Pirmais iepirkumu seminārs ārpus Rīgas aizvadīts sekmīgi

Trešdien, 28. oktobrī, Liepājā viesnīcas “Līva” telpās aizritēja pirmais “Iepirkumu ekspertu kluba” ārpus Rīgas rīkotais seminārs “Aktuālās izmaiņas Publisko iepirkumu likumā 2015. gadā”.

Seminārs bija pulcējis gandrīz četrdesmit interesentu no Liepājas un arī citām Kurzemes pilsētām un novadiem – Ventspils, Skrundas, Brocēniem, Grobiņas, Nīcas un citiem novadiem.
Semināra dalībnieki visvairāk pārstāvēja valsts un pašvaldību iestādes, tomēr interesi bija izrādījuši arī uzņēmumi – SIA “Aizputes ceļinieks”, “Kurzemes gaļsaimnieks”, “Liepājas enerģija”, SIA “Liepājas teātris” un citi uzņēmumi.

Semināru vadīja Arita Ūdre, kurai ir vairāk nekā deviņu gadu darba pieredze Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), patlaban viņa ir IUB Administratīvo sodu departamenta direktore, jau vairākus gadus aktīvi piedalās normatīvo aktu gatavošanā publisko iepirkumu jomā un vada mācības pasūtītājiem un piegādātājiem par dažādiem publisko iepirkumu jautājumiem.

Runājot par Liepājas semināru, Arita Ūdre saka: “Skatos, ka interese ir un atsaucība ir diezgan laba. Cilvēki ir priecīgi, jo ne vienmēr ir iespēja aizbraukt uz semināru ārpus reģiona robežām, tāpat ne jau visi spēj izlasīt likumu un, pat ja izlasa, spēj saprast.”

Ūdre atzina, ka interese par iepirkumu semināriem – gan komerciālajiem, gan IUB rīkotajiem – ir liela visur un tos burtiski izķer.

SIA “Liepājas teātris” personāla direktore, reizē arī uzņēmuma iepirkumu organizētāja Zane Ellere: “Labs, vērtīgs seminārs. Izmaiņu Iepirkumu likumā ir daudz, un tās ir būtiskas, tāpēc vērtīgi dzirdēt speciālista skaidrojumu.”

Liepājas teātra pārstāve atzina, ka vēlētos vairāk šādu semināru: “Lai brauc pie mums biežāk un sāk ar pašiem pamatiem, piemēram, kā sagatavot iepirkuma izsludināšanai nepieciešamo dokumentāciju.”

Arī SIA “Aizputes ceļinieks” projektu nodaļas vadītāja Ilva Plamše atzina, ka seminārs bijis vērtīgs un jau uzreiz pēc tā uzņēmums izmantojis seminārā dzirdēto informāciju, kā un kurā brīdī pārbaudāmi nodokļu parādi iepirkumos. “Galvenais, ka nav tālu jābrauc, ka seminārs notiek tepat uz vietas,” atzina I. Plamše.

Projektu nodaļas vadītāja semināra rīkotājus rosināja padomāt, vai turpmāk nebūtu vērts aicināt uz semināru atsevišķi tos, kuri rīko iepirkumus, un tos, kam tiek rīkoti iepirkumi.
Liepājas domes Nekustamā īpašuma pārvaldes vadītāja vietnieks Aivars Milniņš portālam sacīja: “Protams, ērtāk un ekonomiskāk, ja šāds seminārs notiek Liepājā, nevis Rīgā. Lai gan mūsu iestāde ar lielajiem iepirkumiem nenodarbojas, ir nianses, kas arī mums jāzina, un seminārā vieglāk tās noskaidrot.”

Seminārā tika sniegtas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • kādos gadījumos saskaņā ar jaunajiem grozījumiem ir pieļaujami iepirkuma līgumu vai vispārīgo vienošanos grozījumi;
  • kurām personām, kurā brīdī un kā ir pārbaudāmi nodokļu parādi t. s. mazajos iepirkumos, iepirkuma procedūrās un Publisko iepirkumu likuma 2. pielikuma B daļas pakalpojumu iepirkumos;
  • kā ir konstatējams nepamatoti lēts piedāvājums, izvērtējot pretendenta un tā piedāvājumā norādīto apakšuzņēmēju darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes profesiju grupās un Valsts ieņēmumu dienesta apkopotos datus par darba ņēmēju vidējām stundas tarifa likmēm profesiju grupās valstī;
  • kādi dokumenti ir iegūstami un iesniedzami, lai konstatētu nodokļu parāda neesamību, kā arī to, ka piedāvājums nav atzīstams par nepamatoti lētu.

Viens no semināra rīkotājiem – Kaspars Rozenkopfs – atzina, ka klubam šāds seminārs ārpus Rīgas bijis interesants eksperiments, kas attaisnojis uz to liktās cerības, jo interese pirmajai reizei izrādījusies pietiekami liela.

“Iepirkumu jomā aktualitātes un pārmaiņas ir diezgan bieži, līdz ar to žurnāls “Iepirkumi”, kurš iznāk reizi divos mēnešos, ne vienmēr var pagūt laikus reaģēt. Savukārt semināros ir iespēja noskaidrot jebkuru aktuālo jautājumu. Pērn sākām tos rīkot Rīgā, sapratām, ka ir atsaucība, tāpēc nolēmām iet ārpus Rīgas. Liepāju izvēlējāmies kā pirmo.”

K. Rozenkopfs atzina, ka klubs ir gatavs arī turpmāk rīkot izbraukuma seminārus par jebkuru tēmu, kas interesē iepirkumu organizētājus un pretendentus. “Droši sazinieties ar mums, iesakiet semināru tēmas vai jautājumus, par kuriem gribētu lasīt žurnālā “Iepirkumi”!”

Interesējošās semināru vai publikāciju tēmas var ieteikt, rakstot pa e-pastu: seminari@iepirkumi.lv vai sazinoties ar iepirkumi.lv pa tālruni +371 67552602, +371 20013399, +371 20369933.

Teksts: SARMĪTE PUJĒNA, irliepaja.lv


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *