Finanšu ministrija LPS prezentē iespējamās izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā

in ,
Autors: Latvijas Pašvaldību savienība
Pirmavots: www.lps.lv

Šī gada 3.septembrī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Finanšu un ekonomikas komitejas sēde, kurā norisinājās diskusija par nākamā gada budžeta veidošanas procesu un iespējamām izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā.

Komitejas sēdes VIDEO ieraksts pieejams ŠEIT.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Lāsma Ūbele klātesošos informēja par šī gada 22.augustā notikušajām LPS un Finanšu ministrijas (FM) ikgadējām sarunām. Aizvien nav skaidrības par iespējamām izmaiņām nodokļu politikā, tai skaitā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa politikā, to iespējamo fiskālo ietekmi uz pašvaldību budžetu. Tiklīdz būs skaidrība par tām un valdības budžeta prioritātēm papildus noteiktajai valsts drošības jomai, LPS turpinās sarunas ar FM.

Vienlaikus jārunā par stabilu un prognozējamu bāzes finansējumu pašvaldībām, tai skaitā IIN proporciju, lai varētu konstruktīvi vienoties arī par izmaiņām pašvaldību izlīdzināšanas fondā. G.Kaminskis uzsver, ka valsts pieņemtie lēmumi Ministru kabinetā un Saeimā radījuši pašvaldībām ievērojamus obligātos izdevumus, neparedzot  tam finansējumu, līdz ar to pašvaldībām šie līdzekļi bija jārod savos budžetos. Nākamā LPS un FM saruna par budžetu plānota šī gada 26.septembrī.

Komitejas sēdē FM Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare prezentēja FM piedāvātās izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā no 2025.gada. Pēc aktīvas viedokļu apmaiņas LPS uzsvēra, ka, neskatoties uz atsevišķu kritēriju vērā ņemamu pilnveidi, jāturpina padziļināta diskusija un jārod vienots redzējums, īpaši jautājumā par bāzes finansējumu.