Tiesai nodod lietu pret “Rīgas kartes” bijušajiem valdes locekļiem

in
Autors: LETA

LETA

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu pret pašvaldības uzņēmuma “Rīgas satiksme” meitasfirmas “Rīgas karte” bijušajiem valdes locekļiem Pāvelu Tulovski un Aleksandru Brandavu, kā arī sabiedrisko attiecību aģentūras “Baltijas komunikāciju centrs” valdes priekšsēdētāju Gintu Federu.

Fiziska persona apsūdzēta par krāpšanu un naudas līdzekļu legalizēšanu, bet divi Rīgas pašvaldības meitasuzņēmuma valdes locekļi – par valsts amatpersonas bezdarbību un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, informēja prokuratūrā.

Saskaņā ar apsūdzībām starp Rīgas pašvaldības meitasuzņēmumu un juridisko personu tika noslēgti vairāki līgumi par sabiedrisko attiecību pakalpojumu sniegšanu.

Juridiskās personas pārstāvis iesniedza Rīgas pašvaldības meitasuzņēmumam līgumu izpildi pamatojošus dokumentus, apzinoties, ka sabiedrisko attiecību pakalpojumi netika faktiski veikti, kā arī faktiski veiktie sabiedrisko attiecību pakalpojumi netika veikti šī uzņēmuma interesēs.

Par uzņēmuma līgumu izpildes uzraudzību un kontroli atbildīgais Rīgas pašvaldības meitasuzņēmuma valdes loceklis, neveicot savus pienākumus, apstiprināja juridiskās personas pārstāvja iesniegtos rēķinus, kā rezultātā no Rīgas pašvaldības meitas uzņēmuma juridiskās personas labā tika izkrāpti naudas līdzekļi 43 076 eiro apmērā. Savukārt citam Rīgas pašvaldības meitasuzņēmuma valdes loceklim apsūdzība celta par rēķina parakstīšanu, pārkāpjot savu pilnvarojumu.

Apsūdzētā fiziskā persona juridiskās personas kontā iegūtos naudas līdzekļus izmantoja privātmājas būvniecībai, tādējādi legalizējot naudas līdzekļus 25 000 eiro apmērā.

Lieta arī nodota par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai par tās labā fiziskās personas izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Krimināllieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.

Jau ziņots, ka lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Izmeklētais noziegums noticis laika posmā no 2018.gada 27.jūlija līdz 2019.gada 30.janvārim. KNAB kriminālprocesu sāka 2021.gada 20.septembrī.

Feders iepriekš teica, ka lieta ir nepamatota un savu nevainību viņš pierādīšot. 

“Firmas.lv” informācija liecina, ka Feders ir vienīgais īpašnieks un amatpersona uzņēmumos “Baltijas komunikāciju centrs”, “GF Communications” un “Alfa Investments”, kā arī viņam pieder 20% uzņēmuma “BB WakePark” daļu.

Savukārt bijušās Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas uzstādītājas un apkalpotājas SIA “Rīgas karte” īpašnieki ir pašvaldības uzņēmums “Rīgas satiksme” un Francijā reģistrētais uzņēmums “Conduent Business Solutions S.A.S.”.

Tulovskis uzņēmuma valdē strādāja laikā no 2013. gada līdz 2020.gada martam. Līdz 2019.gadam “Rīgas kartes” valdes loceklis bija arī toreizējais partijas “Gods kalpot Rīgai” biedrs Aleksandrs Brandavs.

Pērn uzņēmums apgrozīja 2 287 460 eiro un 54 912 eiro zaudējumiem.