Mācīties nekad nav par vēlu

Līdz ar bērnu skolas gaitu atsākšanu septembrī sarosās arī pieaugušie – varbūt arī man apgūt ko jaunu, sākt apmeklēt sporta nodarbības vai iesaistīties kādā interešu klubā?

Rudenī cilvēkiem ir vieglāk pievērsties kā jauna apguvei tāpēc, ka apkārtējā vide uz to noskaņo. Bērni atsāk mācības skolā, studenti dodas augstskolas gaitās, laiks pamazām kļūst vēsāks un vakari – tumšāki. Jaunais var būt kaut kas sen gribēts un vistālākajos sapņos lolots, bet tikpat labi var pavērot, ar ko nodarbojas paziņas, vai smelties idejas sociālajos tīklos.
Angļu, franču vai kādu mazāk populāru valodu?

Runājot par pašizglītošanos, šobrīd aktuālas ir dažādas kulinārijas, veselīga uztura, laika plānošanas un mērķu sasniegšanas meistarklases, kas nereti notiek tikai vienu dienu vai dažas stundas. Aktuāla varētu būt arī autovadītāja, motocikla vadītāja vai dažāda ūdenstransporta vadītāja apliecības iegūšana. Iespējams, varat pat esat iestāties kādā augstskolā? Ja nē, populāri ir apmeklēt svešvalodu kursus, kur joprjām vieni no pieprasītākajiem ir dažādu līmeņu angļu valodas kursi. Ja pat savas spējas sazināties angļu valodā vērtējat augstu, var palūkoties pēc nodarbībām, kur tiekas cilvēki ar līdzīgu angļu valodas zināšanu līmeni un, piemēram, kopīgi skatās filmas, bet pēcāk par tām diskutē. Iespējams, jūs jau sen vilinājusi melodiskā franču vai temperamentīgā spāņu, itāliešu valoda?! Nepamatoti zemu popularitātes reitingā atrodas vācu valoda, taču ja vien jums izdodas apgūt gramatikas pamatus un uzkrāt pieklājīgu vārdu krājumu šajā svešvalodā, jums paveras durvis saziņai ar miljoniem cilvēku ne tikai Vācijā. Noteikti esat ievērojuši, ka atsevišķos darba sludinājumos īpaši pieprasītas tieši vācu vai franču valodas zināšanas. Protams, tās lieti noder arī biznesa kontaktu veidošanā. Vienlīdz noderīgi ir apgūt arī kādu skandināvu vai tepat kaimiņvalstu valodu – ja strādājat starptautiskā vidē, šīs valodas kļūst neatsveramas un ceļ jūsu vērību darba devēja acīs.

Nav jākļūst par meistaru – pietiek savam priekam

Dažādi rokdarbi un speciālu to tehniku apgūšana populārāka kļuva pirms vairākiem gadiem piedzīvotās ekonomiskās krīzes laikā, kad vai katrs vēlējās kļūt par dekupāžas meistaru vai darināt auskarus, koka nieciņus, kaligrāfiski rakstīt, gatavot ielūgumus utt.. Izturīgākie un prasmīgākie šī prasmes ir attīstījuši tālāk un kļuvuši par jomas meistariem, bet tā var kļūt arī par ikdienas atpūtu no darba un mājas rūpēm. Nebūs jādomā, ko tuviniekiem vai draugiem uzdāvināt svētkos, bet ar laiku varbūt pat sāksiet savus darinājumus pārdot un gūt peļņu. Roku darbs joprojām ir augstu novērtēts. Ja nolemjat tam pievērsties, atliek vien atrast piemērotas nodarbības vai meistaru, kas gatavs dalītes amata mākslā. Ja šie varianti neder, tūkstošiem cilvēku visā pasaulē dalās savās zināšanās arī interneta plašumos, kas ļauj apgūt šīs prasmes jums ērtā laikā mājās.

Sportot individuāli vai sporta klubos

Vasara pagājusi atpūtā, dienā pie jūras ēdot saldējumu un vakaros cepot gaļu, tādēļ līdz ar rudeni daudziem ir apņemšanās pievērsties savas fiziskās sagatavotības uzlabošanai. Vēl mazliet un sāksies jau dažādas svinības, tepat jau Ziemassvētku balles, kuru dēļ vērts pacensties, lai derētu iecerētā kleita vai uzvalks. Katram pašam jāizvērtē savas vēlmes un fiziskās iespējas, tāpat pieejamie varianti un to finansiālās izmaksas. Var sākt ar individuālām nodarbībām svaigā gaisā, piemēram, no rīta izveidojot sev rituālu skriet, vingrot. Vakarā var doties izbraucienā ar velosipēdu vai nūjot. Jā, tieši nūjošana pašreiz ir īpaši populāra, kurā pēc pareizas tehnikas apgūšanas droši var doties pastaigās individuāli vai atrast kompāniju, kas ar to jau nodarbojas. Turklāt arī tuvojoties vēsākam laikam, šobrīd var iegādāties piemērotu apģērbu sportošanai aukstā laikā un turpināt to darīt bez pārtraukuma visu rudeni vai pat ziemu. Tiem, kas vasarā iekarojuši ūdeņus ar SUP dēļiem, aukstajā laikā pieejami peldbaseini, kur pieejamas šīs pašas un daudzas citas ūdens nodarbības telpās.

Būs ar ko palepoties un jauni kontakti

Ko mēs iegūstam no šāda veida mācībām, nodarbībām? Protams, ka būtiskas ir sev gūtās zināšanas uz uzkrātās jaunās prasmes, komentē starptautiski sertificēta personīgās izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka: – “Nevar zināt, kur iesāktais mācību, treniņu ceļš tālāk aizvedīs. Tas viss var materializēties jaunās lietās, papildu ienākumos. Iespējams, ka gūsiet gandarījumu no tā, ka saviesīgās sarunās ar kolēģiem, vecākiem, jā, arī sociālajos tīklos paleposieties – es mācos franču valodu, es no rītiem skrienu, es mācos plānot laiku utt.. Ja pat sākotnēji par to neiedomāsieties, šādi noteikti iegūsiet jaunus kontaktus tāpēc, ka sākot darīt ko jaunu, jūs paplašināt savu redzesloku, iepazīstaties ar skolotājiem, treneriem, meistariem, cilvēkiem, kas nodarbojas ar to pašu, ko darāt jūs. Iespējams, tiksieties arī nākotnē, jo jūs vienos kopīgas vērtības. Ne velti daudzi apzināti apmeklē noteiktus basketbola treniņus, tenisa klubus, uzņēmēju neformālas tikšanās utml., lai iepazītos ar konkrētiem cilvēkiem vai arī gluži vienkārši gūtu jaunus kontaktus, kas agri vai vēlu noderēs darbā vai personīgajā dzīvē.”


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *