ES atbalsts un tā nosacījumi

Šā gada rudenī iecerēts sākt atbalsta sniegšanu uzņēmējiem jaunu produktu ieviešanai ražošanā un jaunu eksporta tirgu apgūšanai, kā arī nodarbināto apmācībām

Ekonomikas ministrija sagatavojusi un šā gada 30. aprīlī saskaņošanai nodevusi trīs jaunā ES fondu plānošanas perioda 2014. – 2020. gadam programmas uzņēmējiem, kuru ietvaros komersantiem būs pieejams atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā un ārējo tirgu apgūšanai, kā arī nodarbināto apmācībām. Iecerēts, ka atbalsts uzņēmējiem šo jauno programmu ietvaros būs pieejams šā gada rudenī.

Pasākuma “Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā” ietvaros uzņēmējiem tiks sniegts atbalsts jaunu ražošanas iekārtu iegādei, lai paaugstinātu komersantu produktivitāti.

Plānots, ka atbalstu sniegs 35% apmērā no kopējām iekārtu iegādes izmaksām. Maksimālais atbalsts vienam komersantam – divi miljoni eiro. Projekta kopējās izmaksas nevar būt mazākas par 50 000 eiro. Iecerēts, ka atbalsts būs pieejams 30 – 70 komersantiem.

Atbalsta nosacījumi paredz, ka uzņēmējam pēc projekta īstenošanas jāeksportē vismaz 50% no saražotās produkcijas, kā arī jārada vismaz viena jauna darba vieta par katriem saņemtajiem
200 000 eiro atbalsta.

Vienlaikus svarīgi norādīt, ka pēc projekta īstenošanas komersantiem pētniecības un attīstības darbos ik gadu jāiegulda vismaz 0,72% no komersanta gada neto apgrozījuma. Mikro, mazajiem un vidējiem komersantiem šie ieguldījumi jāveic trīs gadus, lielajiem komersantiem – piecus gadus pēc projekta īstenošanas.

Projektu pieņemšana šīs programmas ietvaros plānota 2015. gada otrajā pusē. Detalizēti ar šī atbalsta pasākuma plānotajiem nosacījumiem var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40355034. Atbalsta pasākums vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Atbalsta pasākuma “Ārējo tirgu apgūšana – ārējais mārketings” mērķis ir sniegt atbalstu uzņēmējiem eksporta sākšanai uz jauniem ārvalstu tirgiem. Atbalsts plānots 80% apmērā no projekta kopējām izmaksām. Plānots, ka programmas pieejamais finansējums 19 miljoni eiro ļaus atbalstīt vismaz 4000 projektu. Atbalstu iecerēts sniegt uzņēmējiem, kas atbilst mazo un vidējo komersantu statusam, šādiem mērķiem: dalībai starptautiskajās izstādēs; dalībai tirdzniecības misijās; Latvijas komersantu ražotņu un to produktu atbilstības novērtēšana, lai apliecinātu, ka attiecīgais produkts, process, pakalpojums vai persona atbilst ārvalstu mērķa tirgos noteiktajām prasībām.

Atbalsts šīs programmas ietvaros būs pieejams nepārtraukti, sākot no 2015. gada novembra. Detalizēti ar šī atbalsta pasākuma plānotajiem nosacījumiem var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40355036. Atbalsta pasākums vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Plānots, ka atbalsta pasākuma “Atbalsts nodarbināto apmācībām” pirmajā kārtā atbalstu piešķirs apstrādes rūpniecības un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumu strādājošo
kvalifikācijas celšanai, kas sekmēs inovāciju ieviešanu un darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu.

Atbalsts sastādīs 50 – 70% no kopējām apmācību izmaksām. Pieejamais finansējums atbalsta pasākuma pirmajai kārtai ir deviņi miljoni eiro. Plānots, ka atbalstu saņems vismaz 480 komersanti
un tiks apmācīti vismaz 11 000 nodarbināto.

Tāpat kā iepriekš apmācības organizēs nozaru asociācijas, balstoties uz nozaru komersantu vajadzībām, un plānots, ka pirmās apmācības varētu sākties 2015. gada nogalē. Detalizēti ar šī atbalsta pasākuma plānotajiem nosacījumiem var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40355035 . Atbalsta pasākums vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Projektus jau īsteno

Lauksaimniecības, lauku uzņēmējdarbības un pārtikas ražošanas nozares uzņēmēji atbalstu jau saņem.

Lauku atbalsta dienests ziņo, ka 2014. – 2020. gada plānošanas perioda IMA (ieguldījumi materiālajos aktīvos) aktivitātei pirmajā kārtā iesniegti 1500 projekti. Maija sākumā jau 1300 projektiem pieņemti lēmumi (aptuveni 90% apstiprināti un 10% noraidīti). Par atlikušajiem projektiem lemšot tuvākajā laikā.

Vēl šajā pavasarī, vasarā izsludinās šādas kārtas:

  • IMA infrastruktūras un pārstrādes apakšpasākums,
  • atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem,
  • atbalsts mazajām saimniecībām.

Naudas sadalījums 2014. – 2020. gada plānošanas periodam laukiem un pārtikas produktu ražošanai:

Ieguldījumi materiālajos aktīvos 490 013 787
Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās 328 737 603
Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē 75 589 899
Atbalsts ieguldījumiem lauksaimniecības un mežsaimniecības infrastruktūras attīstībā (kopā) 85 686 285

Evita Urpena,
Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *