Ziņas

Aizdomas par viltotiem dokumentiem

VAS “Latvijas valsts ceļi” (“LVC”) ir vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu par iespējamu dokumentu viltošanu.

Iespējams, viltoti dokumenti ir iesniegti “LVC” organizētā publiskā iepirkuma “Valsts galvenā autoceļa A9 Rīga (Skulte) – Liepāja posma 24,40. – 38,18. km segas rekonstrukcija” ietvaros. Iepirkumu izsludināja 2014. gada 13. augustā. Iepirkuma ietvaros pretendentiem bija jāiesniedz apliecinājums par būvmateriālu atbilstību un nepieciešamā daudzuma pieejamību minētā projekta īstenošanai. Viens no pretendentiem, AS “KAYA MADENCLICK TAAHHUT SANAJ I VE TOCARET ANONIM”, kas reģistrēts Turcijā, iesniedzis attiecīgo apliecinājumu. Lai pārliecinātos par informācijas patiesumu, “LVC” vērsās pie apliecinājumā norādītā būvmateriālu piegādātāja ar lūgumu apstiprināt, ka apliecinājumu ir izdevis konkrētais būvmateriālu piegādātājs.

2014. gada decembrī “LVC” saņēma piegādātāja vēstuli, kurā uzņēmums informēja, ka minēto apliecinājumu nav parakstījusi paraksta tiesīgā persona un būvmateriālu piegādātājam nav līguma attiecību ar apliecinājumu iesniegušo pretendentu. Salīdzinot paraksta tiesīgās personas parakstus uz vēstules un apliecinājuma, “LVC” konstatēja, ka paraksti ir dažādi un pilnīgi atšķirīgi. “Pēdējos gadus konkurence valsts ceļu būvniecības iepirkumos ir visai sīva, katrā iepirkumā piedalās vismaz 6 – 7 komersanti. Taču šāds gadījums, kad izmanto, iespējams, viltotus dokumentus, ir pirmais,” saka “LVC” valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

“LVC” iepirkumā par autoceļa A9 Rīga (Skulte) – Liepāja posma no 24,4. līdz 38,18. kilometram segas rekonstrukciju uzvarējusi būvkompānija “Saldus ceļinieks”, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Tajā norādīts, ka “Saldus ceļinieks” iepirkumā uzvarējis, sešu pretendentu starpā iesniedzot piedāvājumu ar zemāko cenu – 13,699 miljoni eiro. Projektā paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības
Kohēzijas fonda līdzfinansējumu.

Deviņi pretendenti cietuma projektēšanai

Šā gada 20. janvārī kļuva zināmi pretendenti, kas pieteikušies jaunā Liepājas cietuma projektēšanai. Igaunijas valsts uzņēmums “Riigi Kinnisvara AS” iepirkumu izsludināja jau 2014. gada 5. decembrī, tika saņemti deviņi pieteikumi no Latvijas un citu valstu uzņēmumiem. Tieslietu ministrijas (TM) sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Rancāne teic, ka Igaunijas valsts uzņēmums “Riigi Kinnisvara AS” izsludinājis iepirkumu ar mērķi sākt Liepājas cietuma projektēšanas darbus. Starptautiskais publiskais iepirkums tika izsludināts, lai atrastu partneri, kas sagatavos projektu pirmajam modernajam cietumam Latvijā, kā arī tā infrastruktūru.

Savus piedāvājumus iesniedza šādi uzņēmumi:

  • Aktisiaselts TARI;
  • Baltrex Group Ltd, OZOLA @BULA arhitektu birojs Ltd, Baltijas Informācijas Tehnoloģijas Ltd, NCS LV Ltd;
  • SWECO Projekt AS, Osaühing ARHITEKTUURIBÜROO R. PROJEKT;
  • ConArte OÜ;
  • Aktsiaselts Amhold, OÜ Telealarm;
  • NORVAC GROUP AS, Aktsiaselts TELCO;
  • REM PRO, SIA;
  • SARMA & NORDE Arhitekti, SIA;
  • LVCT, SIA.

Jaunais cietums būs pirmais šāda tipa cietums Latvijā, un tas paredzēts 1200 ieslodzītajiem. Cietuma būvniecību iecerēts pabeigt līdz 2018. gada nogalei. Turpmākā procedūra paredz iesniegto
pieteikumu izvērtēšanu, kas, pēc “Riigi Kinnisvara AS” sniegtās informācijas, aizņems aptuveni divus mēnešus no piedāvājumu atvēršanas brīža. 2014. gada aprīlī uzņēmums “Riigi Kinnisvara AS” un TM parakstīja sadarbības līgumu, kas paredz izveidot koncepciju Liepājas cietuma kompleksam. Vienošanās paredz projektēšanas darbu sagatavošanu, projektēšanas konkursa rīkošanu, kā arī projekta vadību.

Daugavpilī apakšstacijas atjaunos “Reck”

Daugavpils pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma “Daugavpils satiksme” iepirkumā par pilsētas transformatoru apakšstaciju renovācijas pabeigšanu uzvarējusi energoceltniecības kompānija “Reck”, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā. “Reck” piedāvātā līgumcena – 1,968 miljoni eiro. Projektā paredzēts piesaistīt līdzfinansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. “Daugavpils satiksmes” pārstāvis Oļegs Tolmačovs aģentūrai pastāstīja, ka sākotnēji šajā konkursā uzvarēja būvkompānija “RBSSKALS”, tomēr “Reck” iesniedza sūdzību un IUB uzdeva konkursa rezultātus pārvērtēt. Pēc rezultātu pārvērtēšanas par uzvarētāju iepirkumā “Daugavpils satiksme” atzina “Reck”, pēc kā “RBSSKALS” iesniedza sūdzību, kuru IUB noraidīja. Tādējādi drīzumā “Daugavpils satiksme” ir iecerējusi slēgt līgumu ar “Reck” par pilsētas transformatoru apakšstaciju renovācijas pabeigšanu. Pēc Tolmačova teiktā, “Reck” piedāvātā līguma cena 1,968 miljoni eiro ir par 200 tūkstošiem eiro lielāka nekā “RBSSKALS” piedāvātā. “Daugavpils satiksmes” pārstāvis atzīmēja, ka “Reck” trīs apakšstaciju – SP-10 Jātnieku ielā 90, TA-137 18. novembra ielā 10 un TA-257 18. novembra ielā 183 – renovācija jāpabeidz līdz augustam.
BNS


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *