VNĪ aicina elektroenerģijas tirgotājus pieteikties iekļaušanai dinamiskajā iepirkumu sistēmā

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) izsludinājusi iepirkumu tirgotāju iekļaušanai dinamiskajā iepirkumu sistēmā (DIS) centralizētai elektroenerģijas iegādei valsts sektora iestādēm, aģentūru LETA informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.
Tirgotāji aicināti pieteikties dalībai iepirkumā līdz 8.oktobrim.
VNĪ norādīja, ka izveidotā sistēma ļaus iestādēm ātrāk, ērtāk un ar mazāku administratīvo slogu iegādāties elektroenerģiju.
“Izveidotā sistēma ļaus gudrāk pārvaldīt valsts līdzekļus un resursus. Tajā tiks atlasīti droši tirgotāji un izveidoti standartizēti līgumi, tādā veidā vairāk nekā 100 iestādēm atvieglojot administratīvo slogu un samazinot izdevumus. Mazināsies darba apmērs iepirkuma dokumentācijas izstrādē un procedūru veikšanā, kā arī sistēma radīs iespēju iegūt izdevīgāko elektroenerģijas cenu konkrētajā laika nogrieznī, ņemot vērā pakalpojumu sniedzēju savstarpējo konkurenci un ieinteresētību iegūt maksimāli lielāku pasūtījumu,” norādīja Griškevičs.
Piegādātājiem būs iespēja pieteikties un tikt iekļautam sistēmā visā tās darbības laikā – līdz 2023.gada 31.decembrim, ja tas atbildīs noteiktajām kandidātu atlases prasībām.
Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam VNĪ kā centralizētai iepirkuma institūcijai sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru uzticēts nodrošināt DIS darbību elektronisko iepirkumu sistēmas ietvaros centralizētai elektroenerģijas iegādei.
Šobrīd valsts pārvaldes iestādes un valsts kapitālsabiedrības, kurām elektroenerģiju nenodrošina nekustamā īpašuma iznomātājs vai pārvaldītājs, iepirkuma procedūru veic pašas – izstrādā iepirkuma dokumentāciju, organizē iepirkuma procedūru, kas ir darbietilpīgs un laikietilpīgs process. Lai iegūtu maksimāli izdevīgus elektroenerģijas cenas piedāvājumus, ministrijas, valsts pārvaldes iestādes un valsts kapitālsabiedrības tika aicinātas izvērtēt katras iestādes un kapitālsabiedrības darbības specifiku, iespēju robežās veicot elektroenerģijas iegādi dinamiskajā iepirkumu sistēmā centralizēti resora ietvaros, izņemot gadījumus, kad tas nav lietderīgi, kā arī, ja tām elektroenerģiju nodrošina nekustamā īpašuma iznomātājs vai pārvaldītājs.
Lai nenoslogotu valsts pārvaldes iestādes ar informācijas pieprasīšanu un apkopošanu par to patērēto elektroenerģiju, tika ievākta informācija no AS “Sadales tīkls” par katras valsts pārvaldes iestādes un valsts kapitālsabiedrības, kuras tiks iekļautas DIS, patērēto elektroenerģijas apmēru katrā konkrētā nekustamajā īpašumā un laika zonā 2019.gadā.
Izvērtējot ministriju sniegto informāciju un ņemot vērā elektroenerģijas cenu svārstības un elektroenerģijas tirgus attīstības tendences, tika secināts, ka elektroenerģijas iepirkšanai atbilstošākā būtu DIS izveide. Atbilstoši Publisko iepirkumu likumam bieži lietojamiem un tirgū plaši pieejamiem būvdarbiem, pakalpojumiem un piegādēm tiek izmantots pilnībā elektronizēts process.
Centralizētā elektroenerģijas iegādes sistēma darbosies no 2021.gada 1.janvāra līdz 2023.gada 31.decembrim. Ņemot vērā elektroenerģijas patēriņu, iepirkums tiek dalīts divās kategorijās – maza apmēra patērētājiem un liela apmēra patērētājiem. Tāpat iestādēm tiks nodrošināta iespēja izvēlēties, vai elektroenerģiju iegādāties par fiksētu cenu vai par biržas tarifu.
VNĪ dibināts 1996.gadā, un tā vienīgais akcionārs ir inanšu ministrija.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *