Eiropas Konkurences iestāžu tīkls atzinīgi novērtē Eiropas Komisijas pamatnostādņu projektu par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas praksi

in
Autors: Konkurences padome
Pirmavots: www.kp.gov.lv

Eiropas Konkurences iestāžu tīkls (European Competition Network – ECN) atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvu par pamatnostādņu par Līguma par Eiropas Savienības (ES) darbību (LESD) 102. panta piemērošanu dominējošu uzņēmumu ļaunprātīgai rīcībai.

ECN kopīgajā ziņojumā norāda, ka ir aktīvi palīdzējusi EK izstrādāt pamatnostādņu projektu un izceļ, ka pamatnostādnes ir svarīgs solis virzībā uz praktiski īstenojamu pieeju LESD 102. pantam.

LESD 102. pants aizliedz dominējošiem uzņēmumiem iesaistīties ļaunprātīgā rīcībā, tostarp rīcībā, kas izslēdz konkurentus no tirgus. Šādas izslēdzošas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas piemēri ir plēsonīga cenu noteikšana, ekskluzīvā tirdzniecība un piegādes atteikumi.

LESD 102. panta īstenošana ir būtiska, lai nodrošinātu konkurences efektīvu darbību, lai visiem uzņēmumiem būtu taisnīgas iespējas konkurēt un lai patērētāji varētu gūt labumu no konkurētspējīgiem tirgiem.

Konkurences padome atgādina par EK aicinājumu izteikt viedokli par vadlīniju projektu par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotām izslēdzošām praksēm.