Tie, kuru bizness ir puķu stādu audzēšana, pie naudas tiek dažādi: ved savu preci un stāv pie tirgus galdiem, noslēdz neliela apjoma līgumus ar iestādēm vai uzņēmumiem, ir priecīgi, ja kāds klients pats pēc vajadzīgā atbrauc uz siltumnīcu. Taču ir arī tā sauktā drošā nauda vai garantētie ieņēmumi, ja uzņēmējs uzvarējis izsludinātajā iepirkumu konkursā.

Veiksminiece Limbažos
Ar šādu veiksminieci – SIA AivaX īpašnieci Sanitu Kuku tikos Limbažos. Garantija, ka par puķu stādiem saņems naudu, viņai tikusi dota jau pērnā gada rudenī: „Esmu vairākas reizes startējusi Limbažu pilsētas pārvaldes iepirkumā, taču paveicās tikai šoreiz. Uz šīs vasaras nodrošinājumu ar stādiem visos pilsētas apstādījumos pavisam bija pieteikušies trīs pretendenti: z/s Kliģēni, z/s Stuči un mēs. Pirms konkursa, protams, nezinājām, vai paveiksies, taču uzvarējām, jo mums bija viszemākā cena. Gada beigās jau noslēdzām līgumu ar Limbažu novada pašvaldību un sākām plānot sēklu iegādes apjomus.”

Solvitai jau ir diezgan liela pieredze puķu, arī tomātu un citu dārzeņu stādu audzēšanā, jo tas ir viņas sirdsdarbs un no tēva – dārznieka –pārmantota ģimenes tradīcija. Tādas pamatīgas, taču remontējamas siltumnīcas gan Zemesgrāmatā ierakstītas tikai pirms diviem gadiem, kad sakārtotas īpašumtiesības uz Limbažu pievārtē kādreizējam kolhozam piederējušām zemstikla būvēm. Tagad liela daļa no tām pussabrukušas. AivaX iekārtojusies vienā daļēji atjaunotā un vienā pilnībā rekonstruētā augu mājā, pārvilktā ar speciālu, gaisa spraugas saturošu plēvi. Kopumā stādu audzējamā platība tajās ir ap hektāru.

Patlaban siltumnīcas jau kļuvušas tukšākas, jo stādiņu tūkstoši ir izstādīti dobēs un pošas ziedēšanai. Sanita visu iesējusi, izpiķējusi un izaudzējusi atbilstoši iepirkuma nolikumam: „Tajā bija norādīti ne vien apstādījumiem paredzēto puķu nosaukumi, bet arī daudzums pēc krāsām. Līdz ar to es nedrīkstēju, piemēram, aizstāt vienas puķes ar citām. Protams, nelielas atkāpes no nolikuma drīkstēja būt, taču tikai ar līdzīgu sugu stādiem. Visvairāk Limbažos šovasar ziedēs alisītes, samtenes, leduspuķītes, pelargonijas un petūnijas. Kā akcents starp ziedošajām būs iresīnes ar krāšņām, sarkanīgām lapām.”

No AivaX siltumnīcām stādus pērk vairākas pilsētas iestādes arī bez iepirkuma procedūras, ja summa ir tādās robežās, kad iepirkums nav jārīko. Tāpat uz līguma pamata savas puķu dobes ierīko privātuzņēmumu īpašnieki.
Uz jautājumu, vai uzvara iepirkumā ir ekonomiski izdevīga, Sanita atbild: „Ekonomiski izdevīga tādā ziņā, ka man ir garantija – varu droši ieguldīt naudu, zinot, ka tā noteikti atgriezīsies makā. Ja ir tikai tirgus galds, man šīs garantijas nav. Konkurence ir milzīga! Šajā pavasarī Krimuldā uz gadatirgu sabrauca 400 puķu audzētāji. Diemžēl daudzi veda mājās apvītušu, neizpirktu preci. Es tā nevēlos. Vai man iepirkuma konkursos laimēsies arī citugad, nezinu. Mēģināšu gan, jo protu izaudzēt ļoti kvalitatīvus stādus. Par uzvaru Limbažos ir sevišķs prieks – iešu pa ielu un skatīšos, rau, kur manas puķes skaisti zied!”

Pirms iesniegt savu piedāvājumu iepirkuma konkursā, dārzniece sīki kalkulējusi, kādās pozīcijās savu audzēto palaist lētāk, par ko prasīt vairāk. Piemēram, piedāvājumā viņa nav norādījusi cenu par podiņu, jo, turpat Limbažos dzīvojot, podiņus var saņemt atpakaļ. Savukārt, tirgū pārdodot, podiņa cena jāierēķina.
Ja rudenī ieņēmumi būšot, kā cerēts, Sanita domā atjaunot vēl kādu siltumnīcu. Tāpat viņa gaida arī nākamo plānošanas periodu, jo amatpersonas solījušas, ka būs Eiropas finansiālais atbalsts programmās mazās uzņēmējdarbības veicināšanai un attīstīšanai.

Tik lēti nevar izaudzēt
Turpat netālu no Limbažiem, Alojā, arī ir dārzniecība, kurā puķu stādus audzē Ira Rudzīte, bet viņas vīrs nodarbojas ar tomātu un gurķu ražošanu.

Ira par iepirkumiem ir lietas kursā, izpēta arī prasības, taču nestartē: „Mēs nevaram tik lēti izaudzēt, lai piedāvātu stādus zem pašizmaksas. Tādēļ, manuprāt, iepirkumi ir dārgs prieks, jo uzvar taču lētākais piedāvājums. Nu, neticu, ka viņi par tik zemu cenu arī izaudzē, jo, sarēķinot kopā sēklas, augsni, apkuri, ūdeni, podiņus, elektrību un vēl dažādus citus izdevumus, lēti pārdodot, uzņēmums drīz var nonākt bankrota priekšā. Varbūt tas iespējams uz milzīgiem apjomiem. Mums tādu nav.”

No Alojas dārzniecības gan stādi, gan arī jau ziedošu puķu kupenas nokļūst apkārtējos tirgos, dārzniecības veikaliņā turpat Alojā un pilsētas apzaļumošanai – vai nu kā dāvana, vai uz līguma pamata.

Pusmiljona vērtībā
Ļoti nopietnā iepirkumā par apstādījumu kopšanu Cēsu pilsētā ir uzvarējusi z/s Kliģēni, kurai pieder viena no lielākajām siltumnīcu saimniecībām Vidzemē. Līgums ar novada domi noslēgts uz trim gadiem par vairāk nekā pusmiljonu latu.

Atbildīgā par iepirkumu, Cēsu novada pašvaldības ainavu arhitekte Dace Laiva pastāstīja, ka iepirkums ir pietiekami liels, taču lielas ir arī prasības: „Kliģēni izaudzēs ne tikai puķes, bet veiks pilnīgi visus darbus, kas saistīti ar apzaļumošanu un kopšanu. To visu sīki esam norādījuši arī iepirkuma nolikumā. Piemēram, celiņu, laukumu un kāpņu kopšana visos gadalaikos, dzīvžogu un krūmu kopšana un veidošana, rūpēšanās par rožu, ziemciešu un vasaras puķu stādījumiem, pieminekļu, piemiņas vietu un kapu apkopšana, dīķos dzīvojošo gulbju uzraudzība un daudzi citi darbi, lai nodrošinātu pilsētas administratīvās teritorijas uzturēšanu un labiekārtošanu. Lai gan zinām, ka Kliģēnos strādā profesionāļi un labi sava aroda meistari, nolikumā mums jāieraksta arī tādas prasības, lai puķes ziedētu visu sezonu, lai dobes būtu apstādītas ar tādiem augiem, kas pacieš laika apstākļu kaprīzes un saglabā dekoratīvo izskatu. Šā iemesla dēļ necenšamies aizrauties ar eksperimentiem, bet atzīstam jau tradicionālas, izturīgas un zināmas puķes.”

Nolikumā Dace iekļāvusi arī tehnisko specifikāciju, kā atbilstošās vietās jāsagrupē stādījumi. Piemēram, Līvu laukumā centrā ir kannas, bet apkārt tām – saulgriežu un samteņu joslas.

Tā kā Cēsis ir ne vien balto, bet arī melno gulbju pilsēta, šajā sakarā nolikumā pretendentam ietvertas īpašas prasības: pirms līguma noslēgšanas jāuzrāda pasūtītāja pārstāvim telpu nomas līgums, kas apliecina īpašumā esošas piemērotas telpas gulbju izmitināšanai ziemā.

Viens no skaistākajiem šajā iepirkuma līgumā ietvertajiem punktiem ir jau Kliģēnu pierādītās spējas gaisa dārzu un puķu piramīdu ierīkošanā. Šis krāšņums, tāpat kā uz Gaujas tilta margām saliktās kastes ar ziedošām puķēm, kļuvušas par Cēsu vizītkarti. Šogad puķes priecēs arī ielu krustojumos un pie pilsētas robežzīmes.

Teksts: Ilze Galkina


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *