Iepirkumu caurspīdīgums – pietiekams

Par iepirkumu informācijas tehnoloģiju nozarē stāsta SIA “Komerccentrs DATI grupa” valdes priekšsēdētājs ALDIS GULBIS.

– Cik gadus un kāpēc piedalāties publiskajos iepirkumos?

A. Gulbis: – SIA “Komerccentrs DATI grupa” ir projektu kompānija. Dažāda veida un apmēra iepirkumos piedalāmies jau no 1996. gada, kopš uzņēmuma dibināšanas. Uzskaitīt visus iepirkumus, kuros esam piedalījušies, būs grūti. Šogad vien esam iesūtījuši piedāvājumus vairāk nekā 25 konkursos. Arī uzvaras atsevišķi neskaitām.

Visbiežāk iepirkumos pārdodam savu pieredzi dažādu informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) risinājumu ieviešanā un uzturēšanā. Lielākie no pēdējā laika iepirkumiem, kuros esam uzvarējuši, ir Valsts ieņēmumu dienesta Datu centra migrācijas projekts un VAS “Latvijas dzelzceļš” projekts “Dzelzceļa pasažieru infrastruktūras modernizācija”, kurā “Komerccentrs DATI grupa” veic informatīvo un videonovērošanas sistēmu ierīkošanu 16 pasažieru stacijās Jūrmalas un Jelgavas virzienā.

Klientiem piedāvājam tīklu un datu drošības risinājumus, tostarp datu glabāšanas un rezerves kopēšanas risinājumus, nodrošinot tehnoloģiju uzstādīšanu, pielāgošanu un auditu.

Piedāvājam arī lietojumprogrammatūru, kas nodrošina specializētu prasību īstenošanu, tostarp krāpniecisku darbību atklāšanai, rīku nekustamo īpašumu pārvaldībai, datu ieguves un analīzes risinājumus kriminālistikas un drošības struktūru vajadzībām.

”Komerccentra DATI grupa” programmatūras izstrādes komanda arī ir izveidojusi dažādas sarežģītības pakāpes un pielietojama sistēmas valsts un privātā sektora klientiem, kā arī NATO vajadzībām.

Saviem klientiem piedāvājam plašu pakalpojumu spektru – sākot ar IT iekārtu darbības nodrošināšanu un uzturēšanu kopumā līdz atsevišķu projektu realizācijai.

– Cik daudz darbinieku uzņēmumā nodarbojas ar iepirkumiem, un cik lielu īpatsvaru viņi veido no kopējā darbinieku daudzuma?

– Patlaban mūsu uzņēmumā ir divi darbinieki, kuru tiešajos pienākumos ietilpst dokumentācijas sagatavošana iepirkumu konkursiem, bet, protams, pēc vajadzības ar savām zināšanām un atbalstu
iesaistās visi darbinieki.

– Vai iepirkumi informāciju tehnoloģiju nozarē atšķiras no iepirkumiem citās nozarēs?

– Globālu atšķirību no citām nozarēm, domāju, nav, bet, protams, katrai nozarei ir sava specifika. Iepirkumu likums visām nozarēm ir viens, tāpēc varam runāt tikai par konkursu satura atšķirībām.

– Plašsaziņas līdzekļos ir izskanējusi informācija, ka publiskajos iepirkumos ir uzskrūvētas datoru cenas. Kā komentēsiet šo viedokli?

– Kā jau minēju, SIA “Komerccentrs DATI grupa” galvenokārt pārdod kompleksus risinājumus, kas dažkārt gan ietver arī infrastruktūras (datoru) piegādi. Tomēr neesam liels datortehnikas pārdevējs. Tāpēc nebūsim īstais uzņēmums, lai komentētu šo jautājumu. Bet kopumā nav sajūtas, ka cenas tiktu uzskrūvētas, jo līdz ar datoriem tiek pieprasīti augstāki servisa līmeņi, kas veido papildu cenu.

– Vai jūsu uzņēmums kādā konkursā ir pamanījis aizdomīgas lietas, piemēram, iepirkuma konkursa nolikuma rakstīšanu kādam konkrētam pārdevējam? Cik caurspīdīgi un godīgi Latvijā ir iepirkuma konkursi IT nozarē?

– Ja pamanām kādas neskaidrības, uzdodam jautājumus konkursa rīkotājiem vai iesniedzam sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojam – dažkārt mums arī ir veicies un ir atzītas kļūdas nolikumos, bet citreiz mūsu sūdzības atzītas par nepamatotām. Kopumā nevarētu teikt, ka situācija ar iepirkumu caurspīdīgumu ir vērtējama kā slikta. Pateicoties šiem pašiem kontroles mehānismiem, kurus izmantojam arī mēs, uzņēmējiem ir iespēja ietekmēt konkursu gaitu.

– Publiskajā iepirkumā aizvien uzvar zemākās cenas piedāvājums. Kā šo situāciju mainīt?

– Pasūtītājiem pašiem ar laiku veidosies izpratne par to, ka ne vienmēr zemākā cena ir labākā izvēle. Tikmēr varam tikai publiski skaidrot nosacījumus, kas būtiski ietekmē kvalitāti IT pakalpojumiem, un kāpēc tie noteikti jāņem vērā, izvēloties uzvarētāju konkursā.

– Valdība februārī apstiprināja Zaļā iepirkuma veicināšanas plānu 2015. – 2017. gadam, paredzot, ka jau no šā gada iepirkumi, kas tiek plānoti no valsts budžeta un kam ir piemērots zaļā iepirkuma princips, sasniegs vismaz 15% finansiālā izteiksmē no kopējā valsts un pašvaldību iestāžu veikto iepirkumu apjoma. Kā vērtējat šo ieceri, un kā tā ietekmēs iepirkumus IT nozarē?

– Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas var būtiski uzlabot mums apkārt esošo vidi, padarot to efektīvāku, ja vien spējam tās pareizi lietot. Ieceri vērtējam pozitīvi, jo labāk spējam optimizēt procesus un pareizi vadīt resursus, jo lielāks labums gan sabiedrībai kopumā, gan arī videi, kurā dzīvojam.

– Cik izdevīga IT uzņēmumiem ir elektronisko iepirkumu sistēma (EIS)? Kā vērtējat tās darbību? Vai jums ir ieteikumi EIS darbības uzlabošanai?

– Sistēmu vērtējam pozitīvi – tas ir labs veids, kā atvieglot iestāžu un arī uzņēmēju mijiedarbību. Varam diskutēt par atsevišķiem darbības trūkumiem, bet, ja vien ir vēlme un sapratne par sistēmas darbību, tad IT uzņēmumiem EIS sistēma ir izdevīgs un ērts rīks.

– Kā vērtējat iepirkuma sistēmas darbību Latvijā? Kur saredzat vislielāko traucējumu savai uzņēmējdarbībai? Kādi uzlabojumi būtu vajadzīgi gan valstī kopumā, gan arī IT iepirkumiem?

– Šis jautājums ir gana komplicēts, lai uz to viennozīmīgi atbildētu.

– Cik liela konkurence ir IT iepirkumu nozarē?

– Ja runa ir, piemēram, par tehnikas piegādes iepirkumiem, tad konkurence ir samērā liela. Bet iepirkumos, kas saistīti ar IKT risinājumu piegādi un uzturēšanu, atkarībā no produkta un pakalpojuma specifikas konkurence ir ļoti svārstīga. Jo specifiskāks produkts, jo konkurence ir mazāka. Tas skaidrojams ar mazo tirgu.

Uzziņa
SIA “Komerccentrs DAT I grupa”

    – Dibināts 1993. gadā.

    – Viens no vadošajiem informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem, kas piedāvā augstas kvalitātes sarežģītu tehnoloģiju risinājumus un ārpakalpojumus visā Latvijā.

    – Nodarbina 57 darbiniekus.

    – Naudas apgrozījums 5,77 milj. eiro (2013. gadā).

AUTORS: Sandis Gunvaldis
FOTO: Gatis Diedziņš


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *