Mednieku klubi īsteno sabiedrībai svarīgus projektus

Projekti, ko īsteno Latvijas mednieku klubi, finansiālajā ziņā nav apjomīgi un mērāmi miljonos eiro. Pārsvarā summas sniedzas vien vairākos desmitos tūkstošu eiro, tomēr ieguldītā nauda nereti ir ļoti svarīga lielai sabiedrības daļai. Visvairāk, protams, ērtības izjūt mednieki paši, tomēr nav noliedzams arī kopējais devums. Šajos mednieku namos, vai kā tagad dēvē – sabiedriskajos centros, atbilstoši savām interesēm daudz var gūt skolēni, jaunieši, topošie mednieki – ikviens, kuru saista aktīvs dzīvesveids, medību un dabas tēma.

Latvijas mednieku organizācijas gan no Eiropas Kopienas ELFLA, EJZF, LEADER un citām programmām, gan no pašvaldībām, 2014.- 2020. gada plānošanas periodā jau saņēmušas tuvu pusmiljonam eiro un turpina iesniegt arvien jaunus projektus. Lauku Atbalsta dienestā pieejamā informācija liecina, ka summas ir dažādas. Piemēram, Kuldīgas rajona mednieku un makšķernieku biedrībai stenda SK-100 drošības barjeru un šaušanas pozīcijas vietas izbūvei piešķirti gandrīz 45 tūkstoši eiro. Līdzīgs atbalsts ir “Vulkāna Medniekam” olimpiskā un amerikāņu tranšejas šaušanas sporta stenda izveidei, nodrošināšanai un popularizēšanai; mednieku klubam “Sātiņi” tūrisma pakalpojumu pilnveidošanai Novadnieku pagastā, izveidojot arī tūristiem pieejamu mednieku māju; Daugavpils mednieku un makšķernieku saimniecībai “Mednieku sabiedriskā centra izveidei”; mednieku biedrībai “Debri” šautuves būvei Višķu pagastā; MMB “Nurme” Putnu ezera teritorijas labiekārtošanai, paredzot padziļinātu ūdenstēču un slīkšņu saliņu veidošanu.

Nepilnus 30 tūkstošus saņēmuši: mednieku kolektīvs “Ambeļi” Mednieku namiņa un trofeju telpas izveidei Ambeļu pagastā; mednieku klubs “Laidze” medībmājas būvniecībai; mednieku biedrība “Silupe” mednieku nama būvniecībai.

Par summām līdz 17 tūkstošiem eiro projektus īstenos: mednieku klubs “Vecmēmele” mednieku apmācības laukuma izveidei; mednieku un makšķernieku klubs “Ropaži” izglītojošo pasākumu organizēšanai mednieku namiņā, mednieku biedrība “Vidzeme” Strantes vējdzirnavu restaurācijai; mednieku klubs “Blome” sportingam; mednieku klubs “Trikāta” medniekmājas remontam un šautuves ierīkošanai; Limbažu rajona mednieku biedrība “Augstroze” jumta nomaiņai saieta namam.

Zem klajas debess nestrādājam

Kādēļ mednieki izvēlas rakstīt projektus un startēt atbalsta programmās? Šādu jautājumu uzdevu vairāku kolektīvu vadītājiem. Atbildēs dominē vēlme nodrošināt labiekārtotus sadzīves apstākļus, pirmkārt, medniekiem, kā arī citiem interesentiem. Tas laiks, kad medījumu dalīja zem klajas debess – vienalga kādos laika apstākļos vai kādā šķūnīti – pagājis uz neatgriešanos. Tādēļ mednieki ir gandarīti, ka ceļu uz uz labiekārtotām telpām un apstākļiem pavērusi iespēja startēt dažādos Eiropas Savienības atbalsta projektos. Turklāt par piesaistītajiem līdzekļiem izbūvētās un iekārtotās telpas vienlaikus ir nākotnes ieguvums gan medniekiem, gan, sadarbojoties ar Tūrisma un informācijas centriem, pašvaldībām un sabiedriskajām organizācijām, iespēja popularizēt medības iedzīvotāju vidū, rīkot pašiem sava kluba biedru iegūto trofeju izstādes. Tādējādi, medniekuprāt, parādot medību skaisto un dabai vajadzīgo pusi, būšot arī mazāk negāciju mednieku un medību virzienā.

Pārvēršas simtgadīgi mūri

Egils Rūtiņš, MK “Ambeļi” valdes priekšsēdētājs Daugavpils novadā un LMS Dienvidlatgales reģiona priekšsēdētājs: “Šī ēka ir ļoti veca – vairāk nekā simts gadu – un tā ir kādreizējās muižas šķūnis. Vēlāk tā bijusi pagasta skola, vēl vēlāk tajā ierīkoti darbmācības kabineti. Tad visi saimnieki māju pameta. Taču ļoti negribējās seno godību nolemt galīgai sabrukšanai, tāpēc īstenojām ideju par Mednieku namiņa iekārtošanu. Tajā saimniekosim mēs – mednieki, aicināsim un stāstīsim par medību svarīgumu sabiedrībai, jo īpaši jaunatnei.”

Mednieku namiņa veidošanai sagatavots projekts un ar vietējās rīcības grupas biedrību “Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”” saņemts finansējums gandrīz 30 tūkstoši eiro. Projekts īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam pasākumā ◊Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu.

Šovasar atjaunotajā ēkā jau notikuši Ambeļu pagasta pārvaldes un mednieku kolektīva “Ambeļi” rīkotie Daugavpils novada mednieku saieta un Ambeļu pagasta sporta svētki. Līdz šim Daugavpils novadā līdzīgi pasākumi, kas ļautu mednieku kolektīviem sadarboties un pārējiem iedzīvotājiem iepazīties ar medību tradīcijām un medību saimniecību Latvijā, nav notikuši. Par tādu varētu kļūt saiets Ambeļos un turpināties jau kā tradīcija starp Daugavpils novada un, iespējams, arī citu novadu mednieku kolektīviem.

Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu – kopējās izmaksas 48 tūkstoši eiro – īstenots vēl viens medniekiem nozīmīgs projekts Daugavpils novada Demenes pagastā. Pēc biedrības “Daugavpils mednieku un makšķernieku saimniecība” iniciatīvas tur izveidots Mednieku sabiedriskais centrs.

Viktors Friliņš, Daugavpils MM saimniecības valdes priekšsēdētājs: “Tas ir mūsu sabiedriskais centrs, kas ir svarīgs ne vien medniekiem, bet arī ikvienam interesantam. Ir izveidota tikšanās vieta, kas pilnībā ietvers sevī medību jēgu: sākot no apmācībām, semināriem, pat praktiskām nodarbībām gaļas pareizā un kvalitatīvā sadalīšanā, un beidzot ar trofeju izstādēm un saviesīgiem pasākumiem. Mēs gribam daudz ko apgūt paši un izskaidrot sabiedrībai, cik daudz mednieki paveic laba, ieguldot savus līdzekļus un atvēlot brīvo laiku, lai apsaimniekotu mežus un uzraudzītu dzīvnieku populāciju. Mednieki iesaistās arī cīņā ar slimībām un sērgām tādos procesos, ko īsti nevar darīt neviens cits. Ēkā veikta fasādes atjaunošana un siltināšana, jumta seguma, logu un vārtu nomaiņa, atjaunota ģērbtuve, dušas telpa, palīgtelpas, mednieku sapulcēšanās un atpūtas zāle.”

Drošības garants sekmīgām medībām

Aizputes pagasta mednieku biedrības “Kalnlauki” teritorijā pabeigta medniekiem tik ļoti nepieciešamā šautuve. Iecere lolota diezgan ilgi, līdz veidojušies labvēlīgi apstākļi: uzrakstīts projekts, piesaistīts nepieciešamais finansējums un sākusies objekta izveide “Skroderēnu grantskarjerā”.

“Kalnlauki” valdes priekšsēdētājs Andris Petrovics: “Tagad visām prasībām atbilstoša šautuve ir pašu mājās. Agrāk daļa mednieku brauca uz pussimt un vairāk kilometru attālo Grobiņas šautuvi, bet daļa nebrauca nekur, jo tas prasīja pārāk daudz laika un finanšu līdzekļu. Par laimi medībās nopietnu negadījumu nav bijis, tomēr šaušanas prasmes nepieciešams pārbaudīt un izkopt ikvienam medniekam. Tagad tas būs iespējams, cik vien katrs bieži vēlēsies. Ja reiz tas medību vaļasprieks mudina doties uz mežu, tad arī jāatbild par drošību, lai nebūtu ne ievainotu dzīvnieku, ne cilvēku.”

Sertificētās šautuves pakalpojumi treniņšaušanām un sacensību rīkošanai būs pieejami arī zemessargiem un jaunsargiem, kā arī citiem interesentiem.

Projekta pieteikumu ◊III kategorijas šautuves izveide Aizputes pagastā” iesniedza Liepājas rajona partnerības izsludinātajā projektu konkursā un to apstiprināja Lauku atbalsta dienests. Projekts īstenots Eiropas lauksaimniecības fonda Lauku attīstības programmas pasākuma ◊Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” ietvaros. Projekta kopējās realizācijas izmaksas – gandrīz 29 tūkstoši eiro. No tiem vairāk nekā 16 tūkstošu finansē Eiropa, bet iztrūkstošo naudu atvēlējuši ziedotāji: Latvijas Mednieku savienība, Aizputes novada dome, AS ◊Latvijas finieris”, privātpersonas un ap 400 biedru no dažādiem mednieku kolektīviem.

Projekti palīdz tapt vēsturiskai medniekmājai

Smiltenes novada Brantu pagastā krāšņā godībā kalngalā pāri plašai apkārtnei saredzamas senas vējdzirnavas, būvētas pirms vairāk nekā 100 gadiem. Nezinātājam pirmajā mirklī var šķist, ka tā ir tūristu mītne, jo arī gleznainā ainava ar netālu esošo Strantes ezeru vedina uz tādām domām. Tomēr izrādās, ka varenā ēka ir mednieku biedrības “Vidzeme” īpašums un mājvieta, kur pulcēties gan pēc katras jakts, gan uz saviesīgiem pasākumiem.

Secinot, ka ar pašu darbu un naudu nepietiks, lai radītu labvēlīgus dzīvošanas apstākļus, nolemts startēt LEADER atbalsta programmās. Pirmais projekts iesniegts jau 2010. gadā vienkāršotai renovācijai par 7000 eiro, no kuriem 90% bijis ELFLA atbalsts. Pērn atkal startējuši Abulas partnerības izsludinātajā atbalsta kārtā. “Strantes vējdzirnavu restaurācija” apstiprināta, piešķirtais kopējais finansējums gandrīz 10 tūkstoši eiro ar mednieku līdzfinansējumu 10 % apmērā. Patlaban mednieku klubam piederošās dzirnavas jau piedzīvojušas fantastiskas pārvērtības un ir atvērtas arī dažādiem pasākumiem, lai pierādītu, ka “Vidzemes” medniekiem izdomas netrūkst. Brīvajā laikā tiek gatavoti gardi ēdieni, tiek izkoptas prasmes trāpīgi šaut mērķī pa mežacūku, precīzi šaut pa ķēdēs iekārtu koka bluķi, to nesašūpjot. Tāpat ir brīži, kad dzirnavu senās sienas pieskandina akordeona un sintezatora melodijas.

Ar Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu veiksmīgi īstenoti arī divi mednieku kluba “Sidgunda” projekti. Projekta ◊Mednieku nama izveide Mālpils novadā” ietvaros biedrība dzīvojamo māju “Sidgundas Ošiņi”, kas celta 1924. gadā kā mežsarga māja, rekonstruējuši par mednieku namu. Projekta kopējā summa ir vairāk kā 15 tūkstoši eiro, no kura ELFLA finansējums ap 12 tūkstošiem eiro.

Otra projekta “Medību biatlona un distanču slēpošanas trases izveide un aprīkojuma iegāde Mālpils novadā” mērķis bija izveidot medību biatlona un distanču slēpošanas trasi un iegādāties nepieciešamo aprīkojumu, nodrošinot iespējas apkārtējo novadu medību biedrībām rīkot sacensības šajā sporta veidā. Projekta ietvaros iegādātas arī mazas jaudas pneimatiskās šautenes un specializētais transportlīdzeklis, kas aprīkots ar specifisko funkciju veikšanai paredzētu iekārtu. Projekta kopējā summa ir nedaudz virs 14 tūkstošiem eiro, no kuriem  ELFLA finansējums vairāk ap 12 tūkstošiem eiro.

Bija pussabrucis vagoniņš

Biedrība “Mednieku klubs Laidze” īstenojusi projektu sadarbībā ar Eiropas lauksaimniecības fondu lauku attīstībai, uzbūvējot namiņu ar daudzsološu nosaukumu – “Medību tradīciju saglabāšanas un pilnveidošanas centrs”. Tur pulcēsies mednieki, rīkos seminārus, izvietos savas labākās trofejas. Centrs būs arī kā mācību grāmata jebkuram interesentam par medībām, medību saimniecības attīstību, medību nozīmi dabas saglabāšanā un tolerantu attieksmi pret meža dzīvniekiem.

Viesturs Kalniņš, MK “Laidze” valdes priekšsēdētājs Talsu novadā: “Esam savu skaisto māju jau atklājuši un priecājamies, jo jauns ir jauns. Mūsu medību platību teju pašā vidū ilgi stāvēja tukša ēka, kur vienā galā izveidojām dīrātavu. Taču tad izlēmām uzrakstīt projektu, to atbalstīja un sākām būvneicību. Vīri paši, cik kurš prata no amatniecības, pielika savu roku un darbu. Tādēļ mums nu ir ne tikai jauna māja, bet arī jauni galdi, soli, virtuve un pat kamīns!”

ELFLA programmas 2014. – 2020. gadam pasākumā “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai” mednieku mājas pārbūve veikta par 29 tūkstošiem eiro, tostarp pašvaldības līdzfinansējums – nepilni 3 tūkstoši eiro.

LEADER atbalsta attīstības projektus

LEADER projektu atbalsts ir mērķtiecīgas un savstarpēji koordinētas aktivitātes lauku attīstības veicināšanai, tostarp medību infrastruktūras uzlabošanai (mednieku māju vai šautuvju izveidei, labiekārtošanai un sakārtošanai). Patlaban visā Latvijā 35 vietējās rīcības grupas nodrošina LEADER projektu konsultācijas un darbojas noteiktā lauku teritorijā, rūpējoties par lauku attīstības jautājumiem.

Teksts: ZANE DEIČMANE
FOTO: ZANE DEIČMANE, mednieku klubu arhīvs


Comments

Viena atbilde uz “Mednieku klubi īsteno sabiedrībai svarīgus projektus”

  1. Laure

    Labdien,
    Es rakstu, lai informētu jūs, ka mēs piedāvājam individuālie aizņēmumi ar 2% procentu likmi. Mēs varam dot jums aizdevumus, lai iegādātos traktorus vai zemi, lai jūs varētu veikt lauksaimniecību, tirdzniecību, ieguldījumus vai citas lietas, ko vēlaties darīt. Sazinieties ar mums tieši pa pastu: sduplens@gmail.com 

    Ar cieņu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *