SS.LV mācībstunda interneta tirdzniecībā un nodokļu administrēšanā

Gandrīz ikviens Latvijas iedzīvotājs kaut reizi mūžā ir izmantojis sludinājumu servera ss.lv pakalpojumus. Jau kopš brīža, kad iedzīvotāju rīcībā parādījās internets, sākās arī portāla uzvaras gājiens, jo nopietnu konkurentu tam īsti nav bijis. Vienalga, vai vēlaties pārdot automašīnu, dzīvokli vai vecmāmiņas mantojumā atstāto kumodi, pirmais solis ir sludinājuma ievietošana, kas ļauj par to paziņot potenciālajiem pircējiem. Nereti interneta tirgoņu rīcība un nodokļa nemaksāšana ir ne tik daudz ļaunprātība, cik likumdošanas nepārzināšana (kas, protams, neatbrīvo no tās ievērošanas) vai pat nabadzība (kad nodokļa apjoms nepieciešams izdzīvošanai). Valsts Ieņēmumu dienests (VID) jau agrāk ir vērsies pret sludinājumu portālu lietotājiem, kas šķietami regulāri nodarbojas ar tirdzniecību, taču nodokļu iemaksas valsts budžetā neveic. Šo darbu, protams, apgrūtina interneta sludinājumu daļējā anonimitāte. Tomēr tad, kad komersants klientiem sāk draudēt ar sprandas salaušanu un atsakās atklāt informāciju par auto tirgoņiem, kas nenomaksā nodokļus valstij miljonu eiro apmērā, runa vairs nav par pieklājību un datu aizsardzību, bet gan sabiedrībai un valsts ekonomikai bīstamu tendenci.

Kritizē par ēnu ekonomikas veicināšanu

Šī gada 1.augustā VID paziņoja, ka apturēs portāla ss.lv darbību. Kā vienu no apturēšanas iemesliem VID min nenomaksāto nodokļu apmēru automašīnu tirdzniecībā ar portāla starpniecību.  Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule norāda: “Jau kopš gada sākuma SIA Internet lūdzām sniegt pamatinformāciju par personām, kas ievieto lietotu auto sludinājumus portālā ss.lv. Šī informācija ir svarīga, jo ir pamatotas aizdomas, ka atsevišķas personas portālu izmanto, lai organizētu PVN izkrāpšanas shēmas. VID ir atklājis vairākas šādas shēmas. Vienā no tām bija iesaistīts vairāk nekā 700 automašīnu, radot valstij zaudējumus pusmiljona eiro apmērā. Ekspertu aprēķini liecina, ka nenomaksātie nodokļi, attiecībā uz portālu ss.lv, varētu būt līdz 50 miljoniem eiro”. Kā stāsta Cīrule strīda pirmsākumi meklējami jau 2016. gada sākumā, kad parādījās pirmie informācijas pieprasījumi uz kuriem portāls neatbildēja: “Mēs esam centušies maksimāli ievērot principu “konsultē vispirms”. Mēs esam mēģinājuši runāt un rast vienošanos, bet, izejot visus šos soļus un saprotot, ka diemžēl nav iespējams atrast kompromisu, esam ķērušies pie galējā līdzekļa,” skaidro Cīrule. Pēc VID pieprasījuma ss.lv domēns augusta sākumā tika atslēgts, taču portāls nomainīja domēna vārdu pret ss.com, turpinot nodrošināt pakalpojumus. VID nolēmis apturēt portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem, tāpat VID apturējis arī ar ss.lv īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA Internet saimniecisko darbību. No likumdošanas viedokļa ar Saeimas 2016. gada 23. novembrī galīgajā lasījumā atbalstīto priekšlikumu piešķirt VID tiesības bloķēt piekļuvi negodprātīgām tīmekļa vietnēm, šobrīd likuma par VID, par nodokļiem un nodevām, kā arī Elektronisko sakaru likuma ietvaros VID ir visas tiesības šādu soli veikt. Cīrule arī pauž cerību, ka strīds ļaus aktualizēt nodokļu nemaksāšanas problēmu sabiedrībā: “Ir ļoti svarīgi, lai sabiedrība apzinātos, ja visi maksās nodokļus, būs daudz vieglāk rast finansējumu gan veselības aprūpei, gan arī citām vajadzībām,” – tā Cīrule. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka ne vien virtuālajā vidē, bet arī daudzviet Rīgā ir tirdzniecības vietas, kur norisinās tirdzniecība, par kuru nodokļu apmaksa ir visai apšaubāma, tomēr VID pagaidām nav izrādījis iniciatīvu apturēt, piemēram, Centrāltirgus vai citu ielu tirdzniecības vietu darbību.

