Zemnieks vajadzības vērtē no praktiskās pieredzes

“Zilūžu” saimnieks Jānis Grasbergs slavē birokrātijas mazināšanu komerciālajos iepirkumos

Iestādēs un uzņēmumos darbam ar iepirkumu lietām nodibinātas veselas nodaļas, bet zemnieku saimniecību īpašniekam bieži viss jāpaveic vienam pašam. Protams, ne jau gluži bez konsultācijām un atbalsta, uzklausot arī strādājošo ieteikumus un vēlmes, tomēr zināms laiks paiet nolikumu sagatavošanai, konkursa pieteikumu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai.

Jānis Grasbergs, Kocēnu novada z/s “Zilūži” īpašnieks, piedalās ļoti daudzos iepirkumos. Pērn vien izsludināti vairāk nekā desmit. Tādēļ Jānis dalās pieredzē, cik tas ir viegli vai sarežģīti, ar kādām problēmām jāsaskaras, kā izvēlēties īsto un labāko piegādātāju.

J. Grasbergs: – Iepirkumu skaits ir atkarīgs no tā, kādi ir projekti, kāds to finansiālais atbalsts un kādas lietas vēlos īstenot savā saimniecībā. Tā kā daudz kam nepieciešams iepirkums, veidojas patiešām iespaidīgs skaitlis.  Es lielajos projektos praktizēju konkursu izsludināšanu aptuveni ik pa diviem gadiem. Priecājos, ka patlaban arī sludinājumu publicēšanas sistēma ir krietni atvieglota un vienkāršāka. Kādreiz vajadzēja drukāt, skenēt, sūtīt, gaidīt vairākas dienas vai pat nedēļu, bet tagad viss notiek elektroniski un vienkārši – principā pārdesmit minūšu laikā Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā internetā parādās mans sludinājums. Varu apgalvot, ka no šādas puses zemniekam ar iepirkumiem strādāt ir viegli. Domāju, ka ar laiku būs vēl kādi uzlabojumi. Līdzīgi ir rīkojies arī Lauku atbalsta dienests, kas nepārtraukti papildina savu mājas lapu un tādējādi atvieglo mūsu darbu.

– Vai zemnieku saimniecība izjūt kādu atvieglojumu no tā, ka sākot ar martu ir paaugstināts iepirkumu slieksnis?

– Nē, neizjūt. Uz mums tas īpaši neattiecas – vismaz pagaidām. Ir tā, ja īstenojam kaut ko lielu, piemēram, būvniecību, tehnikas iegādi, publicējam iepirkuma sludinājumu. Ja realizējam mazākus projektus, tad nevajag. Vispār man patīk lielie iepirkumi, jo tādi noder jaunu kontaktu atrašanai. Vienkāršotajā iepirkumā, kad notiek tikai salīdzināšanas process, mums tas tehnikas tirgotājs faktiski ir jau zināms. Toties, sludinot caur Iepirkumu uzraudzības biroju, allaž piesakās arī kāds jauns, tirgū vēl ne tik populārs, tomēr nereti pat ar labāku piedāvājumu nekā tie plaši pazīstamie. Protams, pircējam tad jābūt arī uzmanīgākam, lai neuzķertos krāpniekiem, jo vienmēr atradīsies kāds, kurš naudu gribēs, bet darbu nepildīs.

– Lai neviltos, tas nozīmē, ka ir jābūt ļoti konkrētai specifikācijai. Kas to gatavo?

– Paši. Cenšamies iepirkuma specifikāciju patiešām sagatavot tādu, kas izslēdz negodīgu komersantu piedalīšanos, īpaši jau būvniecībā un tehnikas piedāvājumā. Parasti apskatāmies arī, kāds ir piedāvājums tirgū Latvijā, izstādēs ārvalstīs, lai saprastu, uz kuru pusi gribam virzīt saimniecību: elektrifikācija; robotizācija; cilvēka faktors. Respektīvi, vajag vīziju un tad tai pakārtojam specifikāciju izstrādi.

– Jums vairākums iepirkumu ir izsludināti par summu līdz 70 tūkstošiem eiro. Runājot ar uzņēmējiem, daži iebilst, ka tas neesot pietiekami un labprātāk viņi gribot piedalīties konkursos par lielākiem skaitļiem. Kāda ir jūsu pieredze, piesakās vairāki interesenti?

– Nu, manuprāt, par summām runājot, svarīgs ir katrs eiro, bet to, protams, izlemj uzņēmējs. Taču mūsu izsludinātajos konkursos gandrīz nekad nav mazāk par trim pretendentiem, vienmēr ir pat vairāk. Tā ka izvēlēties varam. Vispār jau Latvijā mēs esam ļoti privileģētā situācijā, jo tehnikas tirgotāju patiešām netrūkst. Manā pusē – ap Valmieru – vien ir pārstāvētas septiņas dažādas firmas, kas vienmēr piedalās konkursos un cenšas piedāvāt savu labāko preci. Mazliet vairāk mums jāpiestrādā, ja gribam iegādāties kaut ko specifisku. Tā bija ar automātiskā barības piestūmēja pirkšanu. Mums vajadzēja tādu, kas ne tikai piestumj, bet arī apmaisa barību, un tādus Eiropā ražo tikai viena firma. Uzvarēja SIA “Dotnuva Baltic”, jo tikai viņu piedāvājums atbilda mūsu vēlmēm.

– Jums tehnikas iepirkumos vairākas reizes ir uzvarējusi Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība (VAKS). Ko varat teikt par šo sadarbību, jo “Zilūži” jau ir VAKS biedrs teju divdesmit gadus?

– VAKS tiešām vairāk pierasts saistīt ar visām graudu lietām, bet nu jau kādu laiku kooperatīvs nodarbojas ar tehnikas tirdzniecību. Tāda ir arī pasaules prakse, ka kooperatīvi pārstāv firmas un tirgo to ražojumus ar mazāku uzcenojumu, savukārt zemniekiem ir iespēja izvēlēties patiešām labu un kvalitatīvu mantu. Konkurences ziņā, ja iestājas šādi spēlētāji – ne tikai VAKS, bet arī “Latraps” –, zemnieki vienmēr būs ieguvēji.

– Kādas prasības ir iepirkuma konkursa dalībniekiem – zemākā cena vai saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums?

– Atbilstoši likumam zemākās cenas princips, ko regulējam ar savu tehnisko specifikāciju, sīki un smalki aprakstot, ko vēlamies. Pretendentus, kuri prasības izpildījuši, tad arī tālāk vērtējam atkal pēc citiem kritērijiem. Piemēram, ja gribēšu agregātā ielikt GPS vadību, gan jau būs tādi, kas varēs to piedāvāt, un no konkursa tiks izslēgti tie, kam varbūt būs kaut kas savādāks.

– Vai ir plānots izsludināt jaunus iepirkumus kādai akūtai “Zilūžu” attīstībai?

– Patlaban turpinās 2016. gadā izsludināto iepirkumu īstenošana. Vajadzības ir, bet sagaidīsim, kad Zemkopības ministrija dos ziņu par kādu jaunu projektu kārtu, kādi būs nosacījumi, un tad analizēsim, vai mums kādā atbalsta programmā ir iespējams startēt. Tuvākais mērķis ir jaunlopu novietnes būve pārsimt vietām. Ja nevarēsim šajā kārtā, tad nākamajā noteikti.

     

    Jānis Grasbergs,
    z/s “Zilūži” īpašnieks Kocēnu novada Bērzaines pagastā

  • Apsaimnieko ap 900 ha zemes
  • Saimniecībā četras nozares: piena lopkopība, graudkopība, piena pārstrāde un saražotās produkcijas tirdzniecība
  • Slaucamas ap 200 govis, vidējais izslaukums 39 kg no govs dienā
  • Nodarbināti 32 strādājošie
  • Veic piena pārstrādi, produkcijai izveidots atpazīstamības zīmols “Grasbergs”
  • Pašražotās produkcijas tirdzniecību nodrošina septiņi autoveikali

Teksts un foto: ILZE GALKINA


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *