Pašvaldības kopīgi var efektīvāk plānot Rīgas metropoles areāla izglītības ekosistēmu

in ,
Autors: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) notika otrā Rīgas metropoles attīstības darba grupas sanāksme, kuru vadīja ministre Inga Bērziņa. Klātesošie pārrunāja Rīgas metropoles areāla izglītības sistēmas pilnveidi un investīciju iespējas.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa: “Kvalitatīvas izglītības pieejamība un efektīva izglītības sistēmas pārvaldība nodrošina ne vien iedzīvotāju izaugsmes iespējas, bet arī kopējo reģionālo attīstību. Rīgas metropolei ir iespēja veicināt savu konkurētspēju kā Baltijas, tā visas Eiropas līmenī, attīstot savu iedzīvotāju konkurētspēju. Līdz ar to pašvaldībām savstarpējā sadarbībā ir jāsaprot kopīgie izaicinājumi un iespējamie risinājumi.”

VARAM ieskatā Rīgas metropoles areāla kontekstā būtu risināmi tādi jautājumi kā pirmsskolas izglītības iestāžu un skolu tīkla plānošana, t.sk. pietiekamas uzņemšanas kapacitātes nodrošināšanai atbilstoši demogrāfijas prognozēm. Skolēnu pārvadājumu plānošana sasaistē ar sabiedrisko transportu, kā arī mācību priekšmetu olimpiāžu, speciālās izglītības un interešu izglītības pasākumu organizēšana un koordinācija un cita veida metodiskais atbalsts.

VARAM atzīmēja, ka pašvaldībām ar 2025.gadu ir plānota ikgadējā mērķdotācijas investīciju programma ar kopējo finansējumu 75 milj. eiro. Tās mērķis ir sniegt atbalstu pašvaldībām valstiski nozīmīgu reformu īstenošanai, t.sk. 2025.-2026. gadā izglītības tīkla sakārtošanai, un turpmākajos gados arī citām būtiskām prioritātēm.

Pēc VARAM aicinājuma Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) klātesošiem sniedza ziņojumu par uzstādījumiem izglītības ekosistēmas plānošanai un darbībai Rīgas metropoles areālā. Klātesošos iepazīstināja arī ar Rīgas valstspilsētas un Salaspils novada pašvaldības pieredzi izglītības jomā Rīgas metropoles areāla kontekstā, ņemot vērā pašvaldību pieredzi skolu tīkla optimizācijā un saskari ar skolēnu migrāciju. Tāpat klātesošie dalījās idejās efektīvākai datu apmaiņai, kas palīdzētu veicināt datos balstītu politikas veidošanu.

Kopumā tika secināts, ka starppašvaldību sadarbība izglītības jomā ir laba esošajā normatīvajā ietvarā. Vienlaikus ir apsverama Rīgas plānošanas reģiona iesaiste ciešākai starppašvaldību sadarbības koordinācijai un Rīgas valstspilsētas pašvaldības funkciju paplašināšanas iespējas.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Saeimas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Rīgas plānošanas reģiona, Rīgas valstspilsētas un Jūrmalas valstspilsētas, Salaspils novada, Olaines novada, Mārupes novada, Saulkrastu novada,  Ropažu novada, Siguldas novada un Ķekavas novada pašvaldības, kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras.

Rīgas metropoles attīstības darba grupa izveidota, lai nodrošinātu koordinētu sadarbību starp Rīgas metropoles areālā ietilpstošajām pašvaldībām un valsti. Tās galvenais uzdevums ir izveidot Rīgas metropoles attīstības un pārvaldības modeli, kas paaugstinātu areāla konkurētspēju Ziemeļeiropā. Pirmā Rīgas metropoles attīstības darba grupas sanāksme norisinājās šī gada 18. janvārī. Tās dalībnieki pārrunāja ilgtspējīgas mobilitātes jautājumus.

Nākamajā Rīgas metropoles attīstības darba grupas sanāksmē plānots pārrunāt konkurētspējas veicināšanas iespējas.