Sods par karteli – 125 tūkstoši eiro

Konkurences padome konstatējusi divu būvniecības uzņēmumu aizliegtu vienošanos, piedaloties iepirkumos. Pārkāpums atklāts pēc viena pārkāpuma dalībnieka ziņojuma, un šis uzņēmums ir atbrīvots no soda. Otram pārkāpuma dalībniekam – pārkāpuma iniciatorei SIA “RCI Gulbene” – piemērots naudas sods 125 001,32 eiro.

Abi uzņēmumi trīs iepirkumos, kuru kopējā līgumcena bija 684 770 eiro, bija savstarpēji vienojušies nekonkurēt. Divus no iepirkumiem rīkoja zemnieku saimniecības – Gulbenes novada Tirzas pagasta ZS “Lejas Zosēni” un Galgauskas pagasta ZS “Mūrnieki” – un vienu pašvaldības izglītības iestāde Sveķu skola, bet visos gadījumos būvdarbu veikšanai bija piesaistīti ES fondu līdzekļi.

Aizliegtā vienošanās tika īstenota šādi – viens uzņēmums iesniedza pasūtītājam savu vēlamo tāmi, bet otrs iesniedza mākslīgi sadārdzinātu tāmi. Divos no iepirkumiem pasūtījumu saņēma SIA “RCI Gulbene”. Vienā iepirkumā pasūtījumu saņēma otrs uzņēmums, bet reālie darbi 100% apmērā kā apakšuzņēmējam tika nodoti SIA “RCI Gulbene”. Par šādu “izlīdzēšanu” SIA “RCI Gulbene” otram pretendentam izmaksāja atlīdzību 3% no iepirkuma līgumcenas.

“Ja uzņēmumi patiesu konkurenci aizstāj ar konkurences imitāciju, pasūtītājs tiek maldināts par reālo tirgus situāciju, kā arī nesaņem tos ieguvumus, ko sniedz uzņēmumu sāncensība – zemākas cenas, plašāku izvēli, labāku kvalitāti, ātrākus darbu izpildes termiņus, izdevīgākus garantijas nosacījumus vai citus labumus, ko uzņēmumi var piedāvāt, cīnoties par pasūtītāja izvēli,” uzsver Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Viņa cer, ka arī citi uzņēmumi ziņos par iesaistīšanos karteļos. “Šis gadījums varbūt zināmā mērā uzņēmējiem radīs draudus: ja tu esi iesaistījies kartelī, tad kāds cits no taviem sabiedrotajiem var ziņot par tevi. Jo šis ir ļoti smags pārkāpums – tā ir zādzība no publiskiem līdzekļiem.”

Konkurences padomē apmēram divas trešdaļas no procesuālajām pārkāpumu lietām ir par aizliegtu vienošanos publiskajos iepirkumos. “Tas pierāda, ka ir laiks kaut ko radikāli mainīt, nevis tikai
cīnīties ar sekām,” tā S. Ā brama, solot pievērst pastiprinātu uzmanību publiskajos iepirkumos notiekošajam.

Spriežot pēc informācijas Iepirkumu uzraudzības mājaslapā, pārkāpumu izdevies atklāt, pateicoties Valmieras būvfirmas SIA “Ekers” ziņojumam.

Šis ir Latvijā pirmais gadījums, kad pārkāpums atklāts pēc iecietības programmas ziņojuma. Iecietības programma ļauj ikvienam uzņēmumam, kas ir bijis iesaistīts aizliegtās vienošanās darījumā,
pirmajam pēc savas iniciatīvas ziņot Konkurences padomei, iesniegt pierādījumus par pārkāpumu un saņemt pilnīgu atbrīvojumu no soda. Vairākumā Rietumeiropas valstu, kā arī Eiropas Komisijas līmenī lielākā daļa konkurences tiesību pārkāpumu, kas ir slēpti un ļoti grūti atklājami, tiek konstatēti tieši pēc iecietības programmu ziņojumos sniegtās informācijas.

BNS vēsta, ka būvkompānija “RCI Gulbene” plāno pārsūdzēt Konkurences padomes uzlikto 125 tūkstošu eiro sodu par karteļa shēmas realizāciju būvdarbu iepirkumos.

AUTORS: Gundega Skagale


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *