Lielākie uzņēmumi valstī – valsts tautsaimniecības balsts

Pērn lielākie uzņēmumi vairāk pārdeva un vienlaikus mazāk pelnīja

SIA “Crefo Rating” sadarbībā ar SIA “Creditreform” Latvijā sagatavojusi gadskārtējo 501 lielākā Latvijas komersanta sarakstu. Tajā sarindoti nefinanšu nozaru uzņēmumi pēc to apgrozījuma 2013. gadā. Vienlaicīgi vērtēti arī uzņēmumu maksātspējas rādītāji un komerciālā rentabilitāte.

Valsts lielākie uzņēmumi pērn pārdeva produkciju 26,7 miljardu eiro vērtībā – par 3% vairāk nekā gadu agrāk. Kopā tie nodrošinājuši vairāk nekā 150 tūkstošus darba vietu. Neskatoties uz to, ka tīrās peļņas rādītājs ir samazinājies par 8,6% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, tomēr arī tie ir visai nozīmīgi 757 miljoni eiro, un nodrošināta 3,4% liela vidējā rentabilitāte. Uzņēmumu rīcībā atrodas aktīvi gandrīz 20 miljardu eiro vērtībā, no kuriem 9,3 miljardus eiro jeb 46% veido īpašnieku pašu kapitāls. Tas ir viens no vissvarīgākajiem nosacījumiem, kas nodrošina komersantu finansiālo stabilitāti.

Pirmo vietu starp nozarēm pārliecinoši ieņem vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi. Šajā sarakstā iekļuvušo 244 vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības firmu kopējais neto apgrozījums ir 13,7 miljardi eiro, kas veido 51% no kopējā apgrozījuma. Līdera SIA “Uralchem Trading” apgrozījums ir 1,12 miljardi eiro. Seko degvielas vairumtirgotājs SIA “Orlen Latvija” (770 milj. eiro) un mazumtirgotāji SIA “Maxima Latvija” (673,5 milj. eiro), SIA “Rimi Latvia” (672,3 milj. eiro).

Otrā lielākā nozare ir apstrādes rūpniecība, ko pārstāv 98 uzņēmumi. To kopējais neto pārdošanas apjoms ir 3,9 miljardi eiro jeb 14,5% no kopējā. Lielākie – AS “Latvijas finieris” (187,4 milj. eiro), SIA “Kronospan Riga” (160 milj. eiro), maksātnespējīgais AS “Liepājas metalurgs” (133,3 milj. eiro).

Trešo lielāko komersantu grupu veido transporta un glabāšanas nozare. Šī darbības veida 50 kompāniju apgrozījums ir 2,6 miljardi eiro jeb 9,8% no saraksta kopējā apjoma. Vadošais uzņēmums ir SIA “LDz Cargo” (361,6 milj. eiro), kam seko AS “Air Baltic Corporation” (278,8 milj. eiro), AS “Latvijas dzelzceļš” (218 milj. eiro).

Tradicionāli lielie uzņēmumi pārstāv būvniecības nozari, tās 42 komersanti nodrošina 5,7% no kopējā lielāko uzņēmumu apgrozījuma. Līderis nozarē ir SIA “RE & RE”, kas 2013. gadā ir spējis dubultot apgrozījumu (97,7 milj. eiro) un nodrošināt tīrās peļņas kāpumu par 71%. Seko uzņēmumi AS “BMGS” (87 milj. eiro) un SIA “Skonto būve” (85 milj. eiro).

Piektā lielākā nozare ir informācijas un komunikācijas pakalpojumi, kuras 12 pārstāvji nodrošina 2,5% no kopējā lielāko uzņēmumu apgrozījuma. Nozares mugurkaulu veido SIA “Lattelecom”, SIA “Latvijas mobilais telefons”, SIA “Tele2”, SIA “Bite Latvija” un SIA “Tieto Latvia”.

Svarīga nozare ir elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, tās 11 pārstāvji nodrošina 9,3% no kopējā lielākā 501 uzņēmuma neto apgrozījuma. Šo nozari pārstāv VAS “Latvenergo”, AS “Latvijas gāze”, AS “Sadales tīkls” un AS “Rīgas siltums”.

Lielāko uzņēmumu maksātspējas rādītāji

“Creditreform Latvija” sadarbībā ar “Creditreform Risk Management” (Vācija) izveidojis uzņēmumu maksātspējas izvērtēšanas “CrefoScore” indeksu. Tas ir praksē ieviests matemātiskais modelis, kas automātiski ļauj novērtēt saistību neizpildes varbūtību tuvāko 12 mēnešu laikā. “CrefoScore” atjauno ik dienu visiem Komercreģistra uzņēmumiem. Balstoties uz starptautisko praksi, indeksu skaitliski aprēķina no 100 līdz 600. Jo zemāks indekss, jo augstāka ir uzņēmuma maksātspēja. Lai rezultāti būtu vienkāršāk interpretējami un ērtāk lietojami, “CrefoScore” sakārtota 10 riska grupās.

418 uzņēmumi jeb 83,4% no topā iekļautajiem ierindojas pirmajā un otrajā riska klasē, kas norāda uz teicamu un ļoti labu maksātspēju. Tas ir par 22 uzņēmumiem vairāk nekā gadu agrāk. 48 uzņēmumi jeb 9,6% spējuši nodrošināt labu maksātspēju, tiem piešķirta trešā riska klase. Sekojošās piecās riska klasēs salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzņēmumu skaits ir samazinājies, tomēr aizvien sestajā riska klasē ir 11 uzņēmumi, kuru maksātspēja ir zem vidējā. Gada laikā ir palielinājies uzņēmumu skaits, kas nokļuvuši desmitajā riska klasē – tiem ir pasludināts maksātnespējas process, apturēta saimnieciskā darbība, aktuāls tiesiskās aizsardzības process vai tie beiguši pastāvēt.

Rentablākie 501 lielākā uzņēmuma sarakstā

Ar pozitīvu komerciālās rentabilitātes koeficientu 2013. gadā darbojās vairāk nekā 88% no sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem. Nosacīti augstāku – desmit procentu un augstāku – rentabilitātes līmeni spēja sasniegt 57 uzņēmumi jeb 11,4% no kopējā daudzuma. Par izcilu sniegumu var uzskatīt to 20 firmu veikumu, kas spējušas pārsniegt pat divdesmit procentu rentabilitātes līmeni. Līderis ir SIA “Viesnīca Latvija”, kuras rentabilitāte 61,4% un nodrošināta gada tīrā neto peļņa 10,9 milj. eiro. Seko stividors SIA “Baltic Container Terminal” ar 44,1% rentabilitāti un 9,88 milj. eiro tīro peļņu. AS “Latvijas dzelzceļš” efektīva saimnieciskā darbība ļāvusi sasniegt visaugstāko neto peļņas apjomu valstī – 79,8 milj. eiro – un ceturto – 36,9% – komerciālās rentabilitātes līmeni.

Pilns “Creditreform Latvija” izveidotais Latvijas 501 lielākā nefinanšu uzņēmuma saraksts pieejams šeit: https://www.crediweb.lv/statistics/top_501/?utm_source=leta&utm_medium=top501&utm_campaign=pr

AUTORS: Māra Meiere,
SIA “Creditreform Latvija”
Informācijas departamenta vadītāja.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *