Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) par elektronisko iepirkumu sistēmas izmantošanu

Publisko iepirkumu likums stājās spēkā 2017. gada 1. martā, savukārt Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums – 2017. gada 1. aprīlī. Lai gan šie normatīvie akti nosaka atšķirīgus termiņus un publicējamās informācijas saturu, tomēr tie uzliek jaunu pienākumu – izmantot valsts elektroniskās informācijas sistēmu, lai publicētu informāciju par plānotajiem iepirkumiem, proti, izmantojot Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) e­konkursu apakšsistēmu, jānodrošina savlaicīga piegādātāju informēšana.

Par plānu publicēšanas priekšnosacījumiem

Lai EIS e­konkursu apakšsistēmā varētu publicēt informāciju par plānotajiem iepirkumiem, iepirkumu veicējam (valsts pārvaldes iestāde, pašvaldība, pašvaldības iestāde, valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrība u. c.) jābūt reģistrētam EIS lietotājam. Lietotāja darbiniekam, kurš faktiski veiks informācijas ievadi un aktualizēšanu EIS e­konkursu apakšsistēmā, jābūt piešķirtai e­konkursu administratora lomai. Plašāka informācija par reģistrāciju un lomu piešķiršanu ir pieejama tīmekļvietnē http://paligs. eis.gov.lv/pasutitajiem

E­konkursu administratoram jāizvēlas sadaļa “Iepirkumu plāni” (sk. attēlu), lai aizpildītu iepirkumu plāna veidni EIS e­konkursu apakšsistēmā.

Par iepirkumu plānu publicēšanu, piemērojot Publisko iepirkumu likuma regulējumu

Publisko iepirkumu likuma 18. panta pirmā daļa nosaka, ka mēneša laikā no gadskārtējā budžeta apstiprināšanas pasūtītājam obligāti jāpublicē vismaz šāda informācija.

  1. Pasūtītājs (tiek aizpildīta automātiski)
  2. Plānotais iepirkuma priekšmets
  3. Saite uz pircēja profilu1, kur būs pieejama iepirkuma procedūras dokumentācija
  4. Plānotā iepirkuma veikšanas kārtība
  5. Plānotais CPV kods
  6. Iepirkuma līguma veids
  7. Plānotais iepirkuma izsludināšanas gads un ceturksnis vai mēnesis
  8. Datu aktualizācijas datums (tiek aizpildīts automātiski)

Pasūtītājam jāņem vērā, ka informācija publicējama par Publisko iepirkumu likuma 8. panta otrajā daļā, 9. un 10. pantā noteiktajā kārtībā veicamajiem iepirkumiem un iepirkuma procedūrām. Tāpat pasūtītājam ir rūpīgi jāseko, lai obligāti norādāmā informācija tiktu sniegta pilnā apmērā, savukārt, piemēram, aile “Finansējuma līmenis” nav obligāti aizpildāma, ja pasūtītājs šo informāciju nevēlas atklāt vai arī tā vēl nav zināma. Pasūtītājam ir pienākums obligāti norādāmo informāciju aktualizēt pēc nepieciešamības.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma pārejas noteikumu 5. punktu iepirkumu plānu obligāta publicēšana paredzēta no 2017. gada 1. jūnija, tomēr VRAA aicina pasūtītājus izmantot iespēju iepirkumu plānu aizpildīšanu un publicēšanu sākt jau šobrīd, tādējādi ne tikai laikus apgūstot e­konkursu apakšsistēmas darbību, bet arī nodrošinot iespēju VRAA laikus veikt uzlabojumus un novērst nepilnības sistēmas darbībā, ja tādas tiktu konstatētas, kā arī nepieciešamības gadījumā veikt pasūtītāju apmācību.

Par iepirkumu plānu publicēšanu, piemērojot Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma regulējumu

Lai aizpildītu iepirkumu plāna veidni EIS e­konkursu apakšsistēmā, pasūtītājam jāizvēlas sadaļa “Iepirkumu plāni” (sk. attēlu).

Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma 22. panta pirmā daļa nosaka, ka piecu darbdienu laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par iepirkuma procedūras, metu konkursa vai šā likuma 13. panta piektajā daļā minētā iepirkuma nepieciešamību sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam jāpublicē vai, ja nepieciešams, jāaktualizē vismaz šāda informācija:

  1. Iepirkuma priekšmets
  2. Paredzamais līguma apjoms
  3. Plānotais iepirkuma izsludināšanas laiks

Sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam rūpīgi jāseko līdzi, lai obligāti norādāmā informācija tiktu sniegta noteiktajā termiņā un pilnā apmērā. Tomēr atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma 22. panta pirmās daļas otrajam teikumam sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs nepublicēt visu iepriekš minēto informāciju gadījumos, kas noteikti šā likuma 13. panta septītajā daļā un 34. panta trešajā daļā, vai gadījumos, kad priekšlaicīga publicēšana negatīvi ietekmētu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja konkurētspēju.

Tā kā attiecībā uz pienākumu publicēt informāciju par plānotajiem iepirkumiem Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma regulējums neparedz pārejas periodu, iepirkuma plāni publicējami no Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma spēkā stāšanās dienas – 2017. gada 1. aprīļa.

Iepirkumu plānu aktualizēšana

Iepirkumu plānu aktualizēšana veicama gadījumos, kad notikušas izmaiņas budžeta plānos, pieņemts lēmums izsludināt sākotnēji iepirkumu plānā neiekļautu iepirkumu, apstiprināta iepirkumu veicēja dalība Eiropas Savienības fondu projektos, kuru īstenošanai nepieciešams veikt iepirkumus u. tml. Tāpat aktualizēšana nepieciešama gadījumos, kad iepirkuma plānā norādītais iepirkums nav izsludināts sākotnēji norādītajā termiņā.

Par piegādātāju iespējām iegūt informāciju

Jebkurš interesents, EIS tīmekļvietnē izvēloties e­konkursu apakšsistēmā sadaļu “Iepirkumu plāni”, var apskatīt visu iepirkumu veicēju plānotos iepirkumus. Meklētājs piedāvā divus laukus “Pasūtītājs”:

  1. Ievadot pirmajā laukā “Pasūtītājs” vismaz divus organizācijas nosaukuma simbolus (burtus), meklēšanas logā tiek attēlotas organizācijas ar nosaukumiem, kas satur ievadītos simbolus; no saraksta jāizvēlas interesējošā organizācija.
  2. Ievadot otrajā laukā “Pasūtītājs”, piemēram, vārdu “skola”, tiek atlasīti un vienotā sarakstā attēloti visu iepirkumu veicēju, kuru nosaukumā ir vārds “skola”, publicētie iepirkumu plāni.

Lai detalizētāk atlasītu interesējošos iepirkumus, meklētājā norāda iepirkuma priekšmeta veidu, statusu un citu informāciju. Laukā “Plānotais izsludināšanas periods” izsludināšanas gadā norāda konkrēto mēnesi vai ceturksni, kurā plānots izsludināt iepirkumu. Veicot meklēšanu pēc ceturkšņa, tiek atlasīti arī visi atbilstošie mēneši. EIS reģistrēts lietotājs ar lomu “Piegādātājs” pēc autorizēšanās sistēmā atlasītos iepirkumus var nosūtīt uz savu e­pasta adresi. Lai informāciju nosūtītu, lapas apakšējā daļā jānorāda e­pasta adrese un jānospiež poga “Nosūtīt”. Informācija tiek nosūtīta CSV formāta datnē, ko var atvērt ar MS Excel vai OpenOffice.

VRAA informē, ka videopamācības, kas ir pieejamas EIS tīmekļvietnē par e­konkursu apakšsistēmu (sk. http://paligs.eis.gov.lv/pasutitajiem/ un http://paligs.eis.gov.lv/piegadatajiem/), tiks papildinātas ar sadaļu par iepirkumu plānu aizpildīšanu un informācijas iegūšanu par plānotajiem iepirkumiem.

1. Sk. Publisko iepirkumu likuma 1. panta 23. punktu.
TEKSTS: Dagnija Pileniece


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *