Aizsardzības ministrija veic gala izvērtējumu taktisko transporta līdzekļu pirkumam

“Iepirkumi” jūnija numurā stāstījām par Aizsardzības ministrijas sākto 4×4 vieglo un vidējo taktisko transportlīdzekļu pirkuma otro posmu, kurā testēšanai savus transporta līdzekļus nodeva “Oy Sisu Auto” (Somija) – “GTP 4×4”, “AM General” (ASV) – ” HUMWEE”, “Paramount Group (Dienvidāfrika) – “Marauder LAV” un ” Otokar” (Turcija) – “Cobra”. Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji testēja visus piedāvātos transporta līdzekļus. AM Preses dienests ziņo, ka vērtēta transporta līdzekļu veiktspēja, kā arī atbilstība bruņoto spēku prasībām. Transporta līdzekļus testēja gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos. Šāda veida platformu vērtēšanu Nacionālie bruņotie spēki veica pirmo reizi, un testēšanā bija iesaistīti gandrīz visu vienību pārstāvji. AM arī teic, ka Iepirkumu komisija rīkoja vairākas sarunu sesijas ar katru no četriem pretendentiem, lai precizētu iesniegtos piedāvājumus un tehniskās detaļas. Patlaban notiek sarunu rezultātu apkopošana.

Augstas mobilitātes bruņotu pilnpiedziņas 4×4 vieglo un vidējo taktisko transporta līdzekļu pirkums ļaus būtiski uzlabot Nacionālo bruņoto spēku mobilitātes spējas. AM uzsver – taktiskā mobilitāte ir kritisks vienību kaujas gatavības rādītājs, un nespēja nodrošināt vienības ar transporta platformām ierobežo Nacionālo bruņoto spēku spējas veikt tiem noteiktos uzdevumus.
Tāpat transporta līdzekļi ir vajadzīgi, lai īstenotu ar artilēriju, pretgaisa aizsardzību un Zemessardzi saistītos attīstības projektus. Transporta līdzeklim jāspēj nodrošināt personāla, kravas transporta, komandvadības un medicīniskā atbalsta funkciju, kā arī tam jānodrošina bruņu aizsardzība un ieroču uzstādīšana.

UZZIŅA

  • 2018. gada Latvijas kopējais aizsardzības budžets ir 576,34 miljoni eiro,
  • no kopējā budžeta spēju attīstībā ir iecerēts ieguldīt 220, 37 milj. eiro;
  • spēju attīstības projekti, kam 2018. gadā atvēlēts vislielākais finansējums, ir infrastruktūras attīstība, gaisa telpas novērošana un pretgaisa aizsardzības spējas, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes mehanizācijas projekts, kā arī Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes, kaujas un reaģēšanas spēju attīstība.

SANDRIS GUNVALDIS
FOTO: ARMĪNS JANIKS


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *