Kā nenogurt no Ziemassvētkiem

Lai kā mēs censtos gada nogali pavadīt, mierīgi apdomājot paveikto un plānojot nākamgad paveicamo, tik un tā visbiežāk atkārtojas dāvanu gādāšanas, bērnu pasākumu un tirdziņu apmeklēšanas, radu apciemošanas u.c. aktivitāšu maratons, kas mūs neglābjami nogurdina. Tāpēc ievelciet dziļi elpu un mēģiniet Ziemassvētkus sagaidīt mierīgi un sirsnīgi!

Plānojam svētkus

Atveriet savu plānotāju, ja tāda nav, ņemiet baltu lapu un pierakstiet, kuri datumi decembrī būs aizņemtākie, un kas nepieciešams, lai šīs sev svarīgās dienas aizvadītu. Pārskatiet sarakstu un apsveriet iespēju atteikties vismaz no vienas vai divām aizņemtām dienām. Kā tā var? Gan jau izdosies izdomāt attaisnojošu iemeslu, bet varbūt svētku skrējienā tieši šogad nepieciešamas divas brīvdienas ar lielo burtu, lai palaiskotos dīvānā ar tējas krūzi, piparkūkām un grāmatu rokās, kamēr aiz loga snieg…

Ja tomēr nevarat izvairīties no dažādajiem pasākumiem, laikus tiem sagatavojies – iegādājies biļetes uz Ziemassvētku koncertu, pagatavojiet vai nopērciet universālas dāvaniņas, kas noderēs ejot ciemos, loterijai darbā utt. Laikus uzziniet, kāda maska bērnam nepieciešama skolas ludziņā, jo dienu pirms mīļuma lielā uznāciena uz skatuves atrast tādu veikalā vai vēl vairāk – laiku tās šūšanai, varbūt arī izdosies, bet ar krietnu stresa devu.

Ziemassvētku gardumi

Mūsdienās nebūt nav jāstāv pie plīts garas stundas, lai pagatavotu Ziemassvētku gardumus. Piemēram, iecienītākie gardumi šajā laikā ir piparkūkas. Varat izcelties, gatavojot piparkūku mīklu mājās, bet varat arī izvēlēties to iegādāties tuvējā veikalā vai kafejnīcā. Pērkot kafejnīcā, turpat, visticamāk, varēsiet pārliecināties, kā garšo jau izceptās piparkūkas. Mājās atliek galda virsmu nokaisīt ar miltiem, plāni izrullēt mīklu, ar formiņām izveidot un cept piparkūkas. Pēc desmit minūtēm māja piepildīsies ar to smaržu. Gluži tāpat iespējams nopirkt gatavu smilšu un rauga mīklu. Vēl viens veids, kā sagatavoties svētkiem laikus – pēc speciālas receptes gatavot Ziemassvētku kēksu, kam jānobriest vairākas nedēļas. Jā sāksiet laicīgi, Ziemassvētku laikā būs par vienu cepšanas darbu mazāk!

Vai var iztikt bez dāvanām?

Atzīstiet, ka daļu stresa rada Ziemassvētku dāvanu meklēšana. Vēl vairāk – dāvanu meklēšana nedēļu pirms svētkiem vai pat pēdējā brīdī. Lielveikalos, tirdziņos tādu pašu dāvanu meklētāju ir simtiem, un maz iespējams, ka kopā ar skrejošo pūli atradīsi meklēto. Varbūt šogad ģimenē ir iespējams iztikt bez Ziemassvētku vecīša, varbūt tā vietā katrs sagatavojiet kādu novēlējumu, priekšnesumu, stāstu par aizvadīto gadu vai nākamā gada iecerēm? Varat dāvanām iecerēto naudu ziedot kādai dzīvnieku patversmei, lai bērni slimnīcās veseļotos ar prieku – biedrībai Dr.Klauns, Latvijas Republikas Zemessardzei vai kādai citai sabiedriskā labuma organizācijai. Varbūt šogad saviem mīļajiem nosūtiet apsveikumu kartiņu pa pastu, kas mūsdienas ir tik liels retums!

Ja zināt, ka dāvanas tomēr būs jāgādā arī šogad, tad dariet to savlaicīgi! Veikali bieži vien pirms svētkiem piedāvā ievērojamas atlaides, bet centies neiekrist to lamatās – pērc tiešām vajadzīgo, sev tīkamo! Citos veikalos ir atsevišķi stendi Ziemassvētku dāvanām, kas meklēšanu padarīs krietni īsāku. Neatsakieties arī no dāvanu saiņošanas turpat veikalā, īpaši, ja šis pakalpojums ir bez maksas. Ietaupīsiet gan naudu dāvanu maisiņu un papīra iegādei, gan laiku saiņošanai, īpaši, ja ar šo nodarbojaties tikai vienreiz gadā.
Lai gaiši un mierpilni Ziemassvētki!


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *