Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā – iespēja uzņēmējiem un zinātniekiem

Strādājot pie jauna produkta attīstības, jo īpaši, ja runa ir par produktu, kam tirgū analoga vēl īsti nav, uzņēmēji nereti konstatē, ka jāiegulda milzums laika, pūļu un arī resursu pētniecības un testēšanas procesā, lai nonāktu līdz optimālajām produkta īpašībām, iepakojumam vai kādiem citiem vēlamiem parametriem. Tradicionāli jauna produkta attīstības cikls var aizņemt no 3 līdz 6 mēnešiem, ja ir jau iepriekšējas iestrādnes konkrētajā jomā, līdz pat vairākiem gadiem, ja ar produktu sāk strādāt pilnīgi no nulles. Nav noslēpums, ka maziem uzņēmumiem, kuru rīcībā nav dārgas tehnikas un apjomīgu pētniecības un attīstības struktūrvienību, šī norise ir gara, sarežģīta un saistās ar daudzu speciālistu piesaisti no malas. Tāpat process visbiežāk ietver arī eksperimentēšanu, testēšanu, pielāgošanu un tādējādi patērē vēl vairāk laika un resursu. Ir labi, ja zinošus speciālistus, nepieciešamās iekārtas un risinājumus var atrast tajā pašā valstī, kurā top produkts, taču tas ne vienmēr ir reāli. Tādā situācijā projektā var aktīvi iesaistīties Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (EEN). Jau aprakstītajā situācijā EEN ir saikne starp pētniecības un ražošanas nozarēm, kas var palīdzēt uzņēmējam Latvijā atrast tieši viņam nepieciešamo tehnoloģisko risinājumu Eiropas un pat plašākā mērogā. Tāpat šis tīkls darbojas arī tad, ja kāds no EEN tīkla ārvalstu partneriem meklē kādu risinājumu un šo to var piedāvāt kāda zinātniski pētnieciska iestāde vai zinātnieks no Latvijas. Īsāk sakot – Eiropas Biznesa atbalsta tīkls piedāvā Latvijas uzņēmējiem ārvalstu tehnoloģijas un ārvalstu uzņēmējiem – Latvijas zinātniskās izstrādnes, kā arī pētniecisko potenciālu sadarbības projektu ietvaros.

Kas ir Eiropas Biznesa atbalsta tīkls?

Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (EEN) apvieno vairāk nekā 600 partnerorganizāciju no 54 valstīm, aptverot Eiropas Savienību, Eiropas ekonomisko zonu, kā arī daudzas asociētās partnervalstis. EEN tīkls Latvijā uzņēmējiem piedāvā trīs veidu atbalstu: informāciju par tehnoloģiju pārneses iespējām, informāciju par biznesa sadarbības iespējām, informāciju par dalības iespēju “Horizon 2020” pētniecības un attīstības programmā. Šo projektu Latvijā realizē divas organizācijas – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC). LTC kā ilggadējs tehnoloģiju un inovācijas eksperts strādā ar tehnoloģiju pārneses jautājumiem un augstas pievienotās vērtības produktiem un pētījumiem, savukārt LIAA galvenokārt strādā ar biznesa sadarbības veicināšanas jautājumiem.

Kā darbojas starptautiskā tehnoloģiju pārnese?

Pirmkārt, sadarbība ar Eiropas Biznesa atbalsta tīklu ir konfidenciāla un, ja vien uzņēmums nevēlas izpaust par sevi informāciju, tā netiek izpausta un konkurenti nevar uzzināt, kādus risinājumus meklē vai, tieši otrādi, piedāvā konkrētais uzņēmums vai zinātnieks.

  • Sākotnēji LTC speciālists iepazīstas ar uzņēmumu, izzina tā darbības specifiku un secina, kāda veida atbalsts uzņēmumam nepieciešams. Ja nepieciešams, tiek piesaistīts arī konkrētās nozares eksperts no EEN–LTC ekspertu loka.
  • Ja uzņēmums nodarbojas ar ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu un atsevišķos tehnoloģiskajos procesos ir kādas problēmas, speciālists tās identificē.
  • Vadoties pēc identificētajām problēmām, tiek noformulēts tehnoloģijas pieprasījums, kas tiek publicēts starptautisko tehnoloģiju datubāzē (uzņēmums saglabā anonimitāti).
  • Publicētais tehnoloģijas pieprasījums tiek klasificēts pēc tam atbilstošās nozares, un informāciju par tehnoloģisko vajadzību saņem visi EEN–Latvija sadarbības centri visā Eiropā.
  • Ar sadarbības centru starpniecību sistēma izplata informāciju par tehnoloģijas pieprasījumu visiem tīkla klientiem un sadarbības partneriem, kas interesējas par attiecīgo nozari (joprojām tiek saglabāta uzņēmuma anonimitāte).
  • Kad interesenti ir saņēmuši informāciju par Latvijas uzņēmuma tehnoloģisko vajadzību, tie sazinās ar savas valsts EEN partneri un tas savukārt ziņo Latvijas partnerim, ka ir atrasti risinājumi Latvijas uzņēmuma tehnoloģiskajai problēmai.
  • Tālākas pārrunas ir abu pušu rokās, EEN–Latvija speciālisti sniedz atbalstu pārrunu laikā, kā arī, ja nepieciešams, palīdz noorganizēt uzņēmumu tikšanos ar brokerpasākuma, uzņēmumu misijas vai vienkārši uzņēmuma vizītes starpniecību.
  • Lai saņemtu šos pakalpojumus, uzņēmējam (vai zinātniekam) jāaizpilda klienta anketa. Visu informatīvo pakalpojumu izmaksas sedz Eiropas Komisija un LR Ekonomikas ministrija.
  • Šī pati shēma darbojas arī situācijā, ja no Latvijas puses ir zinātnieks vai zināšanu ietilpīgais uzņēmums, kas izstrādājis kādu unikālu produktu vai pakalpojumu un vēlas to komercializēt Eiropā. Tādā gadījumā tiek noformēts unikālās tehnoloģijas piedāvājums un informācija par to ar EEN tīkla datubāzes starpniecību tiek izplatīta visām EEN partnerorganizācijām.
  • Ja jums ir jautājumi par starptautiskās tehnoloģiju pārneses pakalpojumiem, sazinieties ar Latvijas Tehnoloģisko centru!
  • Ja jums ir jautājumi par biznesa sadarbību ar EEN tīkla partnervalstīm, sazinieties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru!
  • Ja jums ir jautājumi par pētniecības un attīstības programmām “Horizon 2020”, jums var palīdzēt speciālisti gan no LIAA, gan no LTC!
  • Plašāka informācija par Eiropas Biznesa atbalsta tīklu Latvijā: www.een.lv

Teksts: DZINTRA ŠVARCBAHA,
nodibinājuma “Latvijas Tehnoloģiskaiscentrs” projektu vadītāja


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *