Konkurences padome konstatē – Talsu novada pašvaldība nepamatoti ierobežo konkurenci

2020.gada 3.februārī vērsos Konkurences padomē, turpmāk – KP, ar iesniegumu par iepirkumu “Autotransporta tehniskās apkopes un remonta pakalpojumi Talsu novada pašvaldības vajadzībām” Nr. TNP 2019/111 un iespējamiem konkurences ierobežojumiem.

Esmu saņēmis padomes atbildi, kurā secināts, ka nolikumā prasības nav objektīvi pamatotas un ierobežo iespēju konkurences rezultātā pasūtītājam iegūt izdevīgāko piedāvājumu.

KP norāda, ka Talsu novada pašvaldība ir nepamatoti ierobežojusi konkurenci un aicina iepirkumu rīkošanā nepieļaut šādas un līdzīgas kļūdas, kas ierobežo konkurenci iepirkumos, un iepirkumus organizēt atbilstoši labas pārvaldības principiem, t.sk. caurspīdīgi, uzņēmējiem draudzīgi un prognozējami, kas attiecīgi nodrošinātu maksimāli lielu pretendentu skaitu.

Nepamatotas konkurences dēļ uzvarējušais SIA “LM Auto” īpašnieks un pārstāvis Māris Rozenbergs ir saistīts ar konkrētu politisko partiju – “Vienotība”. 2017.gada 3.jūnija Talsu novada pašvaldības vēlēšanas Māris Rozenbergs startēja no partijas “Vienotības” saraksta. Minētajā sarakstā kopā ar Māri Rozenbergu startēja arī pašvaldības Iepirkumu komisijas loceklis Jānis Grahoļskis, kurš pieņēma lēmumu par SIA “LM Auto” atzīšanu par uzvarētāju, un domes deputāts Edmunds Demiters, kas jau iepriekš lobējis minēto uzņēmumu. No “Vienotības” saraksta M.Rozenbergs startēja arī 2013.gada Talsu novada pašvaldību vēlēšanās, kār arī 13.Saeimas vēlēšanās.

Jānorāda arī, ka šobrīd Valsts policijas Talsu iecirknī ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana par 2018.gadā rīkoto iepirkumu “Talsu novada pašvaldības vieglā autotransporta tehniskas apkopes un remonta pakalpojumi un tehnisko šķidrumu un smērvielu piegādei Talsu novada pašvaldības autobusiem” (identifikācijas Nr. TNP 2018/55), kad līgums bija noslēgts ar citu autoservisu, nevis SIA “LM Auto”, bet pašvaldība, pārkāpjot minēto līgumu un normatīvajos aktos, vieglā autotransporta tehnisko apkopju pakalpojumus pirka arī no uzņēmējiem, ar kuriem nav noslēgti līgumu saskaņā ar iepirkuma rezultātiem. Piemēram, rezerves daļas tiek iegādātas vai apkope veikta arī SIA “LM Auto”. Turklāt konstatēts, ka rēķinos bieži netiek norādīts, kādam transportlīdzeklim tieši minētās preces iegādātas un nav atrodama uzskaite par to, kā tās izlietotas.

Arī iepriekš bijušas aizdomas par Talsu novada pašvaldības Iepirkumu komisijas mēģinājumiem noteikt neobjektīvas prasības iepirkumos, kas ļauj uzvarēt konkrētiem uzņēmumiem:

https://skaties.lv/zinas/latvija/neka-personiga/juristu-un-uznemeju-grupa-radijusi-shemu-kas-lauj-pasiem-gatavot-pasvaldibu-iepirkumu-konkursus-un-tajos-uzvaret/

Informāciju sagatavoja Lauris Pīlēģis, Talsu novada domes deputāts “Mēs – Talsiem un novadam”.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *