2015. gads mājokļu finansēšanā – Latvijas iedzīvotāji, pērkot mājokli, vidēji aizņemas 50 000 eiro

Lai arī ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju noskaņojums* izteikti vērsts par labu mājokļa iegādei, nevis īrei, katram piektajam respondentam (22%), kurš pārskatāmā nākotnē vēlas iegādāties savu īpašumu, viens no šķēršļiem ir nepietiekama pirmā iemaksa. Šajā ziņā sevi ir attaisnojusi Attīstības finanšu institūcijas ALTUM programma ģimenēm ar bērniem, pēc kuras ir ievērojams pieprasījums (katrs trešais mājoklis “Swedbank” tiek iegādāts ar ALTUM atbalstu), tāpēc būtu nepieciešams domāt par šīs programmas paplašināšanu.

“Neskatoties uz to, ka pagaidām vēl kopējais mājokļu kredītu tirgus turpina samazināties, ir redzamas pozitīvas tendences. Piemēram, šī gada trešajā ceturksnī no jauna izsniegto mājokļu kredītu apjoms tirgū ir pieaudzis par 29% salīdzinājumā ar šī gada otro ceturksni. Es atzinīgi novērtēju sadarbību ar Attīstības finanšu institūciju ALTUM, kas nenoliedzami ir veicinājusi sava mājokļa pieejamību ģimenēm ar bērniem un ne tikai Rīgā, bet arī reģionos,” stāsta Ainars Balcers, “Swedbank” Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs.

Aizņemties šobrīd izdevīgāk nekā pirms 10 gadiem

Ja salīdzina situāciju, kāda mājokļu finansēšanas tirgū bija pirms desmit gadiem (2005. gadā), redzams, ka mājokļu pieejamība ir palielinājusies, pateicoties joprojām zemākām īpašumu cenām un pakāpeniski pieaugošajam ikmēneša atalgojumam. Pirms desmit gadiem divu istabu dzīvokli sērijveida namā Purvciemā bija iespējams iegādāties par 48 000 eiro, šogad – par 40 000 eiro. Bankas kopējā procentu likme pirms desmit gadiem un tagad ir ļoti līdzīgās robežās. Lai arī mājokļu pieejamība palielinās, kāpumu ir piedzīvojušas arī īres cenas. Lai mūsu pieminētajā mājoklī mitinātos, to īrējot, pirms desmit gadiem nācās šķirties vidēji no 250 eiro, šogad – no 300 eiro. Tātad, salīdzinot ar situāciju tirgū pirms desmit gadiem, šobrīd visi apstākļi norāda uz mājokļa iegādi kā racionālu rīcību.

Kas aizņemas?

Kā rāda “Swedbank” dati, vidējais aizņēmējs ir ap 30 gadus vecs precēts vīrietis, kura vārds visbiežāk ir Jānis (pēc Jāņa visbiežāk aizņemas kungi, vārdā Sergejs un Andrejs), ar augstāko izglītību un speciālista darbu birojā, visbiežāk darbojoties transporta vai komunikācijas jomā. Aizņēmums vidēji 50 100 eiro un tiek ņemts uz 17 gadiem. Savukārt sievietes visbiežāk aizņemas vidēji 35 gadu vecumā, ir nodarbinātas tirdzniecības vai personāla vadības jomā. Aizņēmumu sava mājokļa iegādei vidēji 40 600 eiro vērtībā uz 16 gadiem visbiežāk ņem Olga (pēc Olgas visbiežāk aizņemas dāmas, vārdā Ilze un Jeļena). Aizņēmēju ienākumi mēnesī ir vidēji 1000 līdz 1500 eiro.

ALTUM – iespēja mazināt barjeras mājokļa iegādei

Attīstības finanšu institūcijas ALTUM atbalsta programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem sevi pierādījusi kā veiksmīgu pirmās iemaksas trūkuma barjeras mazināšanā. Šobrīd katrs trešais aizņēmums mājokļa iegādei “Swedbank” tiek ņemts ar ALTUM atbalstu. Turklāt nozīmīgi minēt, ka ALTUM ievērojami palielinājusi mājokļu pieejamību reģionos – šobrīd 63% darījumu veikti Rīgā un tās apkārtnē (80% gadījumu pircējiem iegādājoties dzīvokli, bet 20% – privātmāju), savukārt 37% mājokļu tiek iegādāti reģionos, kas ir divas reizes lielāks skaits nekā bankas izsniegtajam mājokļa finansējumam bez ALTUM atbalsta. Latvijas reģionos 51% pircēju izvēlas iegādāties dzīvokļus, bet 49% – privātmājas.

Lielākoties pirmās iemaksas apmērs veido 5 līdz 10 tūkstošus eiro, un Latvijā šādu summu iespējams uzkrāt vidēji divu gadu (26 mēnešu) laikā. Ar ALTUM atbalstu pirmās iemaksas uzkrāšanas laiks samazinās līdz vidēji deviņiem mēnešiem.

“Šogad Attīstības finanšu institūcija ALTUM piešķīrusi 971 galvojumu komercbanku izsniegtiem aizdevumiem mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem visā Latvijā. Šī statistika apliecina, ka valsts atbalsta programma ir nozīmīgs atspaids ģimenēm ar bērniem, kam ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai. Tāpēc esam gandarīti, ka ir panākta vienošanās arī turpmāk finansēt programmu. Ar programmas galvojumiem komercbankas kopš šā gada janvāra izsniegušas hipotekāros kredītus 51 miljona eiro vērtībā. Novērtējam valsts sniegto finansējumu šai programmai un mūsu sadarbības partneru – komercbanku – aktivitāti, piedaloties šīs valsts atbalsta programmas īstenošanā,” uzsver ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Kas gaidāms nākotnē?

Pastāvot nemainīgai vajadzībai pēc sava nekustamā īpašuma, kā arī augot ienākumiem un saglabājoties samērā zemām iegādes cenām un procentu likmēm, sagaidāms, ka finansēšanas tirgus 2016. gadā piedzīvos stabilu kāpumu. Pārskatāmā nākotnē kreditēšanu veicinās jaunu nekustamo īpašumu projektu attīstīšana, pakāpenisks cenu, kā arī klientu optimisma pieaugums. Tajā pašā laikā tirgū visdrīzāk turpinās dominēt pārdomāta un racionālos apsvērumos balstīta mājokļu izvēle un aizņemšanās.

Autors:
Vineta Savicka,
“Swedbank” ārējās komunikācijas vadītāja

* Pētījums veikts 2015. gada septembrī sadarbībā ar “GFK Latvia”, aptaujājot 1017 respondentus vecumā no 18 līdz 84 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku reģionos.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *