EM noslēgusi 312 000 eiro vērtu līgumu par energoefektīvas daudzdzīvokļu ēkas tipveida būvprojekta izstrādi

Ekonomikas ministrija (EM) noslēgusi 312 000 eiro vērtu līgumu par energoefektīvas daudzdzīvokļu ēkas tipveida būvprojekta izstrādi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.
Ministrijas iepriekš izsludinātajā iepirkumā par uzvarētāju atzīta personu apvienība, kurā ietilpst uzņēmumi SIA “Cubed”, SIA “K Formna”, SIA “MEP solutions” un SIA “Core projekts”.
Konkursa uzvarētāji par 154 820 eiro izstrādās daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām tipveida būvprojektu, bet par 157 104 eiro tiks izstrādāts daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ar koka nesošajām konstrukcijām tipveida būvprojekts.
EM minēto iepirkumu izsludināja ar mērķi rast risinājumu būvniecības izmaksu samazināšanai, kuru viens no risinājumiem paredz izstrādāt tipveida būvprojektu.
Pēc EM aplēsēm, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas projekta izstrādei nepieciešamais finansējums veido 8% no kopējām vienas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas būvniecības izmaksām. Viena kvadrātmetra izbūve maksā aptuveni 1300 eiro. Tādējādi EM secinājusi, lai uzceltu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku ar 60 dzīvokļiem vairāk nekā 3000 kvadrātmetru platībā, ir nepieciešams aptuveni 3,9 miljoni eiro.
“Vienlaikus šīs izmaksas ir iespējams būtiski samazināt, ja katrai ēkai netiek izstrādāts projekts, bet ir iespējams izvēlēties jau sagatavotu tipveida projektu, kas būtu ar paaugstinātas energoefektivitātes risinājumiem, izmantojot Latvijā ražotus vai iegūstamus būvizstrādājumus un būvkonstrukcijas,” atzina EM.
Ministrijā uzsvēra, ka tipveida būvprojektu izstrāde ir nozīmīga būvniecības nozarei, veicinot jaunu, energoefektīvu mājokļu būvniecību. Tāpat tā ir nozīmīga kokrūpniecības nozarei, veicinot pieprasījumu un koksnes būvizstrādājumu izmantošanu ēku būvniecībā.
EM ieskatā, tipveida būvprojektu izstrāde ir nozīmīga nekustamā īpašuma tirgus attīstībai un sabiedrības interešu nodrošināšanai, tādējādi sekmējot Covid-19 radītās negatīvās ietekmes uz tautsaimniecību novēršanu un sniedzot ieguldījumu tautsaimniecības stimulēšanā, kā arī atstās pozitīvu ietekmi uz Latvijas enerģētikas un klimta mērķu sasniegšanu.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *