Prognozējams, ka cenu piedāvājumos būs ļoti mazas atšķirības

Gluži jau bez iepirkumiem tirgus nav. Maijā no IUB mājaslapā esošiem izsludinātiem iepirkumiem var identificēt vismaz trīs dabasgāzes iepirkumus saskaņā ar PIL 9. panta prasībām. Jautājums, kā izvēlēties gāzes piegādātāju, kādas prasības tam izvirzīt. Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2014. gada 11. jūnija Enerģijas ražotāju un tirgotāju reģistrācijas noteikumiem dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrē jebkuru komersantu, kurš tādu paziņojumu iesniedz. Lai pasūtītājs pārliecinātos par pretendenta spējām izpildīt līgumu, ir jāpieprasa informācija par pretendenta noslēgtiem līgumiem ar dabasgāzes pārvades un sadales pakalpojumu operatoriem, kā arī uzglabāšanas pakalpojumiem (ja attiecināms, atkarībā no piegādes apjomiem). Ja šādi līgumi piegādātājam ir, tas ir pietiekams apliecinājums tā saimnieciskām spējām piegādes veikt, jo, lai noslēgtu šādus līgumus, piegādātājam faktiski jābūt reģistrētam centralizētā Eiropas tirgus dalībnieku reģistrā (CEREMP) un jāatbilst vairākiem nopietniem finanšu un darbības kritērijiem.

Attiecībā uz pašu iepirkuma priekšmetu – dabasgāzi – tehniskajā specifikācijā noteikti jānorāda prognozējamais iepirkuma apjoms, un to var darīt, norādot līdzšinējo patēriņu un plānoto līguma summu, piemēram, nepārsniedzot EUR 41 999 vai citu nepieciešamā apjoma summu. Tāpat tehniskajā specifikācijā jānorāda piegādes vieta vai vietas, ja tās ir vairākas. Ja paredzēts par katru piegādes vietu noslēgt atsevišķu līgumu, tad arī katra līguma maksimālā vai paredzamā līgumcena.
 
Ievērojot to, ka pamatā dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi noteikti 2017. gada 7. februāra Ministru kabineta noteikumos Nr. 78 “Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi” un tie nosaka arī obligātu lietotāja pienākumu vairākos gadījumos nekavējoties sniegt informāciju sadales sistēmas operatoram, tad piegādātājam būtu jāizvirza prasība par šāda operatora un kontaktinformācijas norādīšanu piedāvājumā.

Tā kā ir atšķirīga mērījumu nolasīšanas kārtība, pasūtītājam tehniskajā specifikācijā būtu arī jānorāda, kāda ir uzskaites vieta – ir vai nav ierīkota telemetrijas sistēma komercuzskaites mēraparātu operatīvo datu automatizētai attālinātai nolasīšanai, jo no tā ir atkarīga arī rīcība līguma izbeigšanas gadījumā.

Ja pasūtītāja lietotājiem ir noteikta kāda detalizētāka kārtība, informācija noteikumu 98. punkta prasību izpildei, tad tā arī būtu jānorāda tehniskajā specifikācijā.

Lietotājs par patērēto dabasgāzi norēķinās saskaņā ar komercuzskaites mēraparātu uzskaitīto dabasgāzes apjomu m3, kas pārrēķināts kWh. dabasgāzes diferencēto tirdzniecības gala tarifu pārrēķināšanai no normālkubikmetriem uz enerģijas vienībām izmanto dabasgāzes augstākās siltumspējas pārveidošanas koeficientu 10,538 kWh/nm3. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija nākamos tarifus plāno noteikt par kWh, nevis nm3 .

MK noteikumi nosaka, ka lietotājs norēķinās saskaņā ar dabasgāzes tirdzniecības līgumā noteikto norēķinu kārtību. Tehniskajā specifikācijā būtu jānorāda vismaz norēķinu periods vai jānosaka pretendentam prasība piedāvājumā norādīt vēlamo norēķinu periodu.

MK noteikumu 76. punktā arī noteikti maksimāli pieļaujamie nokavējuma procenti par katru veicamā maksājuma kavējuma dienu, ko dabasgāzes tirgotājs ir tiesīgs pieprasīt lietotājam Civillikumā noteiktajā kārtībā – līdz 0,15% dienā no nesamaksātās summas. Iepirkuma dokumentācijā vajadzētu norādīt konkrētu procentu apmēru, kā arī noteikt samērīgu tirgotāja atbildības apmēru.
Ja līgumu paredzēts slēgt uz ilgāku termiņu, jāparedz vienas kWh vienības cenas pārskatīšanas kārtība, jo tirgus mainīsies.

Tie ir tikai daži aspekti, kurus pasūtītājiem vaja­dzētu ņemt vērā, gatavojot iepirkumu dokumentā­ciju, un mans ieteikums būtu neaprobežoties ar da­žiem teikumiem tehniskajā specifikācijā. Vēl arī jā­min iespēja neveikt iepirkumus un palikt pie esošā gāzes tirgotāja.

Lietotāji, kuri saņem dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros, norēķinās saskaņā ar “Latvijas gāzes” noteikto “Norēķinu kārtību par dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma saņēmējiem”, tā ir pieejama “Latvijas gāzes” mājaslapā: http://lg.lv/?id=246&lid=2052

Tā kā gāzes tirgus ir tikai pašā sākuma stadijā un visi atbilstošie piegādātāji vairāk vai mazāk strādā vienādos apstākļos, prognozējams, ka cenu piedāvājumos būs ļoti mazas atšķirības. Lielākas atšķirības jāvērtē piesardzīgi, un pasūtītājiem piedāvājumu izvērtēšanas stadijā tādi rūpīgi jāpārbauda un jākonsultējas ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par pretendenta piedāvājuma atbilstību.

Tādējādi pasūtītājiem varētu būt neizdevīgi saņemt dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros, jo kWh cena būs līdzīga citiem piedāvājumiem, bet tai tiks pieskaitīti 20%.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *