Kad var un kad nevar samazināt maksu par elektroenerģiju

Lai samazinātu kopējās izmaksas par elektroenerģiju, no jūnija elektrotīkla jaudu savos īpašumos ir pārskatījuši jau vairāk nekā 19 000 objektu īpašnieki, 57% no saņemtajiem pieteikumiem ir par objektiem lauku apvidos, 43% – par objektiem pilsētās.

700 tūkstošiem nemainās vai samazinās

Kopš 1. augusta mājsaimniecībām ir ieviesta fiksēta maksa par elektrotīkla pieslēgumu un vienlaicīgi par 22% ir samazināta maksa par elektroenerģijas piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām, kas pie vidēja elektrības patēriņa klientiem kompensē fiksēto tarifa komponenti. Līdz ar to aptuveni 700 tūkstošiem mājsaimniecību kopējais rēķins par elektroenerģiju būtiski nemainās un lietotājiem, kuri elektroenerģiju patērē efektīvi, gala elektrības rēķins pat samazinās. Mājsaimniecības ar vienas fāzes elektrotīkla pieslēgumu turpmāk maksā fiksētu maksu par pieslēgumu 1,50 eiro (ietverot PVN), bet mājsaimniecībām ar trīs fāžu pieslēgumu fiksētā ikmēneša maksa ir atkarīga no pieslēguma jaudas (ampēriem).

Līdzsvarojot sadales sistēmas pakalpojumu tarifus, AS “Sadales tīkls” mērķis līdztekus bojājumu skaita un elektroenerģijas piegādes pārtraukumu samazināšanai un pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes veicināšanai ir mazināt nevienlīdzību ikmēneša izmaksu ziņā starp klientiem – tiem, kas tērē elektrību, nav jāmaksā arī par tiem, kas to netērē, bet kuriem tik un tā AS “Sadales tīkls” ir jānodrošina elektroenerģijas pieslēgums, nepārtraukta elektrības piegāde un skaitītāju apkalpošana.

Kopš jūnija 19 tūkstoši pieteikumu

AS “Sadales tīkls” ik nedēļu saņem vidēji 1500 pieteikumus elektrotīkla jaudas samazināšanai gan no mājsaimniecībām, gan no juridiskajiem klientiem. Šī aktivitāte rāda, ka klienti rūpīgi izvērtē sava īpašuma energoefektivitāti un izvēlas iespēju efektīvi lietot sava elektrotīkla pieslēguma jaudu. Ieguvēji pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu līdzsvarošanas ir klienti, kuri elektrotīkla pieslēguma jaudu lieto efektīvi, savukārt klientiem, kuri pieslēguma jaudu izmanto neefektīvi vai elektroenerģiju nelieto nemaz, ir izmaksu pieaugums.

Elektriskā pieslēguma jaudu savos īpašumos var pārskatīt gan mājsaimniecības, gan juridiskie klienti – kokapstrādes, lauksaimniecības, rūpniecības u. c. nozaru uzņēmumi. AS “Sadales tīkls” apkopotā informācija liecina, ka uzņēmumi patērē vidēji tikai 10% no pieprasītās jaudas, tātad elektrotīkla infrastruktūras rezerves ir daudz lielākas nekā faktiskā nepieciešamība. Nereti jau vēsturiski uzņēmumam projektā ir pieprasīts elektrotīkla pieslēgums ar jaudas rezervi, bet reāli to neizmanto, jo ikmēneša maksājums agrāk nebija saistīts ar pieprasītās jaudas apjomu. Patlaban uzņēmumi, kam ir lielas jaudas rezerves, var pārskatīt to nepieciešamību.

Kur saņemt informāciju

Klienti, kuri ir izvērtējuši, ka elektrotīkla jauda objektā neatbilst elektroenerģijas patēriņam, un vēlas to samazināt, var iesniegt savam elektroenerģijas tirgotājam vai AS “Sadales tīkls” pieteikumu elektrotīkla jaudas samazināšanai, kas ir bezmaksas pakalpojums. Kā papildrīku nepieciešamās elektrotīkla jaudas aprēķināšanai klienti var izmantot AS “Sadales tīkls” mājas lapā www.sadalestikls.lv pieejamo elektrotīkla jaudas aprēķināšanas kalkulatoru vai saņemt padomu, sazinoties ar tirgotāju vai AS “Sadales tīkls”.

Pieslēgumu apvienošana samazinās izmaksas

AS “Sadales tīkls” saskaras ar gadījumiem, kad klientam vienā īpašumā ir vairāki elektrotīkla pieslēgumi un vairāki elektroenerģijas skaitītāji, piemēram, lauku īpašumā, kur ir atsevišķs pieslēgums mājai, saimniecības ēkai, pagrabam, garāžai. Pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu līdzsvarošanas klientam par katru šo pieslēgumu ir jāmaksā fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu, tomēr klientiem ir iespēja izmaksas samazināt, apvienojot šos pieslēgumus, tādējādi samazinot kopējās izmaksas par elektroenerģiju.

Efektīvajiem ražotājiem lētāk

Sadales tarifu struktūra juridiskajiem klientiem ir līdzsvarota, samazinot elektroenerģijas piegādes maksu par 10 līdz 25% un palielinot no pieslēguma jaudas atkarīgo fiksētās maksas īpatsvaru. Juridiskajiem klientiem jau līdz šim elektrotīkla pieslēguma jauda ietekmēja maksājumus par elektroenerģiju, jo bija ieviesta fiksēta maksa par pieslēgumu, taču no 1. augusta šī proporcija palielinājās no 10% uz 40% un uz 60%. Līdz ar to klientiem, kuri elektrotīkla pieslēguma jaudu izmanto neefektīvi, ir izmaksu pieaugums. Piemēram, diviem lauksaimniecības uzņēmumiem pieprasītās jaudas ir vienādas – 100 ampēri (A), taču viena uzņēmuma mēneša patēriņš ir trīs megavatstundas (MWh), bet otra – 14 MWh. Tādējādi pirmā uzņēmuma patēriņa efektivitāte ir tikai 7%, kamēr otra – 31%. Efektīvākajam uzņēmumam rēķins samazinās, kamēr tikai ar 7% patēriņa efektivitāti strādājošajam uzņēmumam izmaksas pieaug.

Uzņēmumiem, kas strādā, piemēram, sezonāli, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktajā kārtībā ir iespēja īslaicīgi līdz pusgadam pilnībā pārtraukt elektroapgādi saviem objektiem un pēc tam to atjaunot, sedzot tikai faktiskās izmaksas par skaitītāja plombēšanu 29 – 54 eiro apmērā. Tiem uzņēmumiem, kas patlaban nav efektīvi un ir nolēmuši optimizēt savu pieslēgumu jaudu, bet, iespējams, kļūdīsies ar tās samazinājuma lielumu, AS “Sadales tīkls” līdz 2017. gada 31. jūlijam saglabās iespēju pieslēguma jaudu atjaunot sākotnējā apjomā.

Jāplāno rūpīgi

Lai nevajadzīgi nesadārdzinātu jauna elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas vai elektrotīkla jaudas palielināšanas izmaksas, AS “Sadales tīkls” aicina klientus rūpīgi izvērtēt nepieciešamo elektrotīkla jaudu, jo no pieprasītās elektrotīkla jaudas ir atkarīga maksa par pieslēguma ierīkošanas pakalpojumu, t. i., izmaksas, kas nepieciešamas konkrētā pieslēguma nodrošināšanai, jo izmaksas, kas ir saistītas ar elektrotīkla izbūvi vai rekonstrukciju, sedz AS “Sadales tīkls”. Tāpat AS “Sadales tīkls” sedz izdevumus proporcionāli klientu pieprasītajai jaudai, kas ir saistīti ar esošo un perspektīvo lietotāju elektroietaišu pieslēgšanu pie jaunizbūvējamās elektrotīkla daļas. Ierīkojot pieslēgumu ar nepieciešamo jaudu līdz 100 A, klients maksā 50% no pieslēguma maksas, bet otru pusi sedz AS “Sadales tīkls”. Pieslēgumam virs 100 A klients sedz visu pieslēguma maksu, bet piecu gadu laikā, efektīvi izmantojot pieprasīto pieslēguma jaudu, klientam ir iespēja pilnā apmērā atgūt elektrotīkla pieslēguma ierīkošanā ieguldītos līdzekļus.

Tatjana Smirnova, AS “Sadales tīkls” preses sekretāre


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *