Svinēsim Latvijai 100!

2018. gada 18. novembrī svinēsim Latvijas valsts simtgadi, un līdz ar to gada nogale ir bagāta dažādiem šim skaistajam notikumam veltītiem pasākumiem. Latvijas simtgades biroja mājaslapā LV100.lv pieejams pilns simtgadei veltīto aktivitāšu saraksts. Iespēja apmeklēt ne tikai sev ģeogrāfiski tuvākos pasākumus, bet palūkoties, kas notiek citviet, ļauj apceļot Latviju tās krāsainajā rudenī un atklāt ne vienu vien pārsteidzošu vietu, notikumu un tradīciju!

Latvijas valsts simtgades svinību gaidās – 2018. gada 8. novembrī “Arēnā Rīga” pirmo un vienīgo reizi Latvijas vēsturē notiks unikāla rokoperas “Lāčplēsis” izrāde – tās iestudējums ar simfonisko orķestri diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Šis būs vēriena ziņā vēl nebijis rokoperas iestudējums, kurā īpaša loma būs arī apvienotajam Latvijas Nācijas kopkorim.

Savukārt 9. novembrī “Arēna Rīga” telpās notiks unikāls dižkoncerts “Latvijas gadsimts”, kurā uz vienas skatuves būs redzami un dzirdami mūsdienu Latvijas populārākie aktieri un dziedātāji, kas režisora Jāņa Mūrnieka veidotajā uzvedumā izdziedās nozīmīgākās Latvijas populārās mūzikas pērles, ko radījuši Oskars Stroks, Brāļi Laivenieki, Alfreds Vinters, Emīls Dārziņš, Elga Īgenberga, Imants Kalniņš, Raimonds Pauls, Zigmars Liepiņš, Boriss Rezņiks, Aleksandrs Kublinskis, Uldis Stabulnieks, Kārlis Lācis, Uldis Marhilēvičs, Jānis Lūsēns un daudzi citi komponisti.

14. novembrī Latvijas Sporta muzejā, Rīgā, tiks atklāta jaunā ekspozīcija “Latvijas Olimpiešu goda zāle – Zelts, Sudrabs, Bronza”. Izstāde veidota sadarbībā ar biedrību “Latvijas Olimpiskā komiteja”. Šī goda zāle ir kā dāvana Latvijas valsts simtgadē 628 olimpiešiem, kuri ir izcīnījuši 123 medaļas (31 zelta, 54 sudraba un 38 bronzas) gan vasaras, gan ziemas gan paralimpiskajās spēlēs, jo Latvijas olimpiešu sasniegumi vienmēr izraisījuši lielu skatītāju interesi un atzinību.

No 16. līdz 19. novembrim Gaismas festivāls „Staro Rīga” jau tradicionāli greznos galvaspilsētu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svinībās. Festivāls turpinās tradīciju Latvijas dzimšanas dienā izgaismojot Rīgas ielas, ēkas, parkus un laukumus, lai uzburtu gaismas un kopības sajūtu svētku dalībniekiem. 2018. gadā noslēgsies Ausekļa un Jāzepa Vītola skaņdarba „Gaismas pils” rosinātā festivāla tematiskā līnija, kas iepriekšējos festivālos sākās ar tēmu „Gaismu sauca” turpinājās ar „Gaisma ausa”, „Uz zvaigznēm” un noslēgsies ar tēmu „Augšām cēlās Gaismas pils”.

1918. gada 18. novembrī Rīgas pilsētas Otrajā teātrī, kuru šodien pazīstam kā Latvijas Nacionālo teātri, tika proklamēta Latvijas Republika. 2018. gada 18. novembrī svinam Latvijas valsts simto dzimšanas dienu. Šajā nozīmīgajā dienā visā Latvijā paredzēti svinīgi pasākumi.

18. novembrī no pulksten 8.00 – 8.30 aicinājums visiem kopīgi iesākt Latvijas valsts dzimšanas dienu un novēlēt Latvijai saules mūžu: pacelt Latvijas valsts karogu, nodziedāt Latvijas valsts himnu un kopīgi muzicēt, ieskandināt Latviju. Kopīgi to iecerēts darīt Brīvības laukumā, Dzegužkalnā (Dzegužu ielā 11), Rīgā, Turaidā, Gaiziņkalnā, Mežotnes pilskalnā, pie Rāznas ezera, Kolkā, Alsungā un citviet Latvijā un pasaulē.

Līdz decembra beigām Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties īpašā projektā, kura mērķis ir valsts simtgadē apzināt un popularizēt neparastas vietas un cilvēkus, tādējādi veicinot Latvijas apceļošanu un izzināšanu. Latvijai ir potenciāls nākotnē ierindoties starp TOP galamērķiem Instagram, un katrs Latvijas iedzīvotājs var palīdzēt to īstenot. Vairums no mums ir pabijuši Rundāles pilī, redzējuši Daugavas lokus, izstaigājuši Ķemeru purva taku un bijuši citos zīmīgos Latvijas tūrisma objektos. Vēl ir daudz ko atklāt! Tāpēc izveidota vietne atklajlatviju.lv

Latvijas filmas Latvijas simtgadei! Meklējiet iespējas noskatīties jaunākās Latvijas filmas, no kurām vairākas pirmizrādi piedzīvo tieši šogad – “Tēvs nakts”, “Bille”, “Kurts Fridrihsons”, “Zigfrīds Anna Meierovics”, “Turpinājums”, “Paradīze’89”, “Astoņas zvaigznes”, “Ievainotais jātnieks”, “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, “Saule brauca debesīs”, “1906”, “Laika tilti”, “Homo Novus”, “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” u.c.

Latvijas valsts 100. jubilejas gada dzimšanas dienas mēnesī 24. novembrī VPDK RADI vēlas dāvināt savai dzimtenei deju koncertu “Vij dejā spēka jostu Latvijai!”. Koncerts norisināsies uz Aizkraukles pilsētas kultūras nama skatuves, kur vienotam deju solim VPDK RADI pulcēs savus draugus – bērnu, jauniešu, vidējās paaudzes un senioru deju kolektīvus no sava un citiem Latvijas novadiem. Dalībnieki kopā vēlreiz izdejos dejas no XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Deju lieluzveduma “Māras zeme”, kā arī papildinās koncerta programmu ar deju jauniestudējumiem savā repertuārā.

Latvijā jau šobrīd ir saskaitīts vairāk nekā 8000 dižkoku, taču speciālisti lēš, ka tā ir vien ceturtā daļa no visiem Latvijas dižkokiem. Tādēļ Latvijas valsts simtgadē Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs un Dabas aizsardzības pārvalde uzsāk iniciatīvu „LV100 Dižošanās”. Tās ietvaros ikvienu aicina doties dabā un atrast vēl neapzinātos dižkokus, kā arī ar īpaša testa palīdzību noskaidrot savai personībai visatbilstošāko dižkoku. Noderīga informācija, kā meklēt un kartēt dižkokus, pieejama tīmekļa vietnē dizosanas.lv100.lv


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *