Ar izaicinājumiem “uz tu”

Žurnāla “Iepirkumi” “Gada balvas 2016” nominācijām septiņās kategorijās tika pieteikts 51 kandidāts. Atlase nopietna, tādēļ par uzvarētājiem gandarījums īpašs. Arī par valmierieti RAIVI GRĪVIŅU. Viņš kļuva par godalgoto “Gada iepirkumu speciālistu pasūtītājiem”.

Raivis ir Valmieras pilsētas pašvaldības iepirkumu speciālists un Iepirkumu nodaļas vadītājs. Kaut gan nodaļa izveidota vien 2015. gadā, viņš ar iepirkumu lietām ir saistībā jau kopš 2008. gada. Tādēļ arī šobrīd, atzīstot, ka ir patīkami, ja darbu novērtē, un priecājoties par vizuāli skaisto balvu, Raivja secinājums ir tiešs:
– Pirmkārt, veiksmīgu iepirkumu pamatā ir kolektīvs darbs, proti, sadarbība ar kompetentiem, pieredzējušiem un zinošiem kolēģiem, tāpēc paldies ikvienam, kas tieši vai netieši iesaistīti iepirkumu procesos. Otrkārt, svarīga ir pieredze un laika gaitā iegūtās zināšanas. Šajā jomā pilnīgi viss jāapgūst pašam, un pieredze rodas strādājot, tā rodas no katras situācijas, tiklab pozitīvas, kā negatīvas. Situācijas mēdz būt dažādas, un dažādi iespējamie risinājumi.

– Tad arī tāds kā radošais process?
– Jā, radošais, bet ar milzīgu precizitāti, atbildību, loģisko domāšanu, likumu ievērošanu. Gatavojot iepirkuma dokumentāciju, mēģinu palūkoties uz procesu kopumā arī ar pretendenta acīm, lai saprastu, vai skaidri un nepārprotami definēti noteikumi, izvirzītās prasības utt. Tikko jūtu, ka ir kāda vieta, ko var interpretēt, apšaubīt vai noliegt, pamainu. Patīkami ir, kad redzu rezultātu, kad atrisināta kāda sarežģīta problēma. Tāpat katra iepirkumu procedūra ir citāda un katra paplašina manu redzesloku. Saskaros ar dažādām nozarēm, zinu tik daudz specifisku lietu, par kuru eksistenci pat nenojaustu, ja šajā sistēmā nestrādātu.

– Jūsu kā iepirkumu speciālista pienākumi beidzas līdz ar līguma noslēgšanu. Realizē un uzrauga projektu tiešo izpildi citi, tomēr, ejot pa Valmieru, daudzviet taču saprotat, ka esat bijis iesaistīts, ka, faktiski daļēji jums pateicoties, pilsēta ir ieguvusi kaut ko paliekošu, skaistu, visiem vajadzīgu.
– Protams, bet tas ir ļoti patīkami tieši man personiski. Gan maģistrālās ielas, gan labiekārtotie bērnu rotaļlaukumi, gan uzceltās ēkas. Ieraugu, atceros un esmu gandarīts, ka īstenojušies projekti, pie kuriem arī es esmu bijis klāt pašos pirmsākumos – izstrādājot un izsludinot iepirkumu konkursus. Sevišķi patīkamas sajūtas pārņem, ieraugot jauno mūzikas skolu, šķērsojot jauno Valmieras tiltu pār Gauju. Tur ir arī mana darba daļa. Ir gandarījums, ka spēju dot savu artavu Valmieras pilsētas izaugsmē. Patlaban īstenojas projekts – Valmieras peldbaseina būve, kas man kā iepirkumu speciālistam bija liels izaicinājums, un tūlīt sāksies darbs ar iepirkumiem saistībā ar Daliņa stadiona rekonstrukciju, kas būs vēl lielāks izaicinājums. Faktiski tādi izaicinājumi ir vai katru dienu, gan pērkot sadzīves preces, gan augstu tehnoloģiju iekārtas būvniecībā, taču izaicinājumi jau rada šo darbu interesantu.

– Vai citi, domāju, tieši valmierieši, zina, ka lietas, par ko priecājas arī viņi, ir saistītas ar jums?
– Viena daļa zina, bet vispār jau tas nemaz nav citiem jāzina. Viņiem vissvarīgākais ir, lai labs galarezultāts. Es necenšos sevi afišēt, ka man ar to ir bijusi kāda saistība. Citus gan, ja izraisās kāda saruna, uzlielu, jo zinu, cik daudzi darbojušies, lai Valmiera kļūtu skaistāka. Vēl viens no objektiem, par ko man pašam lepnums, ir Sīmaņa baznīcas torņa rekonstrukcija. Ar gandarījuma sajūtu reizēm paskatos uz to pa sava darba kabineta logu.

– Kas vēl ikdienu dara gaišāku?
– Par tiešo darbu runājot, daudz kas. Atgadās arī uzjautrinoši mirkļi, piemēram, ieraudzīt citu pašvaldību mājaslapu iepirkumu sadaļā ievietotu mūsu sagatavoto nolikumu un noteikumu dokumentāciju. Nu – burtiski 1:1, pat nozīmīgas detaļas nav nomainītas. No vienas puses – izteikts plaģiātisms. Tomēr es paraugos uz to no gaišās puses – acīmredzot, mūsu izstrādātā dokumentācija ir tik labi sagatavota, ka to izmanto arī citi. Vienīgais vēlējums, lai nu vismaz saprot, par ko ir runa, un māk arī lietot praksē.

– Valmieras pašvaldība gadā izsludina aptuveni simt publisko iepirkumu. Vai tas valsts lielās pilsētas statusam ir atbilstošs skaitlis?
– Tas ir pietiekami liels daudzums, jo jāņem vērā, ka dažos iepirkumos vēl ir arī vairākas iepirkuma daļas. Tādēļ esmu priecīgs, ka šogad stāsies spēkā likuma labojumi par iepirkumu sliekšņa palielināšanu. Tad vismaz kādas procedūras atkritīs un varēsim vairāk koncentrēties uz svarīgākiem un apjomīgākiem iepirkumiem.

– Jūs teicāt, ka iepirkumu speciālists visu pieredzi apgūst pats, bet droši vien jau bez padomiem neiztiekat?
– Ārpus Valmieras kolēģu loka, man ir laba sadarbība ar Liepājas iepirkumu speciālistiem: sazvanāmies, konsultējamies, ja kādas neskaidrības. Ar idejām apmaināmies. Protams, sarežģītākos gadījumos konsultējamies ar Iepirkumu uzraudzības biroju, zinot, ka šī vieta ir kā stiprais pamats arī manam darbam. Tāpat savas zināšanas papildinu dažādos semināros un apmācībās.

– Vai iepirkumu jomā var būt arī kāda personiskā jaunrade jeb viss notiek stingri likumiski?
– Var, protams, būt nedaudz, bet tad ir jāpamato, kāpēc. Un arī vien likuma robežās. Tāpat vien kaut kā citādi izpausties fantazēšanas līmenī nedrīkst. Vispār mana pārliecība un praksē par to esmu daudzreiz pārliecinājies, ka vislabākais ir visvienkāršākais. Tad nerodas domstarpības nevienā jomā.

– Vai, teju desmit gadus esot saistībā ar iepirkumu sistēmu, jums nav jau izveidojusies tāda profesionāla acs? Ejat, piemēram, kādā pilsētā un prātojat, kādēļ viņi nav to vai citu izdarījuši?
– Tādas lietas profesionālāk droši vien pamanītu attiecīgo nodaļu speciālisti, vismaz Valmierā viņi ir īpaši aktīvi, bet, jā, galarezultāts bieži vien ir atkarīgs arī no iepirkuma. Varu paslavēt, ka man patīk smilteniešu veikums. Droši vien arī tāpēc, ka Smiltene ir mana dzimtā pilsēta, mana ģimnāzija, un tur joprojām dzīvo mani vecāki.

– Ko darāt brīvajā laikā?
– Sports, aktīvā atpūta un ceļošana. Īpaši patīk orientēšanās sports, tas ir labākais veids galvas izvēdināšanai. Latvijas izlases līmenī gan neskrienu, bet par personiskajiem sasniegumiem priecājos un, galvenais, esmu kārtīgi izkustējies. Un Valmierā jau sportošanas iespējas ir kā uz paplātes pasniegtas – tik daudz, ka pietiek vien izvēlēties un darīt.

Iepirkumu Gada balva 2016

  • Pirmo reizi Baltijas valstīs notika aizvadītā gada 1. decembrī, vienalikus ar koferenci par aktuāliem jautājumiem nozarē,
  • Iepirkumu Gada balvas mērķis – sniegt objektīvu ieskatu iepirkumu nozarē, veidot diskusijas starp iepirkumu pasūtītājiem un piegādātājiem, kā arī pateikties tiem, kas strādā ar iepirkumiem,
  • rīkotājs: žurnāls “Iepirkumi” sadarbībā ar Iepirkumu uzraudzības biroju,
  • uzvarētājus noteica septiņās nominācijās: “Ieguldījums publisko iepirkumu attīstībā”, “Gada iepirkumu speciālists”, “Gada iepirkumu speciālists piegādātājiem”, “Gada pasūtītājs. Preces un pakalpojumi”, “Gada piegādātājs. Preces un pakalpojumi”, “Gada zaļākais iepirkums”, “Gada iepirkums”,
  • žūrija 15 finālistus izvēlējās no 51 nominanta saraksta,
  • uzvarētāji saņēma tēlnieces Vijas Dzintares bronzā lietos uz baltā granīta uzstādītos dzirnakmeņus – piegādātāja, pasūtītāja un iepirkuma procesa simbolu.

Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *