Smiltene beidzot sagaidījusi depo

Jau šā gada nogalē Smiltenes ugunsdzēsēji pametīs pirms 109 gadiem būvēto ēku un pārvāksies uz jaunu, mūsdienu prasībām atbilstošu depo, kura būvniecība maksās vienu miljonu eiro.

Šis gads sācies ar labu ziņu Smiltenei – beidzot ir izlemts, ka pilsētā būvēs jaunu ugunsdzēsēju depo. Beidzies iepirkuma konkurss, ko bija izsludinājusi Nodrošinājuma valsts aģentūra, un no saņemtajiem 15 piedāvājumiem par uzvarētāju atzīts uzņēmums “PS San-Nami”. Kopējā līgumcena ir vairāk nekā viens miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Jaunā depo ēka atradīsies Rūpniecības ielā 2a, kur Abula upes krastā pašvaldība iedalījusi apbūvei nepieciešamo platību.

Sākums visam ir pērnā gada rudenī, kad Nodrošinājuma valsts aģentūras iepirkumu komisija izsludināja attiecīgo konkursu. Pēc likumā noteiktā laika tika pieņemts lēmums par uzvarētāju, šobrīd ir beidzies arī pārsūdzību iesniegšanas termiņš, un tātad drīzumā varēs sākties depo būvniecība. Arī Inga Melece, Nodrošinājuma valsts aģentūras Iepirkumu un realizācijas nodaļas vadītāja, apstiprināja, ka lēmums par “PS San-Nami” ir pieņemts: “Izsludinot iepirkuma konkursu, galvenā prasība pretendentiem bija pierādīt, ka iepriekšējo piecu gadu laikā ir uzbūvēti divi līdzīgi objekti. Tas nozīmē – publiska ēka vismaz tūkstoš kvadrātmetru platībā un viena miljona eiro vērtībā. Uzvarētājam uzņēmumam mēs vēl prasījām arī informāciju par apakšuzņēmējiem, kas strādās Smiltenes depo būvniecībā. Jā, patiešām konkursā pieteicās daudz būvfirmu. Es domāju – tādēļ, ka depo ēka nav īpaši sarežģīta būve un tur netiek prasīta arī specifiska pieredze. Kaut gan pretendentiem bija juridiskā tiesībspēja slēgt iepirkuma līgumu un viņi bija reģistrēti Būvniecības likumā noteiktajā kārtībā, mēs detalizēti pārbaudījām visus, prasot, ja vajadzīgs, arī papildu informāciju. Vissvarīgākais vērtēšanas kritērijs bija saimnieciski izdevīgākais piedāvājums gan cenas ziņā, gan no garantiju viedokļa.”

Ar lēmuma pieņemšanu un konkursa uzvarētāja noteikšanu vien aģentūras darbs nebeidzas. Tās amatpersonas par Smiltenes depo kā celtniecības objektu rūpēsies līdz pat ēkas nodošanai ekspluatācijā. Tāpat ir noslēgta arī vispārēja vienošanās, uz kuru pamatojoties Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izsludinās jau konkrētus iepirkumus transportlīdzekļu iegādei un materiāli tehniskās bāzes nodrošināšanai kopumā.

Iemesli, kādēļ konkursa pretendenti atlasē noraidīti, ir dažādi. Būtiskākie: objekts nav paša komersanta veiktais pakalpojums, par ko liecina gan iesniegtā atsauksme, gan atbilstošas ministrijas mājaslapā pieejamā informācija, gan Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā internetā publiski pieejamās ziņas; pretendenta iesniegtajā līdzīgi sniegto pakalpojumu sarakstā norādītais objekts nav paša pretendenta veikums, jo norādītie būvuzraugi ir veikuši darbus kā atsauksmes izsniedzēja darbinieki, kas neapliecina paša komersanta pieredzi; nav veikta būvuzraudzība, bet saskaņā ar piedāvājumā iesniegto rīkojumu secināms, ka pretendenta darbinieki ir veikuši autoruzraudzību; apakšuzņēmējs ir veicis tikai daļu no darba; iesaistīts cits komersants, kas nav objekta pasūtītājs, un tamlīdzīgi.

Vēl jāpiebilst, ka Nodrošinājuma valsts aģentūra ir pieņēmusi lēmumu arī par jauna depo būvi Apē, bet šogad ir izsludinājusi iepirkumus depo jaunbūvēm Ērgļos, Skrundā un Rīgā, Jaunpils ielā.

Smiltenes novada domes izpilddirektors Kārlis Lapiņš atzīst, ka ir liels gandarījums: “Paldies visiem, kuri šajā projekta un iepirkuma konkursa sagatavošanā bijuši iesaistīti, un Smiltene sagaidījusi reālu risinājumu gadu desmitiem ilgušai problēmai. Gan pilsēta, gan novads ir ļoti bagāts ar rūpniecības uzņēmumiem, ar mežiem. Tādēļ mēs, iespējams, īpašāk nekā citi izjutām nepieciešamību, lai mūsu glābējiem būtu mūsdienīga, spēcīga tehnika, lai viņi paši varētu dežūras laikā mitināties atbilstošās telpās.”

Smiltenē depo būvēts 1907. gadā, un šajā vēsturiskajā ēkā pašā pilsētas centrā aizvien ir vairāk nekā pieticīgi sadzīves apstākļi. Faktiski mūsdienu standartiem neatbilst gandrīz nekas, jo, piemēram, garāžas šaurības dēļ nav pat iespējams tur novietot kādu modernāku ugunsdzēsības mašīnu. Tas gan nenozīmē, ka vecās mašīnas neatbilstība šā gadu tūkstoša prasībām būtu ietekmējusi glābēju aktivitāti vai vilcināšanos steigties uz nelaimes vietu. Taču var saprast, kāda situācija ir ēkā, kas pirms gadsimta ierīkota pažarnieku zirgam un pajūgam ar ūdens mucu… Jauna ugunsdzēsēju depo celtniecība tika solīta jau pirms vairākiem desmitiem gadu, taču atlikta un atlikta. Vienīgā nelielā modernizācija ir nesen ievilktais ūdensvads, lai vismaz ūdens nav jāstiepj no pagalma akas, tomēr telpas joprojām ir šauras, bet apkure – ar malkas krāsni.

Par to, ka nozarē plānota jaunā būvniecība, savu prieku neslēpa arī VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Skrastiņš: “Ceram, ka tiešām nekādas problēmas sakarā ar projekta izpildi neradīsies un Smiltenes postenis pie jaunā depo tiks jau šā gada nogalē. Tāpat patīkami, ka jaunbūves šogad un nākamgad gaidāmas arī Apē un Ērgļos, bet Valmierā būs ēkas rekonstrukcija. Tuvākajā laikā Smiltenes vajadzībām izsludināsim iepirkuma konkursu jaunām ugunsdzēsēju automašīnām. Vēl es vēlētos akcentēt, ka tieši Smiltenes depo būs nozīmīgs no iedzīvotāju drošības viedokļa, jo patlaban tik biezi apdzīvotā un automašīnām vienmēr pārpildītā pilsētas centrā glābēju izbraukšana no garāžas ir diezgan sarežģīta. To acīmredzot saprata arī novada domes vadība, un paldies, ka jaunās ēkas celtniecībai zeme tika iedalīta stratēģiski nozīmīgā vietā netālu no Valmieras, Valkas un Strenču ceļu krustojuma.”

Kā jau tas mēdz būt ar senām un skaistām celtnēm, kas kļuvušas par kādas vietas simbolu, romantika apvij arī Smiltenes depo. Tam populārā Smiltenes šlāgergrupa “Apvedceļš” ir veltījusi dziesmu “Pažarnieku rokenrols”, bet katru reizi gadu mijā svētku salūta laikā skan depo sirēnas.

Autors: Ilze Galkina


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *