Svarīgi termiņi un dzīves cikla izmaksas

Par šā brīža svarīgāko būvniecībā uz žurnāla “Iepirkumi” jautājumiem atbild nozares uzraugs ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis.

– Patlaban nav standartu padarīto darbu vērtēšanai būvobjektā. Kā vērtēt, piemēram, apmetuma kvalitāti vai flīzētāja darbu?

E. Valantis: – Būvdarbu kvalitāti uzrauga būvuzraugs, kura pienākums ir sekot līdzi, lai būvdarbus veic saskaņā ar būvprojektu, tajā noteiktajā apmērā un kvalitātē, kā arī noslēguma fāzē, pieņemot būvobjektu ekspluatācijā, apliecināt, ka viss paveikts atbilstoši projektam un kvalitatīvi. Vienlaikus Ekonomikas ministrija ir atvērta un izvērtēs būvniecības nozares priekšlikumus, ja tiek saskatītas iespējas pilnveidot regulējumu, lai nodrošinātu augstāku būvniecības kvalitāti.

– Ekonomikas ministrija gatavo nosacījumus, lai atvieglotu citu valstu darbinieku iesaisti Latvijas būvniecības nozarē. Ar kādu mērķi tas tiek darīts? Vai šiem darbiniekiem izvirzīs kādas profesionālās prasības?

– Prognozējams, ka būvniecības apjomi tuvākajos gados pieaugs un nozarei būs nepieciešams papildu darbaspēks – seši līdz desmit tūkstoši darbinieku. Līdz ar to ministrija plāno rosināt veikt labojumus Būvniecības likumā, lai nodrošinātu, ka būvspeciālisti ar būvtehniķa izglītību varētu turpināt sertificēta būvspeciālista praksi arī pēc 2020. gada (pašreizējā likuma redakcija nosaka, ka pēc 2020. gada šāda prakse nebūtu īstenojama). Tāpat jāuzsver, ka līdz ar veiktajiem grozījumiem Imigrācijas likumā tiks radīta iespēja nepieciešamības gadījumā piesaistīt kvalificētus būvspeciālistus no ārvalstīm.

– Martā Latvijas Būvnieku partnerība saistībā ar jaunā Publisko iepirkumu likuma stāšanos spēkā prezentēja vadlīnijas būvniecības iepirkumiem. Kā vērtējat tās? Vai tās darbosies visas nozares vai ģenerāluzņēmēju interesēs?

– Būvniecības nozares izstrādātās vadlīnijas ministrija vērtē atzinīgi. Tās ir vērstas uz to, lai būvniecības iepirkumos vairāk orientētos uz saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, nevis zemākās cenas principu, kas rada būtisku risku būvniecības kvalitātei. Jāuzsver, ka būvniecības iepirkumos svarīgi pievērst uzmanību noteiktajiem projektēšanas un būvniecības darbu termiņiem, jo pārāk īsie noteiktie termiņi rada risku būvniecības darbu kvalitātei. Tāpat, pieņemot lēmumu par iepirkuma organizēšanu un arī privātās būvniecības gadījumos, svarīgi vēl pirms būvniecības fāzes – jau projektēšanas laikā – rūpīgi izvērtēt ēkas dzīves cikla izmaksas, tajā skaitā ēkas ekspluatācijas izmaksas.

Teksts: Sandis Gunvaldis


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *