Iepirkumu par valsts tēla pētījuma izstrādi plāno izsludināt šogad

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) iepirkumu par valsts tēla pētījuma izstrādi plāno izsludināt šogad, aģentūrai LETA pastāstīja LIAA Komunikācijas un informācijas departamenta pārstāvis Jānis Kovaļevskis.

Viņš sacīja, ka pašreiz LIAA turpina darbu pie stratēģijas jeb rīcības plāna izstrādes attiecībā uz valsts tēla ieviešanas turpmākajiem soļiem. Paralēli notiek darbs pie jaunas tehniskās specifikācijas izstrādes starptautiskam pētījumam par Latvijas tēlu dažādās pasaules valstīs. Šo iepirkumu plānots izsludināt šogad.

“Līdz šim jau ir definēts, ka Latvijas valsts tēls tiks veidots pēc misiju pieejas principa. Tas nozīmē, ka starptautiskajā komunikācijā vairāk runāsim par to, kas mēs esam un ko mēs darām. Latvijai ir nepieciešami jauni izaicinājumi, lai veidotu tehnoloģiski attīstītas valsts tēlu, tādēļ kā pirmā misija izvēlēta misija “Jūra 2030” , sacīja Kovaļevskis.

Tāpat viņš pastāstīja, ka nākamā gada janvārī iecerēts uzsākt plašāku komunikāciju ar sabiedrību par to, kā ikviens no mums var sekmēt misijas mērķu sasniegšanai. Tiks atklāta arī “Sarunu telpa” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur dažādos formātos tiks meklētas atbildes uz Latvijas attīstībai būtiskiem jautājumiem.

Vienlaikus plānoti arī vairāki projekti ar Latvijas uzņēmēju iesaisti, kuri praksē iedzīvinās misiju “Jūra 2030”. Darbs ir aizsākts pie projektiem saistībā ar 5G tehnoloģiju plašāku pielietojumu.

Kovaļevskis skaidroja, ka ar misiju “Jūra 2030” Latvija starptautiski iestāsies par tīra ūdens pieejamību katram pasaules iedzīvotājam. “Šāda pieeja palīdzēs radīt priekšnoteikumus un risinājumus, lai nodrošinātu iespēju attīrīt Baltijas jūru, kas ir viena no visvairāk piesārņotajām un apdraudētajām jūrām pasaulē,” sacīja LIAA pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, pie misijas izstrādes tiek veidota sadarbība ar globāla līmeņa spēlētājiem, tostarp Eiropas Komisiju, ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas un vairākiem starptautiski nozīmīgiem uzņēmumiem, kuri ir gatavi iesaistīties, piedāvājot finansējumu dažādu tehnoloģiju attīstībai, kuras sekmētu tīra ūdens pieejamību.

“Mūsu mērķis ir apvienot interesi un talantus Latvijas teritorijā, nodrošinot īpašus apstākļus jaunu ideju un produktu attīstībai,” teica Kovaļevskis.
Jau vēstīts, ka Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) septembrī apturēja LIAA vairāk nekā pusmiljonu eiro vērto iepirkumu par Latvijas valsts tēla pētījuma, stratēģijas un rīcības plāna izstrādi.

Konkursā pieteicās trīs pretendenti – kompānija “Hill + Knowlton Limited”, piedāvājot darbus veikt par 525 000 eiro, Spānijas kompānija “Bloom Consulting” par līgumcenu 530 000 eiro, kā arī SIA “McCann Rīga” ar piedāvāto līgumcenu 535 000 eiro.

Vienlaikus saņemtas arī trīs sūdzības par konkursa nolikumu. Iepirkuma uzraugi secinājuši, ka daļa apstrīdēto konkursa nolikuma prasību patiešām ir neatbilstošas, tādēļ 14.septembrī pieņemts lēmums par iepirkuma atcelšanu.

LIAA apņēmusies valsts tēla attīstības stratēģiju līdz gada beigām izstrādāt pati, savukārt par valsts tēla pētījumu un rīcības plānu būs jāsludina jauns iepirkums.

Ziņots arī, ka jūnija beigās LIAA izsludinātā iepirkuma prognozētā līgumcena bija 540 000 eiro.