Meklēs risinājumu ar mediācijas palīdzību

Pēc portāla ss.lv darbības apturēšanas 3. augustā darbību sācis ss.com, kas pēc nozares ekspertu viedokļiem ir loģisks solis esoša biznesa saglabāšanai situācijā, kas ir diskutabla un joprojām tiek izskatīta tiesas procesā. Jānis Viklis, Failiem.lv veidotājs: “Ir pavisam loģiski, ka uzņēmums mēģina saglābt strādājošu biznesu. Nedomāju, ka tā ir vēlme ieriebt tieši VID. Daudzi nemaz nesaprot, ko nozīmē interneta portālam noslēgt domēnu kaut uz nedēļu, kamēr tiek risināts strīds. Nebūšu pārsteigts, ja šie uzņēmēji aizies no Latvijas, kā arī būs skaļš piemērs citu IT risinājumu veidotājiem: neizmantot LV domēnus, jo vienkārši vienā dienā 20 gadus celtu uzņēmumu, kas nes līdzekļus valsts budžetā, var aizslaucīt ar nepārdomātu rīcību.” 9. augustā SS.LV paziņoja, ka strīdā ar VID meklēs risinājumu ar mediācijas palīdzību. Kā oficiālā ziņojumā skaidro Juris Līnis, viens no SIA SS dibinātājiem un SIA Internet valdes loceklis, domstarpības ar VID nav par nodokļu nomaksu, jo uzņēmums vienmēr ir bijis godīgs nodokļu maksātājs un atzīst VID tiesības pieprasīt informāciju par. sludinājumiem un to izvietotājiem. SS.LV pārstāvis pauž aizvainojumu, ka par spīti ilggadējai sadarbībai ar VID, sniedzot pieprasīto informāciju, šoreiz strīds ir par informācijas apjomu, kas jāsniedz par klientu sludinājumiem un šīs informācijas samērīgumu. “Mēs esam viens no Latvijas IT nozares veiksmes stāstiem un mūsu mērķis nav portāla darbību vai mūsu uzņēmējdarbību pārcelt uz ārzemēm – mēs vēlamies strādāt un turpināt maksāt nodokļus Latvijā,” paziņojumā skaidro Juris Līnis: “Apzinoties, ka faktiski šīs domstarpības ir tehniskas dabas, mēs redzam, ka SS un VID strīds ir aizgājis pārāk tālu. Tādēļ, lai risinātu domstarpības, mēs esam izlēmuši aicināt vienu no Latvijā strādājošajām starptautiskajām auditorfirmām kļūt par strīda mediatoru un mūsu domstarpības risināt kopīgā sadarbībā, atrodot abām pusēm pieņemamu risinājumu. Uzskatām, ka mediatora piesaiste palīdzēs situācijā, kurā pēdējā laikā ir bijis arī daudz emociju.”

Sūdzības ļauj identificēt nozares problēmas

Pēdējā gada laikā par portāla ss.lv darbību sūdzējies ne vien VID, bet arī ievērojams skaits patērēju. Balstoties uz patērētāju sūdzībām un situācijas izpēti, šī gada 16. augustā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par īstenoto negodīgo komercpraksi piemērojis SIA SS un SIA Internet soda naudu 15 000 eiro apmērā katram, par tiesisku pienākumu uzliekot novērst pārkāpumus. PTAC norāda, ka kopš 2017.gada aprīļa abi minētie komersanti nav atbildējuši uz PTAC pieprasījumiem un aicinājumiem pārkāpumus novērst labprātīgi. Portālam un abiem ar to saistītajiem uzņēmumiem pārmet nepatiesas informācijas sniegšanu (pirms un pēc sludinājuma apmaksas norādīti dažādi līdzekļu saņēmēji), neefektīvu vai neesošu saziņu patērētājam ar pakalpojuma sniedzēju (novēlotas, ne pēc būtības vai vispār neesošas atbildes uz klientu jautājumiem), maldināšanu ar cenām (norādot pamata cenu, gala cenai parādoties tikai apmaksas brīdī), kā arī patvaļīgu sludinājumu dzēšanu un iemaksātās depozītnaudas neatgriešanu klientiem. Kā 18. augustā ziņu aģentūrai LETA vēstīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, ss.lv precendents bijis indikators daudz plašākam problēmu lokam, kas skar ne tikai ēnu ekonomiku, bet arī regulācijas trūkumu elektroniskajā tirdzniecībā: “Daudzas e-vides uzņēmējus pārstāvošās organizācijas atzina, ka «ss.lv» gadījumā uzņēmumam vajadzēja konsultējies ar uzņēmēju organizācijām, stāstīt par sadarbības problēmām ar VID. No šādiem konfliktiem var izvairīties ar veiksmīgāku komunikāciju. Tāpat ir skaidrs, ka ir nepieciešamas jaunas uzņēmējdarbības formas e-vidē un neviena mērķis nav apkarot šāda veida uzņēmējdarbību. Tajā pašā laikā ir jāapzinās, ka arī šajā vidē ir jāstrādā godīgi un jāmaksā nodokļi,” teica Reizniece-Ozola.

Žurnāls “Iepirkumi” sekos notikumu attīstībai, lai informētu par tālāku virzību elektroniskās tirdzniecības tirdzniecības regulācijā un ss.lv situācijas risināšanā.

Augusta nogalē sabiedrību sasniedza ziņas, ka mediācijas process starp VID un “ss.lv” ir veiksmīgi noslēdzies. Panākta vienošanās par portāla “ss. lv” un SIA “Internet” saimnieciskās darbības atjaunošanu, bet atlikušās viedokļu nesakritības VID un “ss.lv” turpmāk risinās atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Žurnāls “Iepirkumi” sekos, kādas izmaiņas “ss.lv” pieredze varētu ienest elektroniskās tirdzniecības regulācijas jomā.

UZZIŅA

  • SIA “SS” dibināts 1994. gadā, SIA Internet – 1998.gadā (Informācija no Lursoft)
  • SIA “SS” pieder Jurim Līnim (50%), un Andrejam Kivackim(50%), savukārt SIA Internet īpašnieki ir Juris Līnis (50%), Andrejs Kivackis (25%) un Sergejs Kivackis (25%).
    (Informācija no “Lursoft”)

  • SIA SS apgrozījums 2016.gadā bijis 5,5 miljoni eiro, peļņa 4,1 miljons eiro, bet nodokļos valsts budžetā iemaksāti 1,922 miljoni eiro.
  • SIA Internet apgrozījums pērn bijis 1,2 miljoni eiro, peļņa 227 917 eiro, bet nodokļos nomaksāti 229 740 eiro, tostarp iedzīvotāju ienākuma nodokļos – 309 550 eiro. (Informācija no “Lursoft”)
  • Ne «Internet», ne «SS» nav nodokļu parādu. (Informācija no VID mājas lapas).
  • SIA Internet saimnieciskā darbība apturēta 2017.gada 1.augustā. (Informācija no “Lursoft”)

Teksts: Dzintra Švarcbaha,
Foto: Aldis Rocēns


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *