Žogu iepirkumos – patstāvīgi un sadarbojoties

Baltijas valstīs lielākais žogu ražotājs nekautrējas arī sadarboties ar iepirkuma konkursa uzvarētājiem

2009. gadā izveidotā SIA “Žogu fabrika” publiskajos iepirkumos sāka piedalīties 2011. gadā. Kopš tā laika uzvarēts deviņos iepirkumos par kopējo summu vairāk nekā 183 000 eiro bez PVN. Uzņēmums izpildījis gan lielo valsts uzņēmumu, tostarp AS “Latvijas valsts meži”, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, gan arī pašvaldības iestāžu pasūtījumus. Piemēram, ražoti un uzstādīti žogi Olaines bērnudārziem, apjoztas kapsētas Ventspils novadā un Liepājas olimpiskais centrs. Baltijas valstīs lielākais žogu ražotājs ražo dažādu veidu žogus no visaugstākās kvalitātes materiāla, uzstāda tos un sniedz pasūtītājam piecu gadu garantiju. Visticamāk, šā iemesla dēļ arī sasniegti labi rezultāti publiskajos iepirkumos, par kuriem uzņēmums uzzina no iepirkumu monitorēšanas kompānijas. Uzņēmuma līdzīpašnieks Gints Švalkovskis gan atzīst – ir bijuši iepirkumi, kad zaudēts. “Tad meklējam, kur esam kļūdījušies, vai bijuši nepareizi aprēķini vai kas cits,” viņš piebilst. Savukārt lielajiem iepirkumiem SIA “Žogu fabrika” nekvalificējas, tomēr cenšas sadarboties ar uzvarētāju, neatlaidīgi to pārliecina par savām priekšrocībām un nereti tā izdodas sasniegt labu rezultātu. Sadarbība iespējama arī citos gadījumos, kad iepirkuma konkursā nav izdevies uzvarēt. Piemēram, ar izejvielas piegādi. “Mums ir jānodrošina iespējami lielāka noslodze iekārtām, meklējam pasūtījumus, kur varam,” stāsta Gints.

SIA “Žogu fabrika” priekšrocība vietējos iepirkumos ir uzņēmuma atrašanās uz vietas Latvijā, kas neprasa lielus transporta izdevumus, kā arī augstas kvalitātes produkcija. Tas ļauj piedāvāt konkurētspējīgu cenu. SIA “Žogu fabrika” ražo četru veidu žogus, tostarp pītos žogus, paneļa žogus (vienīgie Baltijas valstīs), lauksaimniecības žogus un dzeloņstieples. Gadījumos, kad pasūtītājs sludina konkursu arī par kāda cita žoga veida pirkumu, uzņēmēji to piegādā no partneriem Luksemburgā un Beļģijā. “Žogu fabrikas” ražotnē Rīgā, Slokas ielā, ražotie žogi sargā pircējus arī Somijā, Igaunijā, Norvēģijā un Islandē. Ārzemju partneri Latvijas žogu ražotāju atrod galvenokārt pēc sludinājuma kādā populārā starptautiskā tīmekļa vietnē.

Uz jautājumu, kas būtu uzlabojams iepirkumu rīkošanā un vai iepirkumi notiek godīgi, Gints atbild: “Lai cik daudz un ko runā par valsts iepirkumiem, ar žogiem viss ir kārtībā.”

Neviens konkurents ne reizi nav apstrīdējis “Žogu fabrikas” uzvaru iepirkuma konkursā. Arī žogu ražotājs ne reizi nav sūdzējies par netaisnīgiem konkursu rezultātiem.

Savukārt pašam uzņēmumam vajadzīgo iekārtu un pamatlīdzekļu pirkumam “Žogu fabrika” nolīgst profesionālus projektu gatavotājus. Tā esot pareizāk.

Teksts: SANDRIS GUNVALDIS
Foto: GATIS DIEZIŅŠ


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *