Šaubīgie iepirkumi šoruden

IeM bez konkursa vēlas iepirkt rācijas par 11 miljoniem!

Iekšlietu ministrija (IeM) slepenībā gatavojas par 11 miljoniem latu iegādāties rācijas, taču negrasās sludināt konkursu – tā vietā plānots uzrunāt tikai vienu firmu.

Plānots, ka nākamgad visām drošības iestādēm, policijai, armijai un neatliekamajai medicīniskai palīdzībai būs jauni un moderni sakari, arī rācijas, tāpēc IeM steidzamības kārtā nolēmusi veikt radiosakaru modernizāciju. Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas 11 miljonu latu apjomā, kas būtu viens no lielākajiem pēdējo gadu ministrijas pirkumiem.

IeM nolēmusi nevis sludināt konkursu un publiski izvērtēt piedāvājumus, bet, uzliekot iepirkumam ierobežotas pieejamības statusu, ir sāktas sarunas ar ASV kompāniju Motorola. Konkurenti uzskata, ka IeM vadībā kāds lobē Motorolas intereses, jo kas gan ministrijai varētu būt slēpjams, iepērkot jaunas rācijas?!

Staicelē laipa par 10 000 latiem!

Alojas novada domes deputāts Jānis Bakmanis Staiceles upes krastā uzbūvējis 10 000 latu vērtu, uz pontoniem nostiprinātu laipu, kuras izmaksas reāli varētu būt pārsimts latu. Bet deputāts par šo laipu no Eiropas Savienības fondiem grib saņemt 9000 latu lielu atmaksu. Alojas novada būvvalde neredz pamatu satraukumam, jo, kārtojot visu atbilstoši likumam, objekta izmaksas varot sasniegt tik lielu summu. Savukārt biedrība par atklātību Delna uzskata, ka Alojas novada domes deputāta Bakmaņa rīcībā nepārprotami saskatāmas krāpšanas pazīmes.

Rīgas dome pirks jaunus datorus

Kā liecina Rīgas domes informācijas tehnoloģiju centra izsludinātais iepirkumu konkurss, plānots iegādāties datortehniku pašvaldības vajadzībām par 7,2 miljoniem latu.
Par konkursa uzvarētāja galveno kritēriju noteikts saimnieciskais izdevīgums, un konkurss būs slēgts. Komersanti varēja iesniegt savus piedāvājumus līdz 21. oktobrim, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā. Rīgas dome plāno iegādāties arī piezīmjdatorus viena miljona latu vērtībā, kā arī planšetdatorus par 1,4 miljoniem latu.
Dažiem iepirkumu ekspertiem šķiet, ka šos datorus vajadzēja pirkt EIS, jo tad cena būtu zemāka un korupcijas risks – zemāks.

IUB vadītājas Daces Gailes komentārs: – Kad Rīgas pilsētas pašvaldība datorus pirka EIS, tad atkal daudzi iebilda, kāpēc nerīkoja konkursu, jo tad cena būtu izdevīgāka. Visiem nekad neizdarīsi pa prātam! No 1. janvāra pašvaldībām ir jāizmanto EIS vai jāveido sava centralizēta iepirkumu institūcija, kurai jāiepērk datori visām savas pašvaldības iestādēm. Tas sarežģītu datoru iegādi. Varbūt tāpēc aši tiek organizēts šis iepirkums? Taču šobrīd pašvaldībām nav obligāti jāizmanto EIS, tāpēc šajā iepirkumā nesaskatu neko nelikumīgu. Kad aprīkojām savu jauno IUB Administratīvo sodu departamentu, arī mēs EIS sistēmā nepirkām daudz tehnikas, jo tur nebija vajadzīgā piedāvājuma.

Astoņus cilvēkus apmācīs par vairāk nekā 1000 latiem stundā

Valsts gatavojas pirkt apmācību pakalpojumu, kura vidējā cena par astoņu cilvēku grupas izglītošanu ir vairāk nekā tūkstoš latu stundā, ziņoja Latvijas televīzijas raidījums De facto. Stundas likme ir reizes trīs, četras dārgāka par standarta apmācību tirgus cenu.

VRAA nolēmusi, ka valsts un pašvaldību darbinieki ir jāapmāca lietot vienoto e-pakalpojumu platformu Latvija.lv. Lai to izdarītu, valsts gatavojas pirkt apmācību iespēju kopumā par 900 400 latiem. Šo vienošanos par pakalpojumu sniegšanu varēs izmantot četru gadu garumā, apmācot līdz 1000 valsts un pašvaldību darbinieku. Līguma noslēgšanas gadījumā valsts neuzņemas saistības, ka tā patiešām apmācīs cilvēkus maksimāli pieejamajā apjomā. Apmācību tiesības ieguvusi kompānija ABC software, kura strādājusi arī pie Latvija.lv radīšanas. Atklāts konkurss par apmācību organizēšanu netika rīkots, un izvērtēja tikai viena pretendenta piedāvājumu. Tas tad arī uzvarēja – ar zemāko (un vienīgo!) cenu…

Sagatavoja Zane Snirke


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *