Ziema svaigā gaisā un aktīvā atpūtā

Tieši ziemas otrā puse mūs vairāk lutina ar sniegu un salu, kas arī paver plašākas iespējas, aktīvai atpūtai ne tikai brīvdienās, bet arī darbdienu vakaros. Tā iespējams gūt jaunu enerģiju tālākiem darbiem, kā arī stiprināt veselību.

Ar distanču slēpēm pa mežu vai parku

Aizvadītajos gados savu popularitāti atguvusi distanču slēpošana, kura Latvijas apstākļos noteikti ir plašāk pieejama par kalnu slēpošanu. Daudzas pašvaldības ziemā ierīko distanču slēpošanas trases, kuras pārsvarā ir apgaismotas, koptas, turpat iespējams iznomāt inventāru un sarunāt instruktoru. Ja apgaismojums netiek izslēgts, aktīvākie mēdz trases izmantot pat ļoti vēlās vakara stundās, kad vairs nav pārējo slēpotāju. Protams, brīvdienās jārēķinās, ka slēpot gribētāju būs daudz vairāk. Slēpojums savā nodabā pa mežu, pļāvām un gar jūru sniedz cita veida baudījumu, jo ļauj tuvāk izjust dabu un ziemas krāšņumu.


Kalnu slēpošana un snovbords arī Latvijas kalnos

Latvijā ir vismaz 20 slēpošanas kalnu, pa kuriem traukties lejā ar slēpēm vai snovborda dēli. Kalnu augstums nav salīdzināms ar Alpiem, bet Latvijas aktīvākie slēpotāji tos labprāt izmanto. Turklāt pie mums ierodas arī daudz slēpot gribētāju no Lietuvas un Igaunijas.

Ne velti pie katra kalnā strādā arī instruktori, kuri apmāca ne tikai pašus mazākos slēpotājus un snovbordistus, bet arī pieaugušos. Ja kāds vēlas sākt nodarboties ar kalnu slēpošanu vai snovbordu, tad vajadzīgās prasmes profesionāļa vadībā var apgūt gan ātrāk, gan tehniski pareizāk, ātri vien nodrošinot spēju laisties lejup pa vienkāršākajām trasēm. Daļa izmanto savu inventāru, bet arī slēpošanas kalnos darbojas tā noma un apkope. Brīvdienās, īpaši skaistās ziemas dienās, gan jārēķinās, ka uz to var veidoties rindas.

Slidošana un hokejs – brīvdabā un hallēs

Slidošana ir vēl viena aizraujoša ziemas aktivitāte, kuru var baudīt gan brīvdabas slidotavās, gan arī ledushallēs. Arī šeit nepieciešamas noteiktas prasmes, kuras var mēģināt apgūt pašmācības ceļā, bet labāk tomēr aicināt palīgā profesionāli. Āra slidotavas pārsvarā atver, iestājoties stabilam salam. Vīriešiem īpašu prieku sagādā hokejs, bet šeit, visticamāk, būs jāpievienojas kādai esošai komandai vai jāaicina kopā paziņas, kuri prot spēlēt. Iespējams, šogad varat sarīkot draugu čempionātu uz kādas tuvējās ūdenstilpes, iepriekš pārliecinoties par ledus biezumu.

Nav jābūt čempionam – pietiek ar sniega baudīšanu

Protams, ka ziemā var atrast vēl daudz un dažādu aktivitāšu, lai izkustētos un baudītu svaigu gaisu. Pat stunda pastaigai atvēlēta laika noteikti sniegs labsajūtu un enerģiju. Īpaši ieteicams izmantot retās saulainās ziemas dienas āra aktivitātēm, jo ziemas periodā pārāk daudz laika pavadām telpās ar mākslīgo apgaismojumu, skumstot par apmākušajām dienām un tumšajiem rītiem, vakariem.

Varat pamēģināt izvizināties ar sniega motociklu, suņu vai zirgu pajūgiem, doties izjādē, organizētā dienas pārgājienā pa mežu u.c. Ja jums nav suņa, ar ko doties pastaigās, varat izvest pastaigā kaimiņu vai patversmēs mītošos suņus. Visbiežāk šāda veida aktivitātēm nav nepieciešama īpaša fiziskā sagatavotība.

Ja pat neslēpojat, tad droši dodieties līdzi aktīvākajiem tuviniekiem vai draugiem, piemēram, uz slēpošanas kalna. Turienes aktīvā atmosfēra, svaigais gaiss noteikti darīs savu. Katrā no šādām atpūtas vietām ir arī kafejnīca, kur sasildīties, bet pēc aktivitātēm varat relaksēties kādā no tuvējām pirtīm vai SPA.

Vērts ielūkoties arī savas vai tuvējo pašvaldību nedēļas nogales sporta un kultūras programmā, jo bieži vien notiek dažādi pasākumi un sacensības, kurās varat būt gan dalībnieki, gan līdzjutēji. Tā notiek dažādas slēpošanas, snovborda, ziemas peldēšanas, suņu pajūgu sacensības, pikošanās čempionāti, ledus skulptūru festivāli utt.

Lai izdodas atrast sev piemērotas ziemas aktivitātes, turklāt neapstāties, ja esat pavadījuši šādi vienas brīvdienas. Apsveriet, vai izvēlēto aktivitāti varat pārvērst hobijā vai tomēr meklēt sev piemērotāku. Pēc pirmā cīniņa ar kalnu slēpēm, visticamāk, vēl neradīsies pārliecība par savu varēšanu, tomēr pakāpeniski trenējoties, noteikti pamazām izdosies aizvien labāk. Svarīgākais, ka svaigā gaisā nostiprinās imūnsistēma, kas ziemā ir īpaši svarīgi, lai nesaslimtu.

Vēl jāatceras, ka 2018. gada ziemas olimpiskās spēles jeb XXIII ziemas olimpiskās spēles notiks Phjončhanā, Dienvidkorejā (no 9. līdz 25. februārim), kad arī varam apvienot savas ziemas aktivitātes ar televīzijas tiešraižu skatīšanos, jūtot līdzi Latvijas spēcīgākajiem sportistiem. Par viņu lielajām un savām mazajām uzvarām!


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *