši un rūpīgi pildījuši. Reizēm var pabrīnīties, par ko domāts pirms gada… Plānošanas instrumenti var būt dažādi, turklāt klasiskos kādam noteikti aizstās dators vai mobilais tālrunis. Jāsaprot, cik ērti būs pašam iecerēto regulāri atcerēties un apskatīties, lai pildītu. Ja plānošanai tiek izmantotas elektroniskās ierīces, tad var parūpēties par automātisku atgādinājumu. Citi dod priekšroku mērķu kolāžām, kur salīmēti attēli no žurnāliem ar iecerēto automašīnu, ceļojuma galamērķi, pirmās vietas kausu utt. Var plānot gadam vai vispirms noteiktam laikam, piemēram, 100 dienām. Pēc tam sev atskaitīties par paveikto vai arī saprast, ka tā arī nekas nav izdarīts. Taču no tā ir iespējams izvairīties – nepieciešams tikai spert noteiktus soļus un regulāri domāt par lietas labā darāmo. Jūs noteikti vēlaties, lai nākamajā gadā paveiktais varētu tikt apzīmēts ar vienu vārdu – produktivitāte.

“Ir liela mēroga un ilgtermiņa mērķi. Piemēram, izaudzināt piecus bērnus, pārcelties uz dzīvi laukos, izveidot un attīstīt veiksmīgu biznesu vai nopelnīt miljonu. Un ir mazāki mērķi. Piemēram, iegūt augstāko izglītību, sakrāt naudu dīvānam vai tikt vaļā no kredītiem. Mazākie noteikti piemēroti gada plānam, bet jāiekļauj arī lielie! Mērķa mērogs nav svarīgs. Svarīgi ir, lai varat definēt un iztēloties rezultātu – tas ir, ko darīsiet, kādā vidē būsiet, kad mērķis būs sasniegts. Jūs dzīvosiet savā mājā? Turēsiet rokās diplomu? Esiet konkrēts! Pēc iespējas biežāk iztēlojieties visas tās pozitīvās sajūtas, kādas jūs pārņems, mērķi sasniedzot,” mudina starptautiski sertificēta personīgās izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka.

Pašam jābūt skaidrībā, cik ilgs laiks ir atvēlēts mērķa sasniegšanai, cik laika vajadzēs veltīt tiem jaunajā gadā. Vislabāk, ja izdodas definēt tieši, kas būs sasniegts katrā mēnesī. Nav vērts cerēt, ka kaut ko no iecerētā izdarīsiet, ja veicamajam uzdevumam nav ieplānots konkrēts laika periods, skaidro E.Šalte-Novicka: “Juceklīga darbošanās nav sinonīms čaklumam, bet lieka spēku tērēšana!”

Mērķa plānošanai jāatvēl pietiekami daudz laika

Decembris un gadu mija ar pirmajām janvāra dienām ir brīdis, kad var apsēsties un mierīgi pārdomāt, kādi mērķi sasniedzami nākamajā gadā. Ja tas nav paveikts vēl janvāra pirmajās 10 dienās, visticamāk, plāns pats no sevis neradīsies arī turpmāk, prognozēs ir skarba Evija Šalte-Novicka: “Notikumi nesīs jūs, nevis jūs virzīsiet notikumus!”

Plānam jābūt izpildāmam

Gada plāns darbosies, ja tas būs izpildāms. Ja ieplānosiet trīs ceļojumus uz pašreiz tik iecienīto Āzijas reģionu, tad, visticamāk, aizbrauksiet labi ja vienā, jo gadā atvaļinājums ir tikai mēnesi garš. Protams, variet plānot, ka mainīsiet darba stilu, strādāsiet arī esot Taizemē, plānā iekļaujot visus iespējamos praktiskos risinājumus mērķa sasniegšanai. “Tavs laiks arī ir vērtība, kas ir jāplāno,” piebilst Evija Šalte-Novicka: “Savukārt, ja intuīcija un praktiskie aprēķini liecina, ka mērķis nav sasniedzams, varbūt ir vērts kaut ko pārskatīt? Aizvērtās durvīs nav jālaužas, kaut kur noteikti ir logs vai citas durvis.”

“Kad pienāks laiks ķerties pie plāna realizācijas, vienalga – personīgā, karjeras, darba devēja, biznesa – būs nepieciešama uzņēmība, iespējams, imunitāte pret apkārtējo neticību. Tāpēc ieteicams nodrošināties ar atbalsta grupu jeb cilvēkiem, kuri jums tic un atbalsta. Šāda veida atbalstu var sniegt arī profesionālis šajā jomā. Ja vien iespējams, tad ieplānojiet ar savu atbalsta komandu vai personu regulāras tikšanās, kurās atklājiet plānus, pārrunājiet tos! Tas motivēs doties uz priekšu. Ne velti saka, ja apņematies sportot, tad izstāstiet to iespējami daudziem, jo tā būs neērti nepildīt sev un citiem solīto,” rezumē Evija Šalte-Novicka.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *