Ar Lietuvas firmu nesadarbosies

Attiecībā uz ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja maiņu Cēsu pašvaldības izglītības iestādēs, par ko vēstījām žurnāla iepriekšējā numurā, patlaban izlemts iet dabisko ceļu. Proti, tā kā iepirkuma līgums ar “Kretingos maistas” Latvijas filiāli vairākās skolās beidzies šā gada 31. maijā, nākamajam mācību gadam meklēs jaunus piegādātājus.

Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pots informēja, ka Cēsu Valsts ģimnāzija un Cēsu Pilsētas vidusskola – divas lielākās skolas Cēsīs – mainīs ēdinātāju. Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija ir apmierināta ar ēdināšanas pakalpojuma kvalitāti un līgumu pagarinās uz nākamo mācību gadu. Pagaidām vēl precizē Cēsu Profesionālās vidusskolas viedokli. Cēsu Sporta skola nav apmierināta ar ēdināšanas kvalitāti, tādēļ tiks lemts jautājums par tālāko rīcību, visticamāk, telpu apsaimniekošanas tiesības liks izsolē.

Patlaban jau ir zināms pirmais jaunais pakalpojumu sniedzējs Pastariņa sākumskolas ēdnīcā. Tas ir Danila Čudorāna vadītais uzņēmums “Ozolaine” no Raiskuma pagasta.

Novada iepirkumu komisijai ir jāsagatavo informācija jaunam iepirkumam, lai jau 1. septembrī nevienā skolā nebūtu problēmu ar bērnu ēdināšanu.

Uzņēmumam “Ēdiens & KM.lv” (kādreizējais “Kretingos maistas”), kas Cēsīs bija ieguvis tiesības apkalpot četras citu skolu ēdnīcas, gatavojot pusdienas lielākajai daļai pilsētas skolēnu, tika prasīti paskaidrojumi par līguma noteikumu pārkāpumiem, ko Cēsu Profesionālajā vidusskolā pēc pašvaldības lūguma iesaistīties atklāja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki. Pēc rezultātu saņemšanas Cēsu novada dome ēdināšanas uzņēmumam pieprasīja paskaidrojumus, kāpēc iepirkti citās valstīs ražoti produkti, ja līgumā paredzēts, ka maize, augļi, dārzeņi būs tikai Latvijā audzēti un pārtikas kvalitātes shēmai atbilstoši. Ēdinātāju skaidrojums vairākās sanāksmēs Cēsu pašvaldību neapmierināja, tā pieprasīja stingri ievērot līgumā noteikto, kā arī pieļāva iespēju lauzt noslēgto iepirkuma līgumu. Patlaban Cēsīs turpinās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja izvēlēšanās.

Šajā mācību gadā PVD inspektori kopumā veikuši 53 pārbaudes “Kretingos maistas” apkalpotajās ēdnīcās un vairāk nekā 75% gadījumu konstatēti pārkāpumi. Tostarp atklājies fakts, ka vienu un to pašu ēdienu pasniedz divreiz.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis raidījumam “De facto” skaidroja, ka “Kretingos maistas” 24 Latvijas izglītības iestādēs pusdienu maltītes gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu. “Salātus, ko neapēd vienas maiņas skolēni, pēc tam papildinot, liek jau nākamajai maiņai. Tas nav pieļaujami! Viennozīmīgi varam teikt, ka skolēni nesaņem to, ko valsts normatīvie akti ir paredzējuši, un to, par ko pašvaldība ēdinātājiem maksā,” teica M. Balodis.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *