Latvijas Biznesa savienība: “Mazam biznesam būt!”

Mazā biznesa diena šā gada 20. novembrī apvienoja 5045 uzņēmumus interneta vietnē www.mazabiznesadiena.lv, kas parādīja sabiedrībai to veikumu. Tuvojoties gadu mijai, šiem uzņēmumiem atvērta platforma biznesam “OPEN”, kur uzņēmumiem parādīt savu piedāvājumu arī biznesa videi.

Šogad interneta vietne www.mazabiznesadiena.lv pulcēja jau gandrīz desmito daļu no visiem strādājošajiem mikro un mazajiem uzņēmumiem valstī – 5045 uzņēmumus, kuri apgroza gadā līdz 284 574 EUR un nodarbina vidēji trīs darbiniekus. Latvijas Biznesa savienība, organizējot iniciatīvu “Atbalsti mazo biznesu!”, aicina iedzīvotājus Latvijā un sociālo tīklu lietotājus visā pasaulē iepazīties ar mazā biznesa piedāvājumu.

Mazā biznesa dienā uzņēmējus ar video uzrunu sveica Latvijas Republikas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un klātienē – Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Latvijā pilnvarotā lietvede Šarona Hadsone- Dīna. Semināru “Mazā biznesa diena Rīgā un visā Latvijā” Rīgas domē klātienē un neklātienē vēroja 2157 cilvēki, interneta vietnēs “LETA Video” un “Delfi” kļūstot par pēdējā laikā visvairāk skatītajiem pasākumiem. Mazā biznesa dienai veltīti pasākumi notika dažādās pašvaldībās visu mēnesi no Priekules līdz Bauskai.

Latvijas Biznesa savienības padomes priekšsēdētāja Elīna Egle informē: “18. novembrī Eiropas Amatniecības, mazo un vidējo uzņēmumu asociācija, kuras biedre ir Latvijas Biznesa savienība, un Eiropas Biznesa konfederācija, kuras biedre ir Latvijas Darba devēju konfederācija, nāca klajā ar kopīgu paziņojumu “Eiropas Savienībai jāatjauno un jānostiprina ES amatniecības un MVU rīcībpolitika”, kurā aicināts pārskatīt Mazā biznesa aktu. Pirms normatīvo aktu pieņemšanas jāanalizē to ietekme uz mazo biznesu. Šobrīd regulējums Latvijā tiek pieņemts, ignorējot mazā un vidējā biznesa pastāvēšanas faktu.”

Latvijas Biznesa savienības valdes priekšsēdētājs Eduards Filippovs uzsver: “Mazajam biznesam būt! Mazā biznesa loma tautsaimniecībā, nodarbinātībā un uzņēmumu apgrozījumā pieaug. Ir absurdi, ka valstī, kurā ir 99,7% mazo un vidējo uzņēmumu, uzņēmēji uzzina par normatīvo aktu jaunradi no masu medijiem mēnesi pirms Ziemassvētkiem.”

Eiropas Amatniecības, mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas un Eiropas Biznesa konfederācijas kopējais paziņojums “Eiropas Savienībai jāatjauno un jānostiprina ES amatniecības un MVU rīcībpolitika” iesniegts Eiropas MVU asamblejā Luksemburgā 18. novembrī. Paziņojums uzsver, ka jāpārskata un jārediģē Mazā biznesa akts, lai izveidotu MVU stratēģiju Eiropas Savienībā. Paziņojumā teikts, ka MVU gūs atbalstu, pārskatot rīcībpolitikas ietvaru šādās jomās: labāka pieeja finansējumam; labāka pieeja tirgiem; atbalsts uzņēmējdarbībai; nevajadzīga birokrātijas sloga samazināšana; izgaismots prasmju trūkums. Organizācijas atbalsta Eiropas Komisijas rīcībpolitiku – integrēt MVU jautājumus ES rīcībpolitikā. Rosināts Eiropas Komisijai ņemt vērā tās viedās regulēšanas principu “Vispirms domā par mazāko” un veidot ietekmes novērtējuma testu pirms ikviena ES regulējuma pieņemšanas.

Iniciatīvu “Atbalsti mazo biznesu!” stiprina AS “SEB banka”, bet atbalstītāji ir “Lursoft IT”, ASV vēstniecība Latvijā, VAS “Latvijas Pasts”, Rīgas dome, SIA “Veselības centrs 4”, SIA “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības”, “Latvijas Avīze”, “Delfi”, “Otkritij Gorod”.

Statistika:
Saskaņā ar “Lursoft” datiem mikro un mazie uzņēmumi veido 49% no visiem valstī reģistrētajiem uzņēmumiem. Šo uzņēmumu kopējais skaits pēdējo gadu laikā audzis gandrīz tikpat strauji kā Latvijā kopumā reģistrēto uzņēmumu skaits. Zināms, ka mikro un mazie uzņēmēji nodarbina 67% no visiem Latvijas uzņēmumos strādājošajiem un šajos uzņēmumos nodarbināto skaits kopš 2012. gada audzis par 4%, kamēr kopējais Latvijā reģistrētajos uzņēmumos nodarbināto skaits palielinājies par nepilniem 5%.

LURSOFT


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *