Izstrādāti metodiskie materiāli zaudējumu aprēķināšanai un zaudējumu par konkurences tiesību pārkāpumu piedziņai

Konkurences padome (KP) sagatavojusi metodisko materiālu zaudējumu aprēķināšanai un zaudējumu par konkurences tiesību pārkāpumu piedziņai pēc Ministru kabineta rīkojuma Nr. 49 “Par Rīcības plānu publisko iepirkumu sistēmas uzlabošanai”. Metodiskā materiāla mērķis ir veicināt prasību par zaudējumu atlīdzināšanu no valsts iestāžu un to kapitālsabiedrību puses konkurences tiesību pārkāpumu gadījumos.

Eiropas Savienības tiesa vairākkārt savos spriedumos atzinusi, ka cietušo personu prasības par zaudējumu atlīdzību pozitīvi ietekmē un veicina konkurences tiesību ievērošanu. Līdz ar to zaudējumu atlīdzības prasības ir viens no instrumentiem, kā veicināt konkurences tiesību ievērošanu kopumā, kā arī vairot godīgu konkurenci starp tirgus dalībniekiem un celt patērētāju labklājību. Neskatoties uz to, zaudējumu atlīdzības prasības no cietušajiem pret konkurences tiesību pārkāpējiem visbiežāk neseko.

Metodiskajā materiālā ir divas sadaļas – zaudējumu piedziņa un zaudējumu aprēķināšana. Zaudējumu piedziņas sadaļas mērķis ir palīdzēt veidot vispārīgu izpratni par zaudējumu atlīdzināšanas par konkurences tiesību pārkāpumiem regulējošo normu saturu un to savstarpējo mijiedarbību. Savukārt zaudējumu aprēķināšanas sadaļas mērķis ir ieskicēt praksē biežāk apsvērto zaudējumu aprēķināšanas metožu būtību un apkopot resursus, kuros iespējams iegūt detalizētāku informāciju. Zaudējumu aprēķināšanas sadaļa ir veidota kā ceļvedis informācijas par zaudējumu aprēķināšanas metodēm ieguvei un vispārīgai izpratnei.

KP atgādina, ka metodiskajā materiālā nav sniegts tiesību normu vai minēto metožu oficiāls skaidrojums, kā arī KP nesniedz konsultācijas par civilprasību celšanu vai iztiesāšanu lietās par zaudējumu atlīdzināšanu par konkurences tiesību pārkāpumu. Ja cietušai personai ir nepieciešama kvalificēta palīdzība konkrēto prasību gadījumā, tā meklējama pie juridiskās palīdzības sniedzēja ar kompetenci zaudējumu piedziņas lietās.