Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) par Elektronisko iepirkumu sistēmas izmantošanu

2017. gada 1. martā pieņemtā Publisko iepirkumu likuma III nodaļa un no 2017. gada 1. aprīļa spēkā esošā Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma VI nodaļa nosaka prasības attiecībā uz iepirkuma komisiju, t. sk. iepirkuma komisijas izveidi, darbības pamatprincipiem, kā arī lēmumu pieņemšanas kārtību. Iepirkuma komisijas izveide ir viens no pirmajiem pasūtītājam veicamajiem soļiem jebkuras iepirkuma procedūras (iepirkuma) sākšanai. Lai Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) e-konkursu apakšsistēmā varētu veikt iepirkuma procedūru, iepirkuma veicējam jeb pasūtītājam (valsts pārvaldes iestāde, pašvaldība, pašvaldības iestāde, valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrība u. c.) jābūt reģistrētam EIS lietotājam.

Lietotāja darbiniekam, kurš izveidos iepirkuma vides sagatavi (sk. attēlu), EIS e­konkursu apakšsistēmā1 jābūt piešķirtai e­konkursu administratora lomai. Šī persona, pildot tikai e­konkursu administratora pienākumus, nav uzskatāma par iepirkuma dokumentācijas sagatavotāju Publisko iepirkumu likuma 25. panta un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma 30. panta izpratnē. Tomēr gadījumā, ja e­konkursu administrators ir iepirkuma komisijas sastāvā vai iepirkuma dokumentācijas sagatavotāja statusā, tam būs jāparaksta apliecinājums par neieinteresētību. Jaunas iepirkuma vides sagataves izveidošanai e­konkursu administratoram jāizvēlas:
1) EIS e-konkursu apakšsistēma
2) sadaļa “Iepirkumi”
3) SIMBOLS+
 
Sagataves izveide jeb sākotnējās informācijas ievade par iepirkumu veicama sadaļā “Iepirkuma pamatdati”, kurā e-konkursu administratoram jāaizpilda obligātie lauki, kas atzīmēti ar *:

  1. identifikācijas numurs
  2. nosaukums
  3. regulējošais tiesību akts (piemēram, Publisko iepirkumu likums)
  4. iepirkuma regulējums (jeb iepirkuma procedūras veids, piemēram, atklāts vai slēgts konkurss u. c.)
  5. iepirkuma profils (EIS e-konkursu apakšsistēmā definēts iepirkums, piemēram, atklāts konkurss piegādes līguma slēgšanai ar paredzamo līgumcenu no 42 000 līdz 135 000 eiro jeb “PIL_01_AK_piegādes_LV_ sliekšņi (42 000 – <135 000 EUR)”),
  6. jānospiež poga “SAGLABĀT”

Pēc iepirkuma pamatdatu ievades un informācijas saglabāšanas e-konkursu administrators izvēlas šķirkli “Iepirkuma komisija”, lai ievadītu iepirkuma komisijas sastāvā esošās personas un norādītu citu informāciju, kas nepieciešama, lai iepirkuma komisijas sekretārs un iepirkuma komisijas locekļi varētu sākt darbu EIS e-konkursu apakšsistēmā.

Sadaļas “Iepirkumu komisija” meklēšanas laukā e-konkursu administrators no sistēmas lietotājiem2 izvēlas personas, kas ietilpst konkrētā iepirkuma komisijas sastāvā, kā arī, izmantojot bultas simbolu “←”, norāda personas lomu komisijā (piemēram, sekretārs, sekretārs ar balsstiesībām vai citu).

Tāpat e-konkursu administratoram jāaizpilda obligātais lauks “Lēmumi par komisiju”, ar simbola “+” palīdzību pievienojot iepirkuma komisijas izveidošanas pamatojumu un komisijas sastāvu atspoguļojoša dokumenta (piemēram, rīkojuma) datni MS Word, .pdf vai citā formātā.

Ja e-konkursu administratora rīcībā ir informācija par iepirkuma komisijas sastāvā esošo personu prombūtni, to vēlams norādīt laukā “Komisijas locekļu prombūtnes”. Minētā informācija var būt būtiska turpmākajos iepirkuma norises posmos, kuros, izmantojot e-konkursu apakšsistēmu, komisijas locekļiem tiks sūtīta informācija par obligāti veicamajām darbībām (piemēram, nepieciešamību balsot u. c.).

Pēc minēto darbību veikšanas e-konkursu administrators, nospiežot pogu “Paziņot sekretāram”, piešķir tiesības iepirkuma komisijas sekretāram veikt pārējo pamatdatu ievadīšanu (t. sk. iepirkuma priekšmets, vieta, sagatavošanas nosacījumi u. c., ja šādu datu ievade konkrētā iepirkuma ietvaros jāveic iepirkuma komisijas sekretāram), kā arī uzliek pienākumu sekretāram, nospiežot pogu “Paziņot komisijai”, informēt personas par iekļaušanu iepirkuma komisijas sastāvā un citiem ar konkrēto iepirkumu saistītajiem pamatdatiem, kā arī par nepieciešamību parakstīt apliecinājumu par neieinteresētību (apliecinājumu, ka nav tādu apstākļu, kuru dēļ varētu uzskatīt, ka persona ir ieinteresēta konkrēta kandidāta vai pretendenta izvēlē vai darbībā vai ka tā ir saistīta ar kandidātu vai pretendentu publisko iepirkumu regulējošo normatīvo aktu izpratnē)3.

Tikai pēc apliecinājuma par neieinteresētību parakstīšanas iepirkuma komisija var uzsākt darbu pie iepirkuma dokumentācijas sagatavošanas e-konkursu sistēmā, jo tikai šī apliecinājuma parakstīšana nodrošina tiem pieeju konkrētā iepirkuma sagatavei, kā arī iespēju veikt turpmākas darbības, ievadot pārējo ar iepirkumu saistīto informāciju (t. sk. kvalifikācijas prasību pievienošanu, tehniskās specifikācijas, finanšu piedāvājuma un citu datņu pievienošanu).

Vienlaikus jāņem vērā, ka publisko iepirkumu regulējošie normatīvie akti paredz interešu konflikta ierobežojumu attiecināšanu arī uz iepirkuma dokumentācijas sagatavotājiem, kas ir pasūtītāja amatpersonas vai darbinieki, bet nav iepirkuma komisijas locekļi (sk. IUB tīmekļvietnē https://www.iub.gov.lv/sites/default/files/upload/skaidrojums_iepr.dok.sagatavotajs_032017.pdf pieejamo skaidrojumu par iepirkuma procedūras dokumentācijas sagatavotāju). Tomēr apliecinājumi par neieinteresētību, ko parakstījušas personas, kurām konkrētajā iepirkumā ir iepirkuma procedūras dokumentu sagatavotāja statuss, e-konkursu apakšsistēmā pievienojami kā atsevišķas datnes (piemēram, kā iepirkuma komisijas 1. sēdes protokola pielikumi), jo EIS nav paredzēta iespēja minētās personas iekļaut sistēmas lietotāju sarakstā (ar noteiktu statusu – iepirkuma dokumentācijas sagatavotājs), kā arī e-konkursu apakšsistēmā nav nodrošināta šo apliecinājumu veidne.

__________
1. Sk. http://paligs.eis.gov.lv/pasutitajiem/
2. Plašāka informācija par reģistrāciju, lietotāju lomu (t. sk. iepirkuma komisijas vadītāja, locekļa, sekretāra u. c.) piešķiršanu un norādāmās informācijas apjomu ir pieejama tīmekļvietnē http://paligs.eis.gov.lv/pasutitajiem/
3. Skat. Publisko iepirkumu likuma 25.panta trešo daļu un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma 30.panta trešo daļu.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *