Tautsaimniecība. 2016. gada maksātnespējas procesi šķērsgriezumā

Statistikas informācija par aizvadīto gadu rāda maksātnespējas procesu kritumu un fizisko personu maksātnespējas procesu dominanci

Pērn maksātnespēju mazāk

“Lursoft” apkopotā informācija rāda, ka aizvadītajā gadā ierosināti 2252 maksātnespējas procesi – par 6,98% jeb 169 procesiem mazāk nekā gadu agrāk. Pretēji maksātnespējas procesu dinamikai pērn kāpumu uzrādījis tiesisko aizsardzības procesu skaits. 2015. gadā ierosināti 135 tiesiskās aizsardzības procesi, aizvadītajā gadā to skaits kāpis līdz 142. Tiesiskās aizsardzības process 2016. gadā ierosināts jau iepriekš pieminētajai Rīgas Vagonbūves rūpnīcai, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA “Ramatas”, a/s “Rīgas Kinostudija”, SIA “RBSSKALS Būvvadība” u. c. uzņēmumiem.

Lielākais maksātnespējas procesu skaits pērn reģistrēts martā, kad maksātnespēja ierosināta 221 personai.

Jau vairākus gadus pēc kārtas maksātnespējīgo uzņēmumu vidū dominē tirdzniecības sfēra, kas ir likumsakarīgi, ņemot vērā šīs nozares popularitāti Latvijas uzņēmumu vidū.
Tāpat arī maksātnespēja nereti ierosināta uzņēmumiem, kas darbojas būvniecības vai nekustamo īpašumu nozarē.
 
Dominē fizisko personu maksātnespējas procesi

Sarūkot kopējam ierosināto maksātnespējas procesu skaitam, aizvadītajā gadā samazinājies gan juridisko, gan fizisko personu maksātnespēju skaits. Tiesa, kamēr juridiskajām personām ierosināto procesu skaits samazinājies par 9,85%, fizisko personu procesu skaits sarucis nedaudz lēnāk – par 5,56%.

Ņemot vērā šo tendenci, pērn kāpumu turpināja fizisko personu īpatsvars starp ierosinātajiem procesiem. “Lursoft” apkopotie dati rāda, ka 2014. gadā no visiem ierosinātajiem maksātnespējas procesiem 57,47% bijuši fiziskām personām, 2015. gadā – 66,87%, bet pērn to īpatsvars pieaudzis līdz 67,90%.

Pērn ierosināta maksātnespēja 1529 fiziskām personām un 723 juridiskām personām. Daļa fizisko personu, kurām ierosināta maksātnespēja, agrāk darbojušās biznesā. “Lursoft” aprēķini parāda, ka no visām fiziskajām personām procesa ierosināšanas brīdī 26,39% bijušas amatpersonas vai dalībnieki kādā Latvijā reģistrētā uzņēmumā, savukārt vēl 20,96% personu agrāk darbojušās biznesā, tomēr procesa ierosināšanas brīdī uzņēmumos vairs nav ieņēmušas amatus vai nav bijušas to kapitāldaļu turētājas.

Analizējot juridisko personu maksātnespēju datus, redzams, ka daļai uzņēmumu jau iepriekš bijušas problēmas ar maksātspēju, ko apliecina fakts, ka no visām juridiskajām personām, kurām 2016. gadā ierosināta maksātnespēja, 67 uzņēmumiem jau kādreiz bijusi ierosināta maksātnespēja, tiesiskā aizsardzība vai ārpustiesas tiesiskā aizsardzība.

Maksātnespējas procesa izmaiņas nākotnē

Nākotnē maksātnespējas jomu sagaida lielas pārmaiņas. Tiek diskutēts par maksātnespējas sistēmas reformu un efektivizēšanas nepieciešamību jau tuvākajā laikā, lai novērstu tajā pastāvošās nepilnības, primāri sakārtojot maksātnespējas administrēšanas sistēmu un uzņēmējdarbības vidi. Tomēr pret Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā iebilst Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija, norādot, ka grozījumi likumā pēc būtības neietekmē maksātnespējas procesu un nerisina būtiskākās problēmas.

Aizvadītā gada nogalē pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā paredz administratoru disciplinārās atbildības ieviešanu, kā arī administratoru sertificēšanas aizstāšanu ar administratoru eksamināciju. Tāpat arī asociācija negatīvi vērtē tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu institūta ieviešanu, neparedzot šīm personām nekādas kvalifikācijas vai pieredzes prasības.

Papildu informācija
Maksātnespēja statistika: http://www.lursoft.lv/exec?act=MNR_LSTAT&l=lv

Avots: “Lursoft”


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